Demolările ilegale - model de eficienţă pentru Primăria Galaţi: Cum să driblezi legea şi să ieşi pe profit

Demolările ilegale - model de eficienţă pentru Primăria Galaţi: Cum să driblezi legea şi să ieşi pe profit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prin punerea la pământ cu ajutorul "vecinilor" a celor 67 de imobile pe care le are pe listă, Primăria poate economisi peste 400.000 de euro


 

Demolarea casei de pe strada Traian 110 poate demonstra capacitatea incredibilă a Primăriei Galaţi de a eficientiza munca, neplătind absolut niciun leu.

Un gălăţean care vrea să pună la pământ o casă veche are nevoie de o mică avere pentru a face acest lucru. Astfel, primul pas este obţinerea unui certificat de urbanism, obţinerea avizelor necesare, precum şi o autorizaţie de desfiinţare. Practic, însă, aceste acte, care îţi scot din buzunar peste 1.000 de lei, au fost rezolvate fără nicio problemă, având în vedere că nimeni nu a venit să îi întrebe pe cetăţenii cu pricina cu ce ocazie demolează imobilul situat în strada Traian la numărul 110.

Dosarul care se depune la Primărie ar trebui să conţină proiectul făcut de o firmă de proiectare. Planul casei costă aproximativ trei euro metrul pătrat. Proiectul conţine fiecare etapă pe care o urmează demolarea. Acesta trebuie aprobat de către tehnicianul responsabil cu execuţia. Se procedează astfel pentru a fi evitate accidentele de muncă, dar şi pentru protejarea vecinătăţilor. Din nou problema a fost rezolvată uşor. Dacă partea de plan exista, având în vedere că imobilul trebuia oricum demolat, partea cu eventualele accidente de muncă a fost şi ea rezolvată din vârful pixului, având în vedere că niciun "muncitor" nu lucra legal.

Cea mai ieftină metodă pentru cei care vor să demoleze este să închirieze un buldoexcavator sau o macara cu bilă. Preţul demolării unei construcţii este influenţat de materialul care a fost folosit la construcţie. Preţurile variază între 150 şi 200 de lei pentru fiecare oră. În general, pentru dărâmarea unei case este nevoie de 3-4 ore.

După punerea la pământ a casei urmează transportul deşeurilor. Închirierea unui camion costă minim 70 de lei pe oră. Ulterior, molozul trebuie depozitat într-un loc special amenajat. Şi aici un proprietar normal ar trebui să scoată din buzunar între 3 şi 5 euro pe tonă.

La un calcul simplu, numai dintr-o singură demolare făcută de cei ce locuiesc în zonă, Primăria Galaţi a economisit vreo 6.000 de euro. Având în vedere că municipalitatea are în plan demolarea a 67 de imobile, un calcul simplu arată că fix prin aceiaşi metodă se pot economisi 402.000 euro.

Infracţiune inexistentă

Cei care au pus la pământ imobilul situat pe strada Traian, la numărul 110 nu pot fi acuzaţi de vreo infracţiune. Deşi la prima vedere poată părea distrugere, Poliţia nu poate demara cercetările atâta timp cât proprietarul clădirii, recte Primăria Galaţi, nu a depus plângere.

Pe de altă parte, începând de ieri, Primăria Galaţi a început să încarce în camioane molozul rezultat în urma demolării de pe strada Traian.

Citit 4626 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Aprilie 2013 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.