Ecosal păcăleşte legea cu avizul Primăriei Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ecosal păcăleşte legea cu avizul Primăriei Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Legea privind reducerea cheltuielilor din sistemul bugetar nu face nici două parale pentru autorităţile locale gălăţene * Spre exemplu, recent, o firmă din Galaţi a câştigat un contract pentru a angaja măturători stradali în locul Ecosal, care legal nu poate face acest lucru * Conform Primăriei, contractul ar trebui să reprezinte o economie pentru municipalitate, însă nimeni nu poate explica în ce constă economia


O firmă gălăţeană a pus mâna, zilele trecute, pe un contract gras, de 1,6 milioane de euro, cu Serviciul Public Ecosal. Firma respectivă -  SC Catlidi SRL Galaţi - va trebuie să gestioneze, din aceşti bani, recrutarea şi salarizarea muncitorilor sezonieri la salubrizarea oraşului. De ce nu se ocupă de acest lucru, aşa cum ar fi logic, chiar Ecosal (care are deja 295 de angajaţi şi un aparat administrativ specializat), vă vom arăta în cele ce urmează. În fapt, totul se rezumă la o metodă şmecherească de a păcăli legea care limitează cheltuielile bugetare!

Cum să lucrezi la stat, deşi posturile sunt blocate

În acest moment, cel puţin teoretic, nimeni nu se poate angaja la stat, deoarece posturile au fost blocate. Fie că este vorba de director sau de simplu măturător, CV-ul nu contează, deoarece România, şi, extrapolând, Primăria Galaţi, nu poate plăti absolut niciun om în plus.
În aceste condiţii, s-a găsit o modalitate destul de simplă de a fenta legea. Se face o licitaţie, absolut legală, prin care o firmă, acreditată de către organele statului, poate angaja oameni calificaţi pentru o companie de stat, cu fonduri oferite tot de stat.
Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, a explicat de ce a fost nevoită municipalitatea gălăţeană să apeleze la acest tertip. “Serviciul Public Ecosal, aflat în subordinea Consiliului Local Galaţi şi finanţat integral din venituri proprii, desfăşoară o serie de activităţi de interes public local, încredinţate prin administrare directă şi monitorizate de Primăria Galaţi. Ca urmare a măsurilor guvernamentale de reducere a aparatului bugetar, impuse în anul 2010, numărul de angajaţi ai SP Ecosal a fost diminuat de la 465 la 320, la finele anului 2012 ajungându-se la 295 de angajaţi. Măsura de reducere a numărului de angajaţi nu a fost urmată de o reducere proporţională a volumului activităţilor atribuite SP Ecosal. Prin Legea nr. 329/2009, privind  raţionalizarea cheltuielilor publice, a fost interzisă plata orelor suplimentare şi s-a reglementat compensarea acestora cu timp liber corespunzător. Compensarea cu timp liber fiind practic imposibilă, în condiţiile în care, prin OG nr. 63/2010, pentru modificarea şi completarea Legii nr.273/2006 privind finanţele publice locale, Serviciului Public Ecosal i s-a impus o reducere de personal de 25%”, a spus acesta.

