În speranţa unui trai mai bun, gălăţenii sunt tot mai atraşi de vasele de croazieră

În speranţa unui trai mai bun, gălăţenii sunt tot mai atraşi de vasele de croazieră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criza economică şi lipsa acută a locurilor de muncă îi îndeamnă din ce în ce mai des pe gălăţeni să-şi caute de muncă peste hotare. Mulţi dintre cei care nu doresc să se stabilească în alte state, ci doar să câştige un salariu onorabil, preferă joburile pe vasele de croazieră. O statistică recentă arată că nu mai puţin de 4.000 de români lucrează pe navele de croazieră maritimă din întreaga lume. Atraşi de salarii care încep de la 1.000 de dolari pe lună, românii îşi abandonează calificarea de bază şi pleacă pe mare ca dansatori, acrobaţi, ospătari, fotografi sau cameramani.

Evident, gălăţenii nu fac excepţie. Din grupul celor câteva zeci care au ales să muncească pe un vas de croazieră face parte şi Aurel, care a fost plecat până acum de două ori. Chiar dacă i-a fost greu, el a lăsat în urmă trei copii şi o soţie, Aurel a plecat pentru a le asigura celor de-acasă un trai decent. „Am avut două contracte, fiecare cu o durată de aproximativ opt luni şi jumătate. La primul voiaj, copilul meu cel mic avea doar o lună. Mi s-a rupt sufletul când am plecat. Am încercat însă să văd avantajele. Salariul venea la timp şi era destul de frumos. Chiar dacă munceam mult şi nu prea aveam timp liber, mă consola ideea că pot trimite bani acasă”, ne-a povestit Aurel.

Norocul a făcut ca, în ambele contracte, Aurel să fie angajat pe post de cameraman, meserie pe care o iubeşte şi o practică de ani de zile. Astfel, a putut să îşi facă meseria în continuare, dar şi să câştige bani pentru familie şi să cunoască oameni şi culturi noi. În echipele din care a făcut parte a lucrat cu filipinezi, indieni, ruşi, peruani, dar şi cu mulţi români. „Am avut şansa să interacţionez cu persoane din mai multe ţări, să cunosc obiceiuri noi şi să învăţ lucruri pe care nu le-aş fi putut învăţa aici. Era mult de muncă, nici nu ştiai când e luni şi când e duminică. Nu aveam foarte mult timp liber, dar am profitat de fiecare oprire în porturi pentru a vizita câte ceva sau pentru a lua masa în micile restaurante de pe mal. A fost un schimb cultural fantastic”, îşi aminteşte gălăţeanul.

Ca Aurel sunt însă mulţi alţi gălăţeni. Mulţi dintre ei, aflaţi acum pe mare, urmează să ajungă acasă în preajma sărbătorilor pascale, iar alţii se pregătesc să le ia locul. Sigur este că numărul croazierelor a crescut serios în ultima vreme, amatorii de voiaje cu posibilităţi financiare pe măsură fiind din ce în ce mai numeroşi. Pentru cei aflaţi în căutarea unei slujbe, însă, acest lucru înseamnă doar mai multe locuri de muncă şi posibilitatea de câştiga mult mai bine decât în ţară. Iar, în condiţiile economice actuale, atât gălăţenii, cât şi românii în general preferă să se angajeze pe vasele de croazieră, chiar dacă-şi părăsesc pentru câteva luni familiile, datorită câştigurilor financiare consistente.

Citit 2553 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2013 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.