(FOTO) Situaţie incredibilă la Galaţi/ Un sat inundat a fost uitat de autorităţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

(FOTO) Situaţie incredibilă la Galaţi/ Un sat inundat a fost uitat de autorităţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Satul Lupele, aflat în componenţa comunei Pechea, a fost lovit crunt de viiturile de miercurea trecută. Cele câteva case din sat, toate locuite de bătrâni, au fost distruse de ape şi de nămolul adus de viitură. Mai mult, în noaptea dezastrului, oamenii au stat în apă o noapte întreagă, fără să aibă cui să ceară o mână de ajutor.

În ciuda faptului că şi-au văzut munca de-o viaţă distrusă, sătenii nu au avut curajul să ceară nimic. Nici măcar o sticlă de apă potabilă. Le găsesc scuze autorităţilor şi spun că la ei se ajunge greu şi că, probabil, alţii au avut nevoi mai mari.

Şi primarul din Pechea, Mihăiţă Măncilă, recunoaşte că nu s-a ajuns în satul Lupele decât la aproape o săptămână de la viitură, din cauza „drumului impracticabil. A fost acolo un tab imediat după inundaţii, dar oamenii au refuzat să-şi părăsească locuinţele. Abia ieri au ajuns 38 de jandarmi acolo”, ne-a declarat primarul.

Cei care au intervenit la Lupele nu au fost însă jandarmi, ci pompieri, iar drumul la care face referire edilul este în grija Primăriei Pechea.

Ieri, angajaţii ISU dădeau la lopată nămolul, astfel încât să se poată crea o alee de acces între case şi drumul principal. Tot pompierii lucrau de zor la scoaterea nămolului din case. Primarul Mihăiţă Măncilă a promis în faţa ziariştilor că astăzi va trimite şi utilaje pentru a-i ajuta pe cei câţiva bătrâni aflaţi la capătul lumii.

Oamenii din Lupele nu mai cred însă în promisiuni. Ei vor ca cineva să-i ajute la curăţarea fântânilor, pline de nămol, şi să le aducă, contra cost, butelii. „Sunt bolnavă şi am nevoie de hrană caldă. Vreau să îmi gătesc o ciorbă cu proviziile care au mai scăpat din apă”, ne-a spus o localnică.

Disperarea se vede la tot pasul. În colţul satului, o casă stă să se dărâme. Pompierii încearcă să mai salveze ce se poate. Nu mai au însă mare lucru de făcut. Tot gunoiul venit de la Cuca s-a oprit în casa omului. „Aici e nevoie de un utilaj”, ne-a şoptit unul dintre pompieri.

Chiar dacă nu au avut unde dormi, oamenii au preferat să rămână în locuinţele lor, de frica hoţilor. Marţi au primit paturi de campanie, iar faptul că pot pune capul pe o saltea uscată li se pare o minune. Au mare nevoie de ajutor, dar nu îndrăznesc să ceară.

Din fericire, un echipaj al Crucii Roşii a ajuns ieri în localitate cu ajutoare suplimentare. Bătrânilor însă le-a fost jenă să stea la rând să primească câteva kilograme de făină, de zahăr, ulei şi câteva conserve. Consideră că alimentele pe care le-au adus marţi pompierii sunt mai mult decât suficiente. S-au obişnuit cu puţin, în satul lor aflat parcă la capătul lumii. Până şi ideea că au fost uitaţi de autorităţi li se pare că face parte din normalitate.

Citit 5026 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2013 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.