Percheziţii DIICOT: Doi gălăţeni acuzaţi de fraude informatice

Percheziţii DIICOT: Doi gălăţeni acuzaţi de fraude informatice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii DIICOT Bucureşti au făcut ieri dimineaţă 36 de percheziţii domiciliare în Galaţi, Bucureşti, Braşov, Timiş, Vâlcea şi Ilfov. Anchetatorii urmăreau destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 16 persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, două dintre ele fiind din Galaţi.

Se pare că membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din desfăşurarea unei vaste activităţi infracţionale, ce a constat în accesarea ilegală a mai multor sisteme informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi efectuarea de operaţiuni frauduloase cu  instrumente de plată electronică.

„Învinuiţii au utilizat mai multe societăţi comerciale, având ca obiect de activitate furnizarea unor servicii IT, pentru crearea şi întreţinerea unei infrastructuri informatice care să permită accesul fără drept, cu încălcarea măsurilor de securitate şi cu scopul obţinerii de date informatice, în sistemele informatice aparţinând unor companii străine cunoscute, de tip benzinării sau magazine alimentare.

Membrii grupării acţionau în vederea interceptării fără drept a transmisiilor de date informatice nepublice între sistemele implicate în realizarea/autentificarea plăţilor cu cărţi de credit, cu ajutorul unor aplicaţii special concepute în acest  sens, instalate fără drept pe sistemele informatice vizate.

Conform instrucţiunilor aplicaţiei de interceptare, datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice (cărţi de credit) capturate fie se salvau local şi ulterior erau transferate, fie se retransmiteau automat pe servere dedicate sau în conturi de email, de unde erau ulterior descărcate în scopul transmiterii/vânzării către alte persoane ori în vederea contrafacerii şi utilizării frauduloase a acestora”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Anchetatorii spun că învinuiţii au fost efectuate operaţiuni frauduloase cu 500.000 de instrumente de plată electronică, totalizând o valoare de peste 25 milioane USD.

La sediul DIICOT au fost duse pentru audieri 20 de persoane.

Citit 2188 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2012 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.