ALERTĂ EPIDEMIOLOGICĂ! Focar de tuberculoză la Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ALERTĂ EPIDEMIOLOGICĂ! Focar de tuberculoză la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două surori, de opt şi 11 ani, şi tatăl lor, de 42 de ani, au fost diagnosticaţi cu tuberculoză. Ambele fete sunt eleve ale Şcolii Gimnaziale nr. 20 din Galaţi.

„Tatăl fetelor a fost depistat cu tuberculoză pulmonară secundară în luna iulie a acestui an. A doua a fost diagnosticată fata de 11 ani, în luna septembrie. A venit apoi şi rândul fetiţei de opt ani. Toţi trei se află sub tratament în momentul de faţă. Celălalt copil al familiei şi mama, care are 35 de ani, au primit rezultate negative (lipsa bacilului Koch) la testări. Totuşi, mama a trecut şi ea printr-un episod de tuberculoză, pentru care a fost tratată, însă. Au fost testate şi rudele care au intrat mai des în contact cu familia, rezultatele ieşind tot negative. Am deschis, de asemenea, şi o anchetă la Şcoala nr. 20, pentru a depista din timp eventualele noi cazuri de infecţie”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

De la directoarea Şcolii nr. 20, Simona Harnagea, am putut afla că, deşi s-au făcut testele, conducerea şcolii nu a fost informată încă despre niciun rezultat.

700 de noi cazuri pe an

În judeţul Galaţi, sunt diagnosticate anual 700 de noi cazuri de tuberculoză. Deşi urmarea corectă şi completă a tratamentului este singura metodă de a scăpa de TBC, mulţi pacienţi renunţă la tratament şi părăsesc spitalul, ei devenind adevărate surse de infecţie pentru familie şi pentru cei din jurul lor. Medicii atrag atenţia că nu doar persoanele provenite din categorii sociale defavorizate riscă să se îmbolnăvească de TBC.

În urmă cu două luni, la o şcoală din Tecuci un profesor şi doi elevi au fost diagnosticaţi cu TBC. Testele ulterioare au arătat că profesorul este cel care i-a infectat pe elevi. Toţi trei se află în prezent sub tratament.

Citit 2846 ori Ultima modificare Luni, 10 Decembrie 2012 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.