Un gălăţean trebuie să înapoieze Casei de Pensii 65.000 de lei. Vezi aici cui îi aparţine greşeala

Un gălăţean trebuie să înapoieze Casei de Pensii 65.000 de lei. Vezi aici cui îi aparţine greşeala
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un bărbat de 55 de ani din Galaţi este bun de plată din cauza unui funcţionar public neatent. Este vorba despre Ionel Cazacu, care în 2008 a primit acordul Casei Judeţene de Pensii să se pensioneze anticipat. În urma unei operaţii pentru extirparea unui tumori la coloana vertebrală, bărbatul a rămas paralizat de la brâu în jos. Asta se întâmpla în 2006. Doi ani mai târziu, Ionel Cazacu a trimis o scrisoare la Ministerul Muncii, prin care solicita date despre pensionarea anticipată. Cei de la minister i-au răspuns şi l-au informat că se poate pensiona anticipat. Cu răspunsul ministerial în buzunar, Ionel Cazacu a mers la Casa Judeţeană de Pensii, unde un funcţionar public a verificat dacă omul are sau nu dreptate. După verificări, gălăţeanul a primit acordul de pensionare anticipată.

Totul a fost bine până de curând, când s-a trezit acasă cu o somaţie de plată. „Aveam 600 de lei pensie de boală şi suma convenită însoţitorului.

Acum trebuie să plătesc peste 65.000 de lei. Mi s-a spus că nu aveam 15 ani de cotizare şi că nu trebuia să primesc pensie. Acum sunt din nou pensionar pe caz de boală. Dacă nu mi se cuvenea acea pensie, de ce mi-au dat-o? Pe somaţia primită, nici datele mele nu sunt trecute corect. Ce fel de oameni lucrează acolo?”, ne-a întrebat Ionel Cazacu.

"Dumnealui a fost încadrat cu grad de invaliditate în 2006. În noiembrie 2008 s-a solicitat pensionarea pentru limită de vârstă, prezentând un certificat de încadrare în grad de handicap grav. Pensia i-a fost stabilită la Casa de Pensii. În august 2012, în urma verificărilor făcute de noi, s-a constat că certificatul de handicap nu avea toate elementele care ar fi dus la acordarea drepturilor de pensie. Au mai existat cazuri în care aceste certificate nu aveau trecută data ivirii gradului de handicap. Domnul nu a putut producă un nou certificat cu data ivirii handicapului, aşa că s-a emis această somaţie pentru ultimii trei ani, în valoare de 65.759 de lei”, ne-a explicat Nicolae Sburlea, director adjunct al Casei de Pensii Galaţi.

Nicolae Sburlea recunoaşte că greşeala îi aparţine subordonatului său, dar susţine că legea spune clar că banii trebuie recuperaţi de la cel care i-a încasat. „Dumnealui a încasat suma nelegal. Probabil i se va pune poprire pe o treime de pensii. Se va face o anchetă cu privire la angajatul nostru. Probabil i se va administra o sancţiune, dar banii se recuperează de la cel care i-a încasat”, a mai adăugat Nicolae Sburlea.

Ionel Cazacu nu are cei 15 ani de cotizare impuşi de lege, aşa că de-acum va primi pensia pe caz de boală. Bărbatul a contestat îmsă decizia de impunere primită de la Casa de Pensii, soarta lui fiind acum în mâna magistraţilor gălăţeni.

Citit 4664 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2013 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.