Încă un episod din circul formelor fără fond: Regionalizarea Ambulanţei, privită cu ochi răi la Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Încă un episod din circul formelor fără fond: Regionalizarea Ambulanţei, privită cu ochi răi la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După principiul românesc "Dacă ceva merge bine, atunci să stricăm!", reformarea serviciilor de ambulanţă mai mult creează probleme decât să le rezolve pe cele deja existente


Proiectul de hotărâre privind regionalizarea serviciului de Ambulanţă stârneşte valuri în cadrul unităţii gălăţene, angajaţii structurii fiind bulversaţi nu atît de siguranţa posturilor, cât şi de celelalte consecinţe. Cum, unde şi când va fi gata dispeceratul integrat, cum vor fi reprezentaţi din punct de vedere sindical sunt întrebări la care, probabil, nu vor primi un răspuns acceptabil înainte de ca hotărârea să prindă o formă finală.

"Singura motivaţie a acestei hotărâri specifică faptul că serviciile de urgenţă prespitaliceşti prezintă probleme în intervenţiile pe care le au la limita de judeţ. În cazul nostru nu au fost asemenea probleme de mai bine de 10 ani întrucât noi avem protocoale de colaborare cu toate serviciile de ambulanţă din judeţele limitrofe şi am avut o colaborare foarte bună cu autorităţile din judeţele limitrofe de fiecare dată când a fost nevoie, în special iarna", a comentat dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi, care pune sub semnul întrebării  capacitatea de intervenţie în condiţiile regionalizării. "Suntem foarte îngrijoraţi şi în ceea ce priveşte viitorul salariaţilor noştri, cât şi capacitatea nostră de a interveni operativ în toate zonele pentru că o regiune cu şase judeţe şi cu o distanţă de 500 de kilometri între extremităţi, în România actuală ar putea să fie un coşmar administrativ, logistic şi operativ", a conchis Polinschi.

Unul dintre aspectele cele mai grave îl constituie însă carenţele care se nasc, odată cu regionalizarea, la nivel sindical. Cu 207 angajaţi dintre care 17 lucrători în cadrul TESA, Serviciul de Ambulanţă Galaţi are şansa să nu fie foarte serios zguduit din punct de vedere al desfiinţării posturilor.

"Noi suntem un serviciu cu un număr redus de salariaţi, deci impactul nu va fi unul foarte mare. E vorba de circa şapte funcţii, probabil de la personalul TESA, care vor dispărea. Există însă varianta pentru aceşti salariaţi să fie transferaţi dacă au calificarea necesară. De exemplu, permis de conducere C pentru a trece pe posturi de şoferi sau de asistent medical, dacă au studii postliceale sanitare", a specificat Constantin Şandru, preşedintele Sindicatului "Ambulanţa" din cadrul SAJ Galaţi, entitate aflată şi ea în pericol de dispariţie. "Este clar că pentru a negocia un contract de muncă, un sindicat trebuie să fie reprezentativ. În momentul în care vor fi şase sindicate separate la nivel de şase judeţe, niciunul nu va avea reprezentativitate şi atunci toate drepturile pe care le-am obţinut cu greu în ani de zile s-ar putea să le pierdem", a adăugat Şandru.

Citit 3554 ori Ultima modificare Vineri, 30 August 2013 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.