Licitaţie legală şi verificată

“Pentru realizarea acestei achiziţii, soluţia legală a fost organizarea unei proceduri de licitaţie deschisă, conform OUG 34/2006. Procedura organizată a fost publicată pe SEAP şi verificată pe tot parcursul derulării de reprezentanţi UCVAP. Firma câştigătoare, SC Catlidi SRL, a fost singura din cele două oferte participante la procedură ce era autorizată să presteze activitatea de Servicii de asigurare de personal inclusiv personal angajat temporar - cod CPV: 79620000-6,  conform HG nr. 1256/2011 privind condiţiile de funcţionare şi procedura de autorizare a agentului de muncă temporară. A fost încheiat un acord cadru urmat de contracte subsecvente, ce asigură recrutarea şi selecţia de către agentul de muncă temporară, a unui număr de salariaţi temporar, ce variază între un minim de 41 persoane/lună şi un maxim de 410 persoane/12 luni, în funcţie volumul de activităţi desfăşurat de SP Ecosal”, a mai spus Mihai Costache.
Din 2010 până în 2012, fondul de salarii al Ecosal a scăzut de la aproximativ 8,5 milioane de lei la aproximativ 5,8 milioane de lei. Teoretic, Primăria poate rezilia contractul cu firma SC Catlidi SRL, în valoare totală de 6.945.840 de lei, în secunda în care statul va debloca posturile.
Conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice, SC Catlidi SRL a fost înfiinţată în 2003. La un moment dat firma şi-a suspendat activitatea, pentru a şi-o relua în data de 20 iulie 2010. Conform aceluiaşi site, în anul 2011, ultimul an pentru care există înregistrări, firma cu 12 angajaţi a avut un profit de 195.331 de lei. Firma este administrată de Florina Violeta Bucur şi Cătălin Bucur. “Vă informăm că între domnul Adrian Bucur, câştigatorul, prin concurs, al postului de director al Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Galaţi şi administratorul operatorului economic SC Catlidi SRL, Cătălin Bucur, nu există grad de rudenie, fiind doar o coincidenţă de nume”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Prin procedeul descris mai sus, care este în fapt o speculare a lacunelor legislative, se fac în continuare angajări la stat, deşi posturile sunt, chipurile, blocate de câţiva ani buni. Problema este că metoda contractării de firme care să gestioneze personalul suplimentar presupune, din start, costuri mai mari decât în cazul în care de recrutarea şi plata angajaţilor s-ar ocupa, aşa cum este normal, Serviciu Personal al companiei de stat care are nevoie de muncitorii respectivi. Mai pe scurt, se risipesc bani publici (situaţie de care profită firmele care primesc contractele cu statul), situaţie care ar trebui să intre neîntârziat în vizorul Curţii de Conturi.

Citit 6237 ori Ultima modificare Joi, 23 Mai 2013 08:11

16 comentarii

 • postat de Cojocaru Maria
  Miercuri, 19 Iunie 2013 18:29
  ma refer la viata libera din 23.05.2013, cu articolul despre satul lupele, la 7 km de Pechea, cu drum de pamint , cu multe gropi, hirtoape, hauri ca sunt dealuri si vai, cu hauri de la ploi, tractoare,. Batrini in mare izolare, de urgenta sa se niveleze , macar, drum acela
  0
  0
  Raportează
 • postat de q
  Sâmbătă, 25 Mai 2013 11:09
  Una peste alta mie imi place cum arata strada care duce la iesirea din tara.Niciodata nu am vazut-o curatata.Acum se lucra pe ea de ziceai ca vine presedintele Moldovei la Galati.
  0
  0
  Raportează
 • postat de nedeea
  Vineri, 24 Mai 2013 17:22
  M-am bucurat cand am vazut acum cateva zile in urma ca se matura si prin cartierul nostru [mazepa2], dar ieri cand am iesit din bloc am dat cu ochii de o movila mare de gunoi pe care apa scursa din deal o ducea exact in mijlocul strazii. Foarte tare....
  0
  0
  Raportează
 • postat de votati-l iar pe rainea...
  Joi, 23 Mai 2013 17:50
  Si totusi... cine sa dea cu matura?...
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Joi, 23 Mai 2013 13:44
  Dar nu va necajiti... ce sa facem? suntem condusi de cei aflati in opozitie... nu putem crea un cadru legal pentru o activitate normala si judicioasa... mai bine mai facem o "treaba desteapta" sa ocolim legea, doar suntem primii la smecherie. Nu a aparut nimeni din reprezentantii Galatiului cu o propunere legislativa... si poate se rugau de PDL si PPDD sa le aprobe o cale normala. Suntem un popor de mascarici, poate ne meritam soarta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Joi, 23 Mai 2013 13:13
  "Grupul german Bosch inaugureaza pe 8 iunie fabrica de senzori de turatie de la Blaj, iar in ultimul trimestru va demara productia si in centrul de la Cluj, unde vor fi fabricate unitati de comanda pentru automobile, au spus reprezentantii companiei, la conferinta anuala, organizata joi, 23 mai."


  Si noi in Galati ne certam pe gropi, caini maidanezi, curatenie cu maturi ca in secolul X - XV
  Ma repet, eu zic ca Marius Stan sa renunte la Noul Galati si sa REZOLVE PROBLEMELE VECHIULUI GALATI care le-a bagat sub presh !
  0
  1
  Raportează
 • postat de RE Ecologic Service
  Joi, 23 Mai 2013 12:31
  Oricum ar cântări-o unii pozitiv (ex. "civilizativa"??!!) iniţiativa de a trece banul public printr-o firma privata este o golanie, ca multe altele desfasurate prin intermediul Ecosal SA Galaţi. Din căti bani se incaseaza pentru ecarisaj si pentru taxa de mediu, plus subventiile de la primarie orasul ar trebui sa arate ca Oradea, Tg. Muresul sau de ce nu Piatra Neamt. Dar câti din cei 295 de salariati lucreaza la salubrizarea orasului? Cate neveste de şefi, fii de politruci si pile din tot spectrul politic sunt prin birourile firmei de stat? Si câti sunt la matură, ca la Galati inca se curata orasul ca in Evul Mediu, cu târnul si cu tomberonul?
  Chiar daca Ionescu si Nicolae au prostit galatenii cu reducerea de personal de la 465 la 320 de salariati, mutandu-i cu servicul pe ceilalti pe la Administratia pietelor, Servicul public, Transurb etc., acesti oameni muncesc tot pentru Ecosal, sau mai bine zis se fac ca muncesc. Un oras mizerabil asa cum este si administraţia publica locala: o cloacă.
  0
  1
  Raportează
 • postat de alexandru
  Joi, 23 Mai 2013 12:13
  E HOŢIE CURATA!
  Dovada vie ca e nevoie de o ancheta a procurorilor acolo e dată de faptul că au apărut comentarii care încearcă să discrediteze ziaristul care a scris.
  Felicitări pentru articol! Sperăm să se sesizeze şi Guvernul, căci aveam de-a face cu o "inginerie" care ne fură banii şi încalcă şi legea!
  0
  0
  Raportează
 • postat de iorga
  Joi, 23 Mai 2013 10:30
  Sincer,nu ma deranjeaza daca se cheltuie mai multi bani cu curatenia in orasul asta. Problema e ca daca nu se cunoaste,nu se justifica banii cheltuiti ,atunci chiar e o problema. Oricum si daca nu se contracta firma,banii nu ajungeau la mine inapoi si ma simteam mai avut. Se furau,scuze,se cheltuiau altfel. Daca v-a fi curatenie in orasul asta mizerabil,jos palaria,dar mi-e greu sa cred. SI NU UITATI............"CURATENIA IMPUNE CIVILATIE "
  0
  0
  Raportează
 • postat de Informare
  Joi, 23 Mai 2013 10:15
  Conform site-ului econograf[punct]ro, Catlidi are niste lacate puse pe cifra de afaceri, profit, nr de angajati doar pentru ultimul an afisat, 2011.
  Conform site-ului firme[punct]info are activitatea suspendata din 10 martie 2010.
  Iar conform M. Of 1204 ( disponibil pe docsto[punct].com/docs/50479928/mof4_2010_1204 ) din 22 martie 2010, p. 31, xs-a decis suspendarea activitatii firmei pe 3 ani incepand cu 10 martie 2010.
  S-ar putea sa fie niste chestii tare ciudate cu firma asta, sa fi repornit tocmai la timp ca sa se poata reangaja intr-un contract pe bani publici...
  0
  0
  Raportează
 • postat de roman
  Joi, 23 Mai 2013 10:13
  fraieri suntem noi,cei care le dam banii sa-i cheltuie,platim taxe si roviniete dar ne rupem masinile si platim bani grei la service,platim C.A.S dar apoi dam o spaga(tarif) si medicului caruia ne adresam,platim taxa de hibitat dar ni se recomanda sa ne facem singuri curatenie,platim taxa de acarisaj,dar suntem linsati de caini pe strada.Suntem un popor de fraieri,care ne intoarcem cu spatele cand vedem o neregula.Lipsa bunului simt al celor ce au fost numiti in functii intrece orice masura,toti cei numiti la conducerea institutiilor bugetare nu fac decat sa cheltuie cati mai multi bani dar sa le iasa si lor ceva,nu sunt interesati de achizitii la un pret bun si calitatea cea mai buna,interesul este"cumpara de unde primesti si tu ceva,o spaga un procent!Ma incapatanez sa stau in aceasta tara cu speranta ca se va remedia ceva,ca vom ajunge sa fim reprezentati de oameni demni,cinstiti,profesionisti!In toate institutiile acestui oras sunt angajati diverse rude,cunostinte,care se joaca pe calculator si te trateaza cu aroganta,pana si in sistemul medical s-a ajuns sa se stie care taxa care se cere pentru a fi angajat.CHIAR NU AVETI RUSINE!CUM DORMITI NOAPTEA!NU AVETI CONSTIINTA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de civilizativa
  Joi, 23 Mai 2013 09:51
  Domnule ziarist imi face impresia ca toti de la acest ziar local sunteti rau intentionati .
  Suntem un popor a toate stiitor . Toata lumea se pricepe la tot si la nimic > Am o intrebare pentru dumneata ?
  Anul acesta in primavara ai iesit in fata blocului dumitale unde locuiesti sa faci curatenia de primavara ?
  De cate ori ai iesit asta iarna in fata blocului sa dai zapada ? Domnule sunteti de dreptul impotriva orasului !
  Nu vezi pe nici un locuitor al urbei sa faca un efort in pastrarea curateniei dar aveti pretentii cu duiumul .
  Cu o mana de muncitori vreti sa arate orasul impecabil . Nu se poate asa ! Fara o implicare si disciplina a locuitorilor in procesul de pastrare a curateniei , puteti sa urlati ca lupii la luna ! Dati exemplu personal si apoi
  emiteti pretentii ! Exemplu : sunt amenzi pentru stapanii de caini care nu curata dupa ce animalul de companie isi face nevoile ! A dat politia locala pana acum vreo amenda de acest fel? Disciplina nemteasca si bunul simt ne lipseste ! Atata timp cand nimeni nu va lua masuri (amenzi) nu se disciplineaza , ca romanul asa e invatat intai sa dai cu biciul ca sa invete ce este civilizatia ! Iar cu etnia roma e de speriat , sunt ca lacustele , unde vad un loc curat sau amenajat il distrug ! Domnule ziarist ia matura in mana , matura 2 ore atat , non stop si dupa aia ai sa intelegi cum e sa matuir 8 ore !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Joi, 23 Mai 2013 08:21
  Joi, 23 Mai 2013 07:05 postat de Ce-i de făcut?

