Videanu: Exigenţa Guvernului în politica bugetară a determinat o negociere lejeră cu FMI

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, vineri, la Suceava, că modul "realist" în care actualul Guvern a construit bugetul de stat şi exigenţa politicii bugetare au determinat "o negociere lejeră" cu FMI care nu a mai fost atât de "rigid" cum a fost la negocierile celorlalte acorduri.

Videanu a spus, într-o conferinţă de presă, că în ultimii ani s-au făcut mari greşeli de programare bugetară, arătând că au fost programate venituri de 37 la sută din PIB deşi se ştia că niciodată nu au fost venituri mai mari de 30,5 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a arătat că actualul ministru al Finanţelor, Gheorghe Pogea, face "o revoluţie bugetară", menţionând că acesta monitorizează din două în două săptămâni şi execuţia bugetară.

Potrivit lui Videanu, FMI şi reprezentanţii Comisiei Europene au felicitat Ministerul Finanţelor pentru modul realist şi responsabil cum au construit bugetul.

"Acest lucru a fost o premisă foarte importantă într-o negociere lejeră cu FMI, mai lejeră decât până acum. Rigiditatea FMI, istoric vorbind, în negocierile cu România, a venit şi din construcţia nerealistă a bugetului", a spus Videanu, adăugând că reprezentanţii Fondului trebuiau să fie "suficient de rigizi ca să te aducă în acea grilă".

"De data aceasta, Guvernul României a fost cu el însuşi suficient de exigent astfel încât negocierile cu FMI şi cu Comisia să fie absolut corecte", a mai spus ministrul Economiei.

Videanu crede că, în ceea ce priveşte poziţia adoptată de PSD privind acordul cu FMI, "a fost un joc de glezne", apreciind că membrii PSD din Guvern sunt "ferm convinşi" de necesitatea acestui acord.

El a mai spus că Mihai Tănăsescu, un foarte bun profesionist plecat din PSD, "le-a explicat foarte clar" despre necesitatea acestui împrumut.

"Este un joc din punctul meu de vedere populist care nu e util nimănui. Politic, nu trebuie să te joci cu angajamentele internaţionale", a spus Videanu.

Ministrul Economiei a precizat că a avut şi el unele reţineri în condiţiile în care în urma unui acord cu FMI nu pot fi adoptate unele măsuri flexibile, dar că politica bugetară a Guvernului a făcut ca FMI să fie "suficient de confortabil" în negocierile cu Ministerul Finanţelor.

"În condiţiile unui acord cu Fondul nu mai eşti chiar atât de flexibil şi am avut şi eu reţinerile mele. Guvernul a fost suficient de exigent cu el însuşi prin politica bugetară astfel încât FMI să se simtă suficient de confortabil în negocierile cu Ministerul Finanţelor. Este un acord OK din punctul meu de vedere pentru România", a mai spus Videanu.

El a precizat că din toată suma Guvernul se împrumută cu trei-patru miliarde de euro.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că partea română va decide, în perioada următoare, dacă va angaja sau nu împrumutul extern de la CE, FMI şi bănci, hotărârea urmând să se ia după negocierile la care vor participa BNR şi Ministerul Finanţelor pe baza unui mandat aprobat de şeful statului.

Citit 617 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.