Camera Deputaţilor dezbate luni seară moţiunea simplă a PNL privind Educaţia

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Camera Deputaţilor va dezbate, luni, de la ora 20.00, moţiunea simplă a PNL intitulată "Educaţia sub cenzura Ecaterinei Andronescu. Istoria se repetă".

Liberalii îi cer ministrului Educaţiei, în textul moţiunii, să renunţe la diminuarea orelor de sport, de istorie şi de limbi moderne din programa şcolară pentru învăţământul preuniversitar.

Moţiunea, semnată de toţi deputaţii liberali, critică măsurile luate de ministul Educaţiei Ecaterina Andronescu legate de reducerea drastică a orelor din aria curiculară, prin diminuarea orelor de sport, istorie şi limbă modernă, arătând că ordinele emise de Andronescu "dovedesc lipsa unei strategii unitare privind sistemul de învăţământ preunivesitar".

"Încă de la începutul mandatului său, acţiunile doamnei ministru Andronescu au dovedit incoerenţa şi incompetenţa Guvernului Boc în a gestiona procesul de reformă a educaţiei", se menţionează în moţiune.

Iniţiatorii consideră că, potrivit deciziei ministrului Andronescu, în aproximativ 60% din structurile învăţământului liceal românesc nu se va mai studia istoria în clasa a XII-a, această materie fiind ştearsă din orarul elevilor, la puţin timp după ce orele de educaţie fizică, dirigenţie şi limbă străină au fost scoase din programa obligatorie.

Potrivit moţiunii. Asociaţia Profesorilor de Istorie din România consideră că istoria neamului românesc trebuie să rămână în continuare materie de studiu pentru toţi elevii de liceu şi nu doar pentru cei de la liceele de elită.

Semnatarii moţiunii critică scoaterea orelor de sport din aria curiculară, amintindu-i ministrului Educaţiei că România se află pe locul trei la capitolul obezitate infantilă, 54 % dintre preşcolarii români consumând zilnic alimente cu un număr prea mare de calorii şi că numărul copiilor cu probleme de greutate creşte în fiecare an cu 500.000.

"Pentru îndreptarea acestor situaţii, mediul şcolar ar trebui să acţioneze ca un factor reparator, educaţia prin sport fiind un astfel de mecanism. Din păcate, doamna ministru le-a oferit acestor copii cu probleme de greutate «şansa» de a face o singură oră de sport pe săptămână într-o perioadă a vieţii în care efortul fizic are un rol esenţial pentru dezvoltarea organismului", se arată în moţiune.

În opinia liberalilor, este inadmisibil ca un stat membru UE să elimine studiul unei limbi străine din programa de învăţământ preuniversitar.

"În sistemul educaţional românesc, aprofundarea unei limbi străine este calea sigură a unui progres civilizaţional", se mai menţionează în textul moţiunii.

Semnatarii moţiunii sunt de părere că, în cazul eliminării limbii moderne din orarul elevilor, Ecaterina Andronescu a procedat la fel ca Nicolae Ceauşescu, printre măsurile acestuia numărându-se şi diminuarea orelor de limbă străină studiate în şcoli şi licee. Moţiunea are drept scop principal, potrivit PNL, apărarea intereselor elevilor şi apoi ale cadrelor didactice şi ale normelor acestora.

Semnatarii consideră necesară organizarea unei dezbateri publice având ca temă reconsiderarea planului cadru de învăţământ preuniversitar pentru a identifica soluţia potrivită pentru păstrarea acelor discipline utile şi eliminarea sau diminuarea celor care încarcă programul elevilor.

"Până la modificarea ordinelor ministeriale în sensul reinstaurării situaţiei precedente, toate bâlbâielile doamnei Andronescu nu demonstrează decât faptul că noul ministru conduce Educaţia după bunul său plac, aplicând criterii subiective unui sistem care afectează sute de mii de copii şi schimbând de la o zi la alta destinele oamenilor implicaţi în sistem", se arată în moţiune.

Liberalii mai precizează că, la votarea acestei moţiuni, se bazează şi pe sprijinul deputaţilor Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal, partid aflat în coaliţia de guvernare, dar care nu a fost consultat cu privire la aceste decizii.

"Mai mult decât atât, Partidul Democrat Liberal are datoria de a susţine şi vota această moţiune având în vedere promisiunile din campania electorală cuprinse în programul de guvernare pe tema educaţiei", se menţionează în moţiunea PNL.

În pofida afirmaţiilor din textul PNL, PDL a anunţat că nu susţine un astfel de demers.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a apreciat că moţiunea simplă a deputaţilor PNL pe Educaţie este fără obiect, în condiţiile în care structura planurilor cadru a fost stabilită de comun acord cu sindicatele, urmând a fi postată pe site-ul ministerului, în zilele următoare.

Referitor la problema orelor de educaţie fizică şi sport, MECI preciza că s-a ajuns la un acord cu sindicatele referitor la acestea, urmând a fi incluse între trei şi cinci ore de sport pe săptămână.

Liberalii au fost nemulţumiţi de ora stabilită pentru debaterea moţiunii, apreciind că astfel demersul lor este aruncat în derizoriu.

Moţiunile simple se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. În cazul în care o moţiune simplă este aprobată, hotărârea Camerei se va trimite Guvernului, care va ţine cont de poziţia exprimată în cuprinsul respectivei moţiuni.

Citit 1063 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.