La război şi în parcare, totul este permis: Domeniu public stăpânit cu japca în buricul Mazepei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

La război şi în parcare, totul este permis: Domeniu public stăpânit cu japca în buricul Mazepei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De mai bine de un an, o parcare publică din cartierul central al oraşului este „asigurată” de câţiva locatari cu sisteme de blocare care fac imposibil accesul „intruşilor”


Lupta pentru locurile de parcare atinge cote inimaginabile în cartierele Galaţiului, mai cu seamă în cele centrale, unde parcul auto este simţitor mai mare decât în alte zone ale oraşului. Proprietari a câte două şi chiar trei autoturisme, unii gălăţeni care stau în buricul târgului au ajuns să recurgă la metode nu doar neortodoxe, dar şi ilegale, pentru a fi siguri că au unde să-şi lase maşinile, numai că acest aspect nu este văzut cu ochi buni de ceilalţi vecini.

Asta se întâmplă, de exemplu, de mai bine de un an, în parcarea răsărită pe un fost spaţiu verde din vecinătatea blocului LC 9. Locul care ar fi putut foarte bine să servească pentru staţionarea maşinilor tuturor locatarilor, fără discriminare, dar şi ale celor veniţi în vizită, a fost transformat într-o parcare exclusivistă de câţiva proprietari din zonă, care au montat „pe şestache” opt sisteme de blocare, astfel încât doar ei să îşi poată lăsa maşinile acolo, şi nu altcineva. În cazul în care vreun vecin sau alt musafir îndrăzneşte să ocupe un loc unde nu este activat sistemul, fie îl blochează, fie ies direct la atac.

„Zilele trecute l-au blocat pe tatăl meu. Am un băieţel de un an şi opt luni, iar tatăl meu a parcat acolo cinci minute, cât să îl aducă în casă. Când a revenit, îl blocaseră. Nu se poate aşa ceva. Unii au câte două sau chiar trei maşini, pe una o scot şi le parchează pe celelalte. Acolo, deşi ar trebui să poată parca toată lumea, e interzis. Când parchezi acolo, ei te blochează sau, dacă nu, fac un scandal monstru”, ne-a spus Daniel Ursache, un locatar al blocului LC 9, care zilele trecute a făcut şi o sesizare la Poliţia Locală.

Abuz cu ştiinţa autorităţilor

Situaţia este cunoscută de cei care ar trebui să ia măsuri aproape de când au fost montate sistemele de blocare, dar nici în ziua de astăzi lucrurile nu s-au schimbat în vreun fel. Mecanismele sunt la locul lor, iar cei care le-au montat sunt tot atât de vehemenţi în a-şi proteja investiţia. Soluţii ar exista dacă ar fi puţină voinţă, mai ales că persoanele competente să ia atitudine sunt, în primul rând, poliţiştii locali. Din câte se pare, însă, patrulele celor de la Disciplina în construcţii ori nu trec pe acolo, ori procedurile de identificare a celor vinovaţi sunt extrem de complicate.

„Clar acele sisteme nu au fost montate de noi sau cu aprobarea noastră. Competenţi în rezolvarea problemei şi luarea măsurilor care se impun sunt cei de la Disciplina în Construcţii”, ne-a precizat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Doar pentru firme

Cu adevărat problematic este că parcarea de la LC 9 nu este singura zonă unde cetăţenii cu „iniţiativă” şi-au montat astfel de mecanisme în dorinţa de a-şi apăra locurile. Ştiu prea bine probabil că, cel puţin a nivel oficial, sunt greu de identificat şi sancţionat. În plus, prima sancţiune prevăzută de lege este doar un avertisment şi numai dacă se dovedeşte că cel vizat ignoră sancţiunea şi nu scoate sistemele, poate primi o amendă de cel puţin 1.000 de lei. Asta în condiţiile în care persoanele fizice nu pot, legal, primi autorizaţii pentru montarea unor asemenea sisteme, posibilitatea fiindu-le garantată doar firmelor.

Citit 6861 ori Ultima modificare Duminică, 22 Septembrie 2013 16:50

29 comentarii

 • postat de TIRPITZ
  Marți, 22 Octombrie 2013 10:21
  5.13.145.***
  Asta e Romania sec. XXI, o colonie tribala de maimutoi unde se practica orice si oricum, unde legile sunt doar pentru unii, unde demnitatea si bunul au disparut, unde prostia, preacurvia si tupeul sunt "calitati" ale unor slugi din institutiile de stat pe care vatafii le folosesc in interesul lor si numai al lor. Nimeni nu-si mai asuma nici o responsabilitate, este o debandada totala din care scapa cine poate.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Satul de haosul de pe strazile Galatiului!
  Marți, 24 Septembrie 2013 08:56
  82.137.12.***
  Ar trebui ca cei de la viata libera sa copie tate aceste doleante ale galatenilorm si sa se duca la primar, consiliu, IN SPECIAL LA POLITIA RUTIERA, si sa le arate! Ca nu citesc ei comentariile noastre! Iar apoi publicati raspunsurile!
  0
  6
  Raportează
 • postat de kim
  Marți, 24 Septembrie 2013 08:52
  89.122.124.***
  Ar trebui ca "ziarista" sa stie ca Legea 50 (disciplina in constructii) nu prevede avertisment. Cine este prins primeste direct sanctiune contraventionala cu amenda. Mai documentati-va si apoi scrieti, cetatenii or sa creada ca trebuie mai intai avertizati.
  0
  3
  Raportează
 • postat de un idiot care plateste taxe
  Luni, 23 Septembrie 2013 21:40
  5.13.198.***
  Ce are cu Prefectura?
  - Era spatiu verde in proiect? Garda de mediu ce a facut?
  - Gastile de jmecheri in frunte cu fam. Istrate/Vega, au reusit. Au distrus IPJ / proiect sa. Unde este problema? Acolo se afla arhiva a 80% din conxtructiile si amenajarile din Galati. Mai ales datele de baza pentru cele ILEGALE : Faleza, ... .
  Adica singura autoritate care poate, in instanta sa justifice, cum aratau proiectele aprobate. Asa cum au fost facute, aprobate de slugile comuniste de la vremea aia.
  De zilele astea s-a dus baza legala de documentare.

  Asa ca bate vantul frunza'n dunga!
  0
  6
  Raportează
 • postat de Marian
  Luni, 23 Septembrie 2013 20:28
  5.13.178.***
  Langa Manastirea Metoc este o firma de constructii in fata careia se afla o parcare destul de incapatoare si goala in acelasi timp. Daca parchezi acolo risti sa fii luat la trei pazeste de personalul firmei. Unde trebuie sa ne interesam daca acea parcare apartine in totalitate firmei sau este spatiu public?!
  0
  4
  Raportează
 • postat de sebastian
  Luni, 23 Septembrie 2013 19:28
  5.13.161.***
  Daca te blocheaza suna la 112-este infractiune. Ar trebui ca primaria sa ia exemplul celor din Braila care au creat locuri de parcare pentru riverani incepand cu ora 16 , pana a doua zi la 8 contra unei sume de 10 ron pe luna. In Galati iti poti rezerva loc de parcare la ADP dar costa 60 ron pe luna. Actualul senator Durbaca se lauda in campanie ca ii va da lui Marius Stan un proiect super tare privind parcarile ..........sau il tine la secret pentru urmatoarea campanie...
  0
  8
  Raportează
 • postat de galati
  Luni, 23 Septembrie 2013 18:36
  5.13.145.***
  ...de ce va plangeti? :)) am unul in fata blocului care isi parcheaza toata flota de la firma (tot Mazepa). ....nu va mai ganditi sa desumflati cauciucuri sau sa faceti ceva masinii....ce vina are ea ca proprietarul e un bou. Asa sunt romanii plini de bun simt.Autoritate canci de civilizatie ce sa mai vorbim.Probabil tre batuti bine specimene dinastea pt ca doar bata tinde sa aiba ceva valoare in tara asta de rahat. In rest numai de bine si locuri libere de parcare va doresc.:))))
  1
  4
  Raportează
 • postat de Eugen
  Luni, 23 Septembrie 2013 16:31
  86.34.249.***
  Poate ar trebui sa apara si o victima,un scandal, o bataie pentru a se sesiza autoritatile locale si a trece peste coruptia de care dau dovada.
  0
  6
  Raportează
 • postat de robo
  Luni, 23 Septembrie 2013 16:12
  213.177.14.***
  fratilor - voi ati auzit de pietre in geam, semnaturi cu cheia pe caroserie, anvelope taiate? ce tot va plangeti aici - treceti la fapte.
  3
  9
  Raportează
 • postat de yo
  Luni, 23 Septembrie 2013 15:55
  5.13.159.***
  Daca tot ati inceput sa scrieti articole despre parcari "concesionate" veniti si pe strada Gh Doja, langa liceul 10 la noile blocuri. Acolo baietii destepti au ingradit parcarea blocului C2 ca asa vor ei. Ar tb sa le parcam in strada ca sa ne auda cineva si pe noi
  0
  9
  Raportează
 • postat de mako
  Luni, 23 Septembrie 2013 15:18
  92.87.95.***
  Si pe siderurgistilor colt cu Doja in fata la pireus bank s-a infiintat un tirg de masini ,toate ale unui singur samsar,care nici nu sta in zona.Daca vii de la serviciu nu ai unde sa iti lasi masina si incepi sa faci turul cartierului pina gasesti un loc.De ce este ilegal sa blochez toate aceste masini vineri seara ,ca sa nu se mai duca in talcioc simbata si duminica?Parca s-a interzis crearea de talciocuri de masini pe domeniul public in locuri neamenajate.Politia doarme noi platim taxe,ei nu pentru ca nu le au inscrise si noi ne enervam.Ar trebui sa le zgiriem pe toate doar doar si le muta de acolo.
  0
  13
  Raportează
 • postat de Simona
  Luni, 23 Septembrie 2013 14:54
  5.13.145.***
  Apropo de parcari de'an boulea, si in fata la Liceul Pedagogic se intampla mari minuni in jurul orelor 12. Parintii opresc pe banda 1 de pe Brailei si reusesc sa dea traficul peste cap. Chiar zilele trecute era unu parcat la 1 metru de semafor. De ce atata nesimtire? Chiar trebuie sa blocam traficul pentru cativa copii si parinti care nu pot merge cativa metri pe jos pana la masina? Amintesc ca peste strada exista parcari CU PLATA, in spate la A'uri sunt de asemenea multe locuri, la VIP, in spate la Arcada etc. De ce Politia nu ia nicio masura? N'am vazut pe nimeni amendat pana acum, si trec prin zona de foarte multe ori pe zi. Si nu, parintii nu stau de obicei "doar 1 minut", de cele mai multe ori reusesc sa prin semaforul chiar si de 3 ori pe rosu pana se misca ei de acolo.
  0
  13
  Raportează
 • postat de Anonimus
  Luni, 23 Septembrie 2013 12:33
  79.116.107.***
  Sa nu uitam totusi ca locuim intr-un oras cu o arhitectura socialist comunista .In acea perioada numarul masinilor era mult mai mic iar acum dupa aproape 24 de ani de la caderea comunismului ne lovim de o mare problema ,lasata ca mostenire de niste arhitecti cu viziuni inguste si limitate!Solutionarea acestei probleme se poate face de catre Arhitectul sef al orasului Galati daca ,ar avea inspiratia si fondurile necesare construirii unor parcari superetajate !)))
  0
  9
  Raportează
 • postat de un sofer satul de idiotii care nu lasa pic de vizibilitate la trecerile de pietoni!
  Luni, 23 Septembrie 2013 11:42
  82.137.11.***
  Sa va citesc din codul rutier, pe care politia rutiera trebuie sa il cunoasca; stationarea cu 25 de metri inainte si dupa trecererile de pietoni, respectiv statiilor de transport in comun, este interzisa!
  Acum haideti sa mergem pe Nae Leonard, Oltului, LA PALATUL JUSTITIEI, in fata fostului Pescarul, pe Brailei, Prelungirea Cosbuc, Siderurgistilor,,,etc
  Oare le este chiar asa greu celor de la rutiera sa faca ordine in orasul asta!? Si ei, sau mai ales ei, au obligatia asta, ca cei de la locala, nu prea mai au autoritate! Inainte si dupa trecerile de pietoni sa se traseze marcaje de interzicere, si apoi carnete luate....este simplu domnilor de la primarie repectiv politie!
  0
  14
  Raportează
 • postat de Poliția circulație, poliția comunitară de ce nu amendează șoferii ce își parchează mașinile pe trotuar.
  Luni, 23 Septembrie 2013 10:56
  92.86.70.***
  Poliția circulație și poliția ''comunitară'' sunt indiferenți de abuzul conducătorilor auto ce își parchează mașinile pe trotuar, trotuar și așa îngust de asaltul reclamelor stradale mobile aruncate, scune, mese ale barurilor ce ocupă trotuarele pietonale, case de bilete Transurb așezate pe post de sens giratoriu pentru pietoni în mijlocul trotuarului cum este în Țiglina Unu, obstacole, obstacole, un labirint pentru pietoni la care se adaugă găurile a dalelor lipsă sau mobile, de parcă joci șotron.
  1
  14
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 23 Septembrie 2013 10:28
  213.218.53.***
  exact dle STENT !

  pentru ca blocarea masinii, de catre persoane care nu au autoritate (politia, politia locala, firmele decise de primarie) este ILEGALA si ABUZIVA !

  mai mult, dupa ce aflati cine v-a blocat, cu procesul verbal de la politie va duceti frumos si dati in judecata pe idiotul (ca sa nu zic animalul) care face acest lucru !
  1
  20
  Raportează
 • postat de STENT
  Luni, 23 Septembrie 2013 09:40
  93.122.132.***
  SFAT: daca sunteti blocat trebuie sa sunati la 112. nu la politia locala sau gardieni. Direct la 112. In 5 minute un echipaj de politie soseste la voi. Si intotdeauna se termina cu proces verbal pentru cel ca v-a blocat. Am fost si eu blocat si asa am procedat.
  1
  25
  Raportează
 • postat de dragos
  Luni, 23 Septembrie 2013 08:57
  86.127.208.***
  un articol despre ce ne doare in galati
  Bravo autoarei, la mai multe de acest gen!
  1
  21
  Raportează