  ai spus adevarul. Touche !
  0
  0
  Raportează
 • postat de anonim
  Joi, 23 Mai 2013 08:08
  Si asa Ecosalul a castigat cu ajutorul directorului economic din primarie toate activitatile ce se puteau fi executate in Galati. Orasul arata jalnic , primarul se ocupa sa isi tot angajeze clica lui de hoti ca sa poata controla tot la toate serviciile ce apartin primariei. Sa cheltuit enorm de mult din banii publici, dar cine stie daca intradevar sumele sunt cele reale, se puteau face foarte multe cu ei. Acest primar a mazilit pe oricine i-a stat in coasta ca sa poata sa isi duca el planurile la bun sfarsit.
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Joi, 23 Mai 2013 07:59
  Nu exista nicio culpa a primariei, ziaistul e el intr-una grava... Ca de obiecei un articol, nedocumentat, scris din burta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ce-i de făcut?
  Joi, 23 Mai 2013 07:05
  Situatia nu o poate reglementa Curtea de Conturi ci legislativul; trebuie modificata LEGEA. Legea actuala favorizeaza dezvoltarea firmelor private pe seama banilor publici. Ca institutie publica, nu poti angaja salariatii necesari dar poti atribui cu bani publici un serviciu sau un segment de serviciu unei firme private. Reduci cheltuielile de personal dar incarci alte cheltuieli. Adica, in loc sa angajezi pe cineva cu un salariu de 1000 de lei brut (vreo 1700lei cheltuieli cu salariile avand in vedere darile catre Stat) angajezi o firma privata care iti face exact acelasi serviciu cu o valoare de vreo 4000 de legi/lucrator pentru ca nu-i asa?) trebuie sa contribui la dezvoltarea sectorului privat! Dar sa nu-si inchipuie nimeni ca lucratorul va fi platit mai bine ci, dimpotriva, va fi platit cu cu 850/900 lei pe luna (1550-1600 lei cheltuieli cu salariile avand in vedere darile catre Stat); restul intra in profitul privatului. Asa a procedat Primaria si cu alte servicii (audit, juridic etc.).
  Deci pentru asta s-a dat Legea 329/2009: sa aiba cum profita smecherii. Dar acest lucru este impus de UE, FMI, BM. Si la celelalte sectoare bugetare este la fel: nu poti angaja un paznic cu 900 lei/luna dar platesti unei firme private de 3 ori mai mult exact pentru aceleasi servicii. Asa au fost ruinate multe sectoare "se stat".
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.