Pensii de vârsta a treia

Pensii de vârsta a treia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda faptului că, până acum, pensionarii gălăţeni au ieşit de cel puţin 20 de ori în stradă pentru a-şi striga sărăcia, dar nu au obţinut mare lucru din partea Guvernului, ieri, la acţiunea de protest a vârtsnicilor, în faţa Prefecturii se aflau peste 200 de oameni.

Poate gradul crescut de nemulţumire, faptul că la protest au participat patru asociaţii de profil sau vremea bună de afară ori toate acestea la un loc au făcut ca numărul participanţilor să întreacă aşteptările.

Înarmaţi cu pancarte pe care se aflau afişate mesaje către conducători, printre care, la loc de frunte „Să trăiţi bine/Fără carne, fără pâine”, bunicii şi bunicuţele au agitat spiritele suflând în fluiere şi huiduind politicienii.

„Ne-am adunat, astăzi, aici, pentru că valoarea punctului de pensie nu este egală cu 45 la sută din salariul mediu brut pe economie, aşa cum trebuia să fie de la 1 ianuarie, pentru că vrem o lege unică a pensiilor, ca să se elimine diferenţele mari între pensiile noastre şi cele speciale şi pentru ca valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 50 şi 25 la sută pentru cei care au lucrat în grupa I şi, respectiv, a II-a de muncă, o solicitare pe care o aşteaptă mulţi dintre pensionarii din Galaţi, care au lucrat în condiţii speciale”, le-a transmis liderul Alianţei Pensionarilor pentru Conciliere, Vasile Panţuş.

La aceste solicitări s-au aliat alte trei asociaţii – Uniunea Judeţeană a Pensionarilor, Asociaţia Pensionarilor din România –2007 şi  Uniunea Generală a Pensionarilor din România.

Lista cu revendicările pensionarilor (acordarea de asistenţă medicală gratuită pentru toţi pensionarii, impozitarea, de la 1 aprilie, doar a pensiilor care depăşesc valoarea a trei puncte de pensie, indexarea în sumă fixă şi nu în procente a pensiilor în funcţie de rata reală a inflaţiei înregistrată în perioada  respectivă, acordarea celei de-a 13-a pensii, în două tranşe, de Crăciun şi de Paşti, transformarea în bani a cupoanelor de transport neutilizate, creşterea numărului biletelor de odihnă şi tratament pentru toate sezoanele, acordarea soţului/soţiei văduve a 50 la sută din pensia celui decedat şi renunţarea la cota unică de impozitare) a fost transmisă prefectului judeţului Galaţi.

Furie şi deznădejde

Printre sutele de pensionari care se aflau, ieri, în faţa prefecturii, se afla şi o bătrână, Constanţa Şicuie, de 85 de ani! Palidă, cu privire tristă şi atât de slabă încât părea transparentă, bătrâna octogenară abia auzea ce i se spune.

„Am trei milioane şi şaptesprezece lei. Am lucrat la Poştă, 15 ani şi atâta pensie mi-a revenit”, ne-a spus, bătrâna, cu o voce stinsă.

„Nu-i ajunge pensia niciodată. De 43 de ani, de când o ştiu eu, trăieşte doar din împrumuturi la Casa de Pensii. Eu şi soţul meu o girăm, o cunoaştem de mult, de când am locuit la dânsa, în gazdă…”, ne-a spus o doamnă, care o însoţea. 

Alte femei s-au grăbit să îşi prezinte situaţia prin care trec: „Mă numesc Neagu Eugenia, am trei milioane două sute douăzeci de lei pensie. Nu-mi permit să mănânc, mănânc câte un covrig pe zi, vai de capul meu! De unde să plăteşti toate? Lumină, întreţinere, telefon?… Anica Oţelea mă cheamă şi vreau să întreb aşa: De ce nu pot să-i cumpăr casă copilului meu, după atâţia ani de muncă? Toţi se îmbogăţesc peste noapte şi noi sărăcim!”.

În spatele lor, o femeie cu lacrimi în ochi intervine: „Am trei milioane trei sute zece lei şi am lucrat la Vinalcool, în frig, afară… Am o fată cu handicap, soţul e decedat. Am haina asta [un cojoc] de la noră… Ca să plătesc taxele şi impozitele,  mă împrumut la Pensionari”.

Costică Huzum, cu o funie legată de gât ne strigă: „aş vrea să mă spânzur, da’ mă gâdilă funia… Mai bine le-aş da-o politicienilor”, în timp ce Filofteia Manea ne spune cum se descurcă cu o pensie de cinci milioane: „o lună îmi iau medicamente, dar nu plătesc întreţinerea, o lună nu-mi iau pastile şi plătesc întreţinerea”.

Protestul bătrânilor noştri nu lasă loc de comentarii. Te cuprinde doar, pe lângă nesfârşita tristeţe, o ruşine care te face să-ţi pleci neputincios fruntea.

Citit 1065 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.