Alba: Localnicii din Rimetea au "înmormântat" iarna, potrivit unui obicei vechi de sute de ani

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproape 2.000 de persoane au participat, sâmbătă şi duminică, la Rimetea, judeţul Alba, la "Înmormântarea Fărşangului", obicei vechi de câteva sute de ani, care marchează începutul Postului Mare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestările de la Rimetea au început, sâmbătă dimineaţă, când tinerii din localitate au format un alai pe uliţele comunei, colindând costumaţi în draci, peţitori, nuntaşi sau clovni şi fiind însoţiţi de muzicanţi.

Alaiul este asemănător celui de nuntă, cu preot, mire şi mireasă, numai că tinerii poartă, într-o căruţă, şi un sicriu în care au închis, în mod simbolic, iarna şi pe care îl sparg cu bâtele la finalul procesiunii.

Pe drum, tinerii şi tinerele îi murdăresc cu funingine pe faţă pe cei întâlniţi în cale şi pocnesc din bice, încercând astfel să alunge toate spiritele rele.

Bătrânii spun că obiceiul durează de aproape 700 de ani şi scopul esenţial este ca aceste ritualuri satirice să alunge anotimpul rece şi întunecos al iernii şi, odată cu el, răul şi necurăţia. Înmormântarea Fărşangului a continuat până târziu în noapte, toţi localnicii participând la un bal al Fărşangului.

Duminică, localnicii din Rimetea au continuat petrecerea, marcând intrarea oficială în noul an agrar. Oamenii s-au adunat pe la rude sau prieteni, bucurându-se de ultima zi înainte de post, mâncând plăcinte şi alte mâncăruri tradiţionale.

Citit 843 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.