Remember 4 martie 1977

Remember 4 martie 1977
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

4 martie 1977. Ora 21,22. Coşmarul are Vrancea ca epicentru şi durează 55 secunde. Cutremurul de 7,2 grade Richter loveşte România şi lasă în urma lui 1.578 de morţi, 11.300 de răniţi şi 35.000 de locuinţe prăbuşite.

La 32 de ani de la tragedie, ISU Galaţi ne reaminteşte comportamentul pe care trebuie să-l avem în caz de cutremur :

Nu părăsiţi locuinţa, clasa, sala de curs, laboratorul, deoarece durata redusă a fazei seismice iniţiale va face că faza puternică a mişcării să surprindă grupurile de persoane pe scări, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave. 

Dacă vă aflaţi în faţa unei clădiri, rămâneţi departe de aceasta. Feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, care de obicei se pot prăbuşi în stradă.

Dacă vă aflaţi înăuntru, îndepărtaţi-vă de ferestre care se pot sparge, staţi înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent.

Protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese.

Sprijiniţi-vă cu palmele pe podea sau ţineţi-vă cu mâinile de piciorul mesei sau tocul uşii, pentru a vă asigura stabilitatea. Vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi şi coate, cu faţa în jos. 

Nu fugiţi pe uşă, nu săriţi pe fereastră, nu alergaţi pe scări, nu utilizaţi liftul, dar - dacă puteţi - deschideţi uşa spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia, în vederea eventualei evacuări după terminarea cutremurului.

Citit 1072 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.