Redistribuirea „caimacului” politic în Galaţi!

Redistribuirea „caimacului” politic în Galaţi!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un vicepreşedinte CJ şi un viceprimar, de la PNL la PD-L*  Toader susţine că PSD e de acord, „cu condiţii” * Înţelegerea – în două săptămâni * Se împart şi  şefii societăţilor deconcentrate *

Consiliul de Coordonare Judeţean al PD-L Galaţi, de ieri, a fost unul liniştit, cu prezenţă numeroasă, fără euforii şi fără invitaţi de la centru.

Preşedintele Organizaţiei Judeţene, Mircea Toader, a explicat că nici nu a fost nevoie, pentru că echipa trebuie mai întâi să confirme şi în continuare rezultatele bune de la ultimele alegeri, apoi poate veni şi premierul şi preşedintele. Acum, a anunţat liderul, se refac majorităţile şi în teritoriu, cu PD-L în funcţii de conducere!

A sosit momentul contraofensivei: se… renumără „cărţile de joc”! Cum alianţa de guvernare a fost până acum valabilă la Palatul Victoria, nu şi la Galaţi, au început discuţiile cu PSD pentru preluarea de funcţii-cheie: un vicepreşedinte la Consiliul Judeţului (post pierdut în mandatul trecut după plecarea lui Toader ca secretar de stat), un viceprimar al municipiului Galaţi şi o parte dintre directorii instituţiilor de subordonare locală. Nu pot fi „ochite” decât posturile câştigate de opoziţia liberală, lucru de altfel confirmat şi de preşedintele Toader  după încheierea lucrărilor de ieri.

Mircea Toader ne-a vorbit despre negocieri cu conducerea judeţeană a PSD, care au ajuns într-o fază „foarte avansată”: „Da, PSD-ul este de acord, în anumite condiţii, într-o anumită structură. În orice caz, vă pot spune că din punct de vedere al bugetului Consiliului Local şi Consiliului Judeţean, s-au făcut înţelegeri, foarte clare, privind ponderea politică pe care o are organizaţia noastră - numărul de consilieri”. 

Deci, se împart fondurile pe localităţi, apoi şi  funcţiile.  Se  va negocia mai întâi la nivelul CJ şi al CL Galaţi, apoi se va „coborî” în oraşe şi comune.  În două săptămâni, negocierile ar urma să se termine cu fapte concrete, cu mai multe rocade:   

„Probabil  o să dispară reprezentanţii PNL, că nu are cine să dispară…” Liderul nu ne-a oferit şi numele celor care vor fi propuşi pe funcţiile respective. 

Pe de altă parte, Consiliul Coaliţiei de guvernare este mai dificil de întrunit la Galaţi, datorită faptului că preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD, Dan Nica, trebuie să petreacă aproape tot timpul la Bucureşti, ca vice prim-ministru şi ministru la MAI.

Toader a mai explicat de ce trebuie să se ajungă la o înţelegere: există  pericolul ca, fără dialog, coaliţia să se „strice” de jos în sus. Fiind la guvernare la Bucureşti, PD-L vrea să fie şi „primul partid pe scena politică gălăţeană”. 

„Vii cu mine, pleci cu mine!”

„Am modificat legea privind modul de desemnare a conducătorilor

instituţiilor deconcentrate: Direcţia de Finanţe, Gardă, tot ce însemna la nivelul regionalelor sau instituţiilor judeţene funcţii publice sau contractuale”, a mai anunţat  preşedintele Toader.

Vestea este că, printr-o decizie a Coaliţiei de guvernare PD-L – PSD, se va aplica „mai pe româneşte, sistemul american - «Vii cu mine, pleci cu mine!»” Astfel, directorii respectivi vor avea tot interesul să lucreze pentru guvernare, căci şi scaunele lor depind de rămânerea la putere a acesteia - sună „traducerea” ideii.

Fără discuţie, atunci când se termină mandatul guvernului, pleacă şi directorii, care vin înapoi doar odată cu revenirea la guvernare a partidelor care i-au numit. Vechile funcţii pe care le-au lăsat ca să fie unşi directori cu sprijin politic li se asigură însă: „funcţiile pe care le-au avut se conservă, dacă a fost funcţie publică sau funcţie contractuală: când li se termină mandatul, se întorc în vechile funcţii”.

Mai mult, directorii, la fel cu politicienii, trebuie să aibă activitate la partid, „după program, după ora patru, cinci sau şase – că şi noi stăm şi ne-apucă 12 noaptea!”   Astfel, se  desfiinţează funcţia de director general sau executiv şi se înfiinţează cea de „director coordonator”.

Despre apelul  pentru constituirea unor comitete judeţene anticriză şi despre alte lucruri dezbătute ieri, vom reveni.

În imagine - preşedintele Mircea Toader anunţă "Restauraţia" la Galaţi

Citit 1778 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.