FOTO/ Fermele din lunca Brateşului sunt în continuare grav afectate de inundaţii. Pagubele sunt uriaşe
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ Fermele din lunca Brateşului sunt în continuare grav afectate de inundaţii. Pagubele sunt uriaşe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Agricultorii se chinuie să scoată apa din zona calamitată, însă utilajele de pompare nu fac faţă * Recoltele sunt distruse aproape în totalitate


Chiar dacă apele s-au retras de câteva zile din localităţile afectate de viituri, există o zonă a judeţului în care lucrurile sunt în continuare deosebit de grave. Este vorba despre Brateşul de Nord (partea de şes aferentă comunelor Frumuşiţa şi Folteşti), acolo unde sute de hectare de culturi agricole care încă nu au fost recoltate (în special floarea soarelui şi porumb) se află sub ape, iar producţia este practic distrusă.

Fermierii din zonă se chinuie să scoată de pe câmp uriaşa cantitate de apă care a năvălit acolo din cauza ruperii digului de apărare de pe râul Chineja, însă în ciuda faptului că s-au adus utilaje de mare capacitate efortul pare zadarnic. Pe câmp sunt miliarde de litri de apă, iar canalele de desecare nu mai fac faţă situaţiei.

Agricultorii ale căror culturi sunt afectate ne-au spus că situaţia este deosebit de gravă şi cu bătaie pe termen lung, pentru că nu le-a fost compromisă doar recolta acestui an - pagubele sunt  de ordinul milioanelor de euro - ci este sub semnul întrebării şi producţia din anii viitori: din cauza băltirii şi mlăştinirii solului, probabil că nu se va putea ara decât în vara viitoare.

Asociaţiile profesionale ale fermierilor gălăţeni cer Guvernului României să declare stare de calamitate în zonele din judeţul Galaţi afectate de viituri, în cursul lunii septembrie, având în vedere că pagubele au fost produse de ruperea digului de apărare şi nu de fenomene naturale obişnuite.

Citit 1857 ori Ultima modificare Joi, 19 Septembrie 2013 09:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.