73 dintre gălăţeni cu glicemie peste limită, în doar trei ore

73 dintre gălăţeni cu glicemie peste limită, în doar trei ore
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Diabetului, gălăţenii au avut posibilitatea să îşi testeze gratuit glicemia. Acţiunea, desfăşurată de Centrul Judeţean de Diabet şi de Asociaţia Diabeticilor din Galaţi, s-a desfăşurat ieri (14 noiembrie a.c.), în holul mare al Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi. „Au fost testaţi în total 363 de gălăţeni care nu ştiau dacă suferă sau nu de diabet de tip II. În urma analizelor au fost diagnosticaţi 43 de noi bolnavi de diabet (valori ale glicemiei de peste 126), şi 30 de persoane cu stări prediabetice (valori ale glicemiei cuprinse între 110 şi 126). Ies în evidenţa cazurile a două femei, la care am găsit glicemii de 300 şi, respectiv, 336. Acestea vor fi internate în spital pentru analize mai elaborate. Ceilalţi trebuie să se prezinte în Ambulatoriu, pentru repetarea testului şi pentru identificarea căilor ce vor trebui urmate”, a explicat dr. Magdalena Moroşanu, şefa Secţiei Diabet şi Boli Zaharate din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.   

Surprize neplăcute

„Este pentru prima oară când îmi fac testul de glicemie şi nici nu bănuiam că am glicemia atât de mare. Nu am avut niciun simptom care să mă trimită cu gândul al diabet. Acum, voi vedea ce este de făcut. Am înţeles că trebuie să mă internez”, ne-a spus una dintre femeile testate, căreia aparatul i-a arătat valoarea de 300.

Faţă de anul trecut, în 2012 s-a prezentat la testări un număr triplu de persoane.

2011, 2012 şi 2013 au fost desemnaţi de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ani de prevenire a diabetului de tip II. În Galaţi există în momentul de faţă peste 22.000 de pacienţi diabetici. Doar în primele două luni ale acestui an au fost depistate 2.650 de noi cazuri. Greutatea corporală prea mare, alimentaţia bogată în calorii şi sedentarismul sunt principalii factori care contribuie la creşterea numărului celor care suferă de diabet. Pe lângă restricţiile alimentare impuse celor diagnosticaţi, diabetul zaharat este periculos mai ales prin mulţimea de complicaţii pe care le poate da, în cazul în care glicemia nu este ţinută sub control.

Citit 1749 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2012 15:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.