Cinci persoane, printre care doi consilieri, trimise în judecată pentru export de piese de patrimoniu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cinci persoane, printre care doi consilieri de la Direcţia Judeţeană de Cultură Hunedoara şi un cetăţean italian, au fost trimise în judecată de Parchetul Tribunalului Hunedoara, sub acuzaţia că au exportat în Italia mii de piese de patrimoniu cultural, prejudiciul depăşind 170.000 de euro.

Cei cinci sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice şi de fals intelectual, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, procurorul Victoriţa Povarnă, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că în urma expertizelor făcute în dosar s-a stabilit că statul român a fost prejudiciat cu peste 75.700 de euro şi aproximativ 420.000 lei, reprezentând în total circa 175.000 de euro.

Potrivit rechizitoriului întocmit de anchetatori, principalul inculpat în acest dosar este un consilier de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, care ar fi eliberat, ilegal, în perioada anilor 2003-2005, un număr de 18 certificate de export pentru 16.779 de piese de patrimoniu cultural, care au ajuns în Italia prin intermediul a două firme din judeţul Timiş.

Un al doilea consilier din cadrul Direcţiei de Cultură Hunedoara este acuzat că a luat ilegal piese arheologice din depozitul muzeului din Deva şi că nu a predat instituţiei mai multe obiecte pe care le-a descoperit în şantierele arheologice pe care le-a condus în perioada de referinţă.

Cetăţeanul italian implicat în acest caz este administratorul uneia dintre firmele din judeţul Timiş prin intermediul cărora au fost trimise în străinătate bunurile de interes cultural preluate din judeţul Hunedoara. Italianul a mai fost cercetat de către autorităţile din Italia tot pentru fapte care ţin de patrimoniul cultural.

Piesele de patrimoniu pentru care au fost eliberate certificatele de export sunt, în mare parte, tablouri, icoane şi statuete. Anchetatorii susţin că obiectele erau exportate ilegal în Italia pentru a fi vândute în magazinele de antichităţi.

"Dosarul este unul deosebit de complex, rechizitoriul fiind redactat pe mai mult de 140 de pagini. Ancheta în acest caz a durat aproape un an", a declarat procurorul Victoriţa Povarnă.

Ancheta în acest caz a fost desfăşurată împreună cu poliţiştii de la Serviciul Patrimoniu al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, coordonaţi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Cele cinci persoane trimise în judecată riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 12 ani, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

Primul termen în proces a fost stabilit pentru 12 mai, la Judecătoria Deva.

Statul român, prin Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, s-a constituit parte civilă în acest dosar pentru a recupera cei aproape 175.000 de euro.

Citit 763 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.