Investiţie de peste 1,5 milioane de euro pentru trei spitale gălăţene

Investiţie de peste 1,5 milioane de euro pentru trei spitale gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Finanţare europeană pentru reducerea birocraţiei


Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf Andrei", Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Cuvioasa Parascheva" vor beneficia de un sistem informatic care va permite, potrivit iniţiatorilor proiectului, un acces mai bun al pacienţilor la serviciile medicale oferite de cele trei instituţii sanitare gălăţene, precum şi economii substanţiale în ceea ce priveşte consumul de medicamente, materiale sanitare şi consumabile medicale. Investiţia, denumită „Sistem informatic integrat în vederea facilitării accesului pacienţilor la rezultatele medicale”, este realizată, prin cofinanţare, cu fonduri structurale europene. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 6.890.000 de lei, dintre care 5.466.454 de lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă din partea UE. Durata de implementare a proiectului este de doi ani.

Comunicare permanentă între spitale

„Primul beneficiu al informatizării va fi creşterea calităţii serviciilor medicale oferite pacienţilor: timpul alocat căutării, preluării şi arhivării datelor despre aceştia va fi mult redus. De asemenea, se va înregistra şi o reducere a timpilor de transfer a informaţiilor medicale între secţiile aceluiaşi spital sau între unităţi sanitare distincte”, explică dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului Judeţean Galaţi. Spre exemplu, după finalizarea proiectului, medicii şi asistentele vor avea acces în timp real la fişa pacientului, la istoricul acestuia, precum şi la fluxurile noi de informaţii provenite din alte secţii (analize laborator, radiografii – imagistică etc).

Sfârşitul birocraţiei excesive?

Pe perioada celor doi ani, 115 cadre medicale din cele trei spitale vor fi instruite pentru a şti să utilizeze aplicaţia informatică. Un alt beneficiu scontat este debirocratizarea actului administrativ la nivelul spitalului. „Şi cheltuielile interne vor fi micşorate, prin economii făcute la eliberarea de medicamente – doar persoanele înregistrate în calculator vor beneficia de acestea – şi prin economii cuprinse între 60 şi 80 la sută la consumul de filme (imaginile vor fi stocate doar electronic şi ataşate la fişa pacientului). Se vor evita astfel potenţialele abuzuri”, adaugă dr. Debita. Pe lângă informatizare, proiectul include şi o parte tehnică, care constă în dotarea cu aparatura electronică necesară a tuturor secţiilor din cele trei spitale.

La nivel naţional, există deja spitale în care astfel de sisteme informatice funcţionează. În judeţul Galaţi, în urmă cu doar o săptămână, Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" a anunţat lansarea aceluiaşi proiect de informatizare.

Citit 2405 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2013 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.