Persoanele fizice şi firmele care vor contesta în instanţă rezultatul unei licitaţii de atribuire a unui contract de achiziţii publice vor plăti o taxă de timbru în cuantum de 2% din valoarea contractului, regulă introdusă de Guvern pentru a reduce numărul de contestaţii care blochează proiectele.
Durata tuturor licitaţiilor a fost redusă la 30 de zile, prin ordonanţa de modificare a legislaţiei achiziţiilor publice aprobată, sâmbătă, de Guvern.
"Exista, din păcate, o practică prin care anumite firme, care nu aveau nicio intenţie să câştige licitaţia, blocau procesul în speranţa că vor obţine pe o cale sau alta bani din partea firmelor care erau plasate pe primul loc. Dacă vrei să utilizezi acest sistem al contestaţiei, va fi introdusă o taxă de timbru în valoare de 2% din valoarea contractului respectiv", a spus vicepremierul Dan Nica, la finalul şedinţei de guvern.
Taxa de timbru va fi rambursată numai câştigătorului contestaţiei.
Prin noile reglementări, Executivul a stabilit, de asemenea, creşterea pragurilor privind sumele de la care o autoritate publică poate să achiziţioneze direct produse, servicii, lucrări, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Astfel, autoritatea contractantă va avea dreptul să achiziţioneze direct produse, servicii sau lucrări, în măsura în care valoarea achiziţiei este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 15.000 euro pentru fiecare achiziţie de produse, servicii şi lucrări (faţă de 10.000 euro în prezent).
Comisia de evaluare a Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), un organism independent şi imparţial, va fi constituită din 5 membri, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, al Guvernului şi al Consiliului Concurenţei.
Până în prezent, din această comisie făceau parte şi reprezentanţi ai Parlamentului, respectiv un deputat şi un senator. În forma redactată vineri, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei achiziţiilor publice prevedea că din comisie va face parte şi un reprezentant al Departamentului Constituţional şi Legislativ al Preşedinţiei, în locul reprezentantului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
Termenul de publicare a anunţului pentru licitaţii deschise a fost redus de la 28 zile la 20 zile, iar cel de publicare a anunţului pentru licitaţii restrânse, de la 16 la 10 zile. Termenul de publicare a anunţului pentru organizarea unei licitaţii prin dialog competitiv a fost de asemenea redus, de la 30 la 20 zile.
Intervalul în care autorităţile contractante trebuie să încheie un contract de achiziţii publice, şi care în anumite situaţii se încheia după 6 luni, a fost stabilit la maximum 20 zile, termen care poate fi prelungit cu încă 20 zile doar în mod excepţional şi cu acordul autorităţii ierahic superioare.
Autoritatea contractantă va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai în cazul în care în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 100.000 euro pentru contractul de furnizare şi cel de servicii (faţă de 75.000 euro în prezent) şi de 750.000 euro pentru contractul de lucrări (500.000 euro în prezent).
Cererea de chemare în judecată în cazul contestării rezultatului unei licitaţii publice trebuie introdusă în maximum 10 zile, iar primul termen de judecată va fi stabilit de către instanţă în cel mult 20 zile.Hotărârea instanţei va fi pronunţată în 3 zile şi comunicată în 5 zile, recursul la prima instanţă putând fi introdus în maximum 5 zile.