Sindromul vulpii turbate se extinde! Un nou caz de rabie a fost confirmat la Iveşti

Sindromul vulpii turbate se extinde! Un nou caz de rabie a fost confirmat la Iveşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un nou caz de rabie a fost confirmat miercuri la Iveşti, unde un câine muşcat de o vulpe în urmă cu câteva zile a murit * Autorităţile din comuna învecinată, Lieşti, au efectuat eutanasierea vacii şi a viţelului despre care medicii sanitari au dat zilele trecute verdictul de infectare cu virusul rabic


Vulpile turbate continuă să dea bătăi de cap localnicilor de la sate, dar şi autorităţilor care conduc destinele a două dintre cele mai mari comune ale judeţului. După ce săptămâna trecută Lieştiul a fost în alertă de gradul zero din cauza unui animal care mai apoi a îmbolnăvit şi alte vieţuitoare, printre care o vacă din gospodăria unui fermier din localitate, un nou caz de turbare a fost confirmat, de data aceasta la Iveşti.

"A fost vorba de o vulpe care s-a bătut cu un câine, iar acesta a fost muşcat şi a murit. Ulterior vulpea a fost ucisă, iar la analize a reieşit că animalul muşcat fusese infectat cu rabie. Medicul veterinar a cerut o suplimentare a stocului de vaccin antirabic pentru imunizare şi ni s-au promis încă 300 de doze", ne-a declarat Maricel Gheoca, primarul comunei Iveşti. Potrivit edilului şef, fiolele pentru imunizarea împotriva rabiei sunt departe de a fi suficiente, în comună existând circa 6.000 de câini. 

Vaca de la Lieşti, eutanasiată

Autorităţile sanitar veterinare susţin că au fost luate toate măsurile ca în comuna alăturată Iveştiului să fie imunizate.

"Am luat măsuri pentru vaccinarea tuturor efectivelor, am făcut eforturi pentru a aduce vaccinul necesar ca să nu mai fie în pericol nici oamenii, nici animalele", ne-a declarat ieri Carmen Stroia, de la Direcţia Sanitar Veterinară Galaţi. Cu toate acestea, autorităţile din comuna unde s-a confirmat prezenţa rabiei la o vulpe, un câine, o vacă şi un viţel susţin că dozele primite sunt în continuare insuficiente.

"După ce s-a confirmat prezenţa rabiei la vacă şi viţel, aceste animale au fost eutanasiate, urmând ca proprietarul să fie despăgubit. Acum suntem în stadiul de vaccinare a câinilor, am mai primit încă 800 de doze, dar sunt insuficiente. Noi avem circa 3.000 de câini", ne-a precizat primarul Lieştiului, Iulian Boţ.

Citit 3420 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Ianuarie 2013 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.