La război şi în parcare, totul este permis: Domeniu public stăpânit cu japca în buricul Mazepei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

La război şi în parcare, totul este permis: Domeniu public stăpânit cu japca în buricul Mazepei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De mai bine de un an, o parcare publică din cartierul central al oraşului este „asigurată” de câţiva locatari cu sisteme de blocare care fac imposibil accesul „intruşilor”


Lupta pentru locurile de parcare atinge cote inimaginabile în cartierele Galaţiului, mai cu seamă în cele centrale, unde parcul auto este simţitor mai mare decât în alte zone ale oraşului. Proprietari a câte două şi chiar trei autoturisme, unii gălăţeni care stau în buricul târgului au ajuns să recurgă la metode nu doar neortodoxe, dar şi ilegale, pentru a fi siguri că au unde să-şi lase maşinile, numai că acest aspect nu este văzut cu ochi buni de ceilalţi vecini.

Asta se întâmplă, de exemplu, de mai bine de un an, în parcarea răsărită pe un fost spaţiu verde din vecinătatea blocului LC 9. Locul care ar fi putut foarte bine să servească pentru staţionarea maşinilor tuturor locatarilor, fără discriminare, dar şi ale celor veniţi în vizită, a fost transformat într-o parcare exclusivistă de câţiva proprietari din zonă, care au montat „pe şestache” opt sisteme de blocare, astfel încât doar ei să îşi poată lăsa maşinile acolo, şi nu altcineva. În cazul în care vreun vecin sau alt musafir îndrăzneşte să ocupe un loc unde nu este activat sistemul, fie îl blochează, fie ies direct la atac.

„Zilele trecute l-au blocat pe tatăl meu. Am un băieţel de un an şi opt luni, iar tatăl meu a parcat acolo cinci minute, cât să îl aducă în casă. Când a revenit, îl blocaseră. Nu se poate aşa ceva. Unii au câte două sau chiar trei maşini, pe una o scot şi le parchează pe celelalte. Acolo, deşi ar trebui să poată parca toată lumea, e interzis. Când parchezi acolo, ei te blochează sau, dacă nu, fac un scandal monstru”, ne-a spus Daniel Ursache, un locatar al blocului LC 9, care zilele trecute a făcut şi o sesizare la Poliţia Locală.

Abuz cu ştiinţa autorităţilor

Situaţia este cunoscută de cei care ar trebui să ia măsuri aproape de când au fost montate sistemele de blocare, dar nici în ziua de astăzi lucrurile nu s-au schimbat în vreun fel. Mecanismele sunt la locul lor, iar cei care le-au montat sunt tot atât de vehemenţi în a-şi proteja investiţia. Soluţii ar exista dacă ar fi puţină voinţă, mai ales că persoanele competente să ia atitudine sunt, în primul rând, poliţiştii locali. Din câte se pare, însă, patrulele celor de la Disciplina în construcţii ori nu trec pe acolo, ori procedurile de identificare a celor vinovaţi sunt extrem de complicate.

„Clar acele sisteme nu au fost montate de noi sau cu aprobarea noastră. Competenţi în rezolvarea problemei şi luarea măsurilor care se impun sunt cei de la Disciplina în Construcţii”, ne-a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Doar pentru firme

Cu adevărat problematic este că parcarea de la LC 9 nu este singura zonă unde cetăţenii cu „iniţiativă” şi-au montat astfel de mecanisme în dorinţa de a-şi apăra locurile. Ştiu prea bine probabil că, cel puţin a nivel oficial, sunt greu de identificat şi sancţionat. În plus, prima sancţiune prevăzută de lege este doar un avertisment şi numai dacă se dovedeşte că cel vizat ignoră sancţiunea şi nu scoate sistemele, poate primi o amendă de cel puţin 1.000 de lei. Asta în condiţiile în care persoanele fizice nu pot, legal, primi autorizaţii pentru montarea unor asemenea sisteme, posibilitatea fiindu-le garantată doar firmelor.

Citit 7208 ori Ultima modificare Duminică, 22 Septembrie 2013 16:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.