Zeci de gălăţeni au stat ieri la rând pentru o porţie de tochitură. Fără să se îmbulzească şi cu multă răbdare, gălăţenii au avut parte şi de o demonstraţie de tranşat porcul. Cei prezenţi s-au declarat foarte încântaţi de iniţiativa Primăriei şi speră ca sărbătorirea publică a Ignatului să devină o tradiţie.
Pentru această sărbătoare, Primăria a sacrificat cinci porci, din care au fost pregătite 3.000 de porţii de tochitură. „2.000 de porţii au fost pregătite dinainte pentru ca oamenii să nu aştepte foarte mult. Am adus aici şi un exemplar sacrificat pentru a vedea oamenii cum se tranşează şi cum se pregăteşte tochitura. Au mai fost pregătiţi şi 300 de metri de cârnaţi şi o jumătate de tonă de mămăligă”, ne-a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Bunici şi nepoţi, fără îmbulzeală
Servirea s-a făcut destul de repede, gălăţenii aşteptând maximum 20 de minute pentru a primi un pahar de vin fiert şi o porţie de tochitură. „Este o atmosferă de basm. Ninge exact ca în poveşti şi mirosul de friptură ne duce cu gândul la copilărie. Eu am 60 de ani şi atmosfera de aici îmi aduce aminte de iernile de acum 50 de ani”, ne-a spus un gălăţean aflat la rând.
„Treceam prin zonă şi m-am oprit ca să vadă nepotul cum se taie porcul. I-am luat şi o porţie de friptură, să mănânce acasă. Este foarte frumos că s-a gândit cineva şi la gălăţenii care nu au avut posibilitatea să taie porcul în prag de sărbători”, ne-a spus doamna Maria.
Mulţi gălăţeni şi-au adus şi nepoţii la eveniment pentru a le arăta cum se sărbătoreşte, în adevăratul sens al cuvântului, Ignatul.
Oficialii vor ca Ignatul să devină o tradiţie pentru Galaţi
La evenimentul organizat pe esplanada de la Sala Sporturilor au fost prezenţi şi primarul Marius Stan şi preşedintele Consiliului Judeţean, dr. Nicoale Bacalbaşa. Cei doi au servit o bucată de şorici, câte o porţie de tochitură şi un pahar de vin fiert. „Vrem să facem o tradiţie la Galaţi. Chiar dacă este post, sărbătoarea de Ignat trebuie marcată aşa cum se cuvine. Mă bucur că oamenii au primit bine acest eveniment”, ne-a declarat Marius Stan.
„Am avut parte de mulţi porci în viaţa mea. Păcat că nu i-am tăiat la timp. Ignatul cade în post, dar asta e o îmbinare a tradiţiilor creştine cu cele păgâne. Dacă tradiţia spune că de Ignat se taie porcul, atunci respectăm tradiţia aşa cum se cuvine”, ne-a declarat, în stilul caracteristic, dr. Nicolae Bacalbaşa.
Atât primarul, cât şi preşedintele CJ au stat de vorbă cu gălăţenii prezenţi şi au primit felicitări pentru organizare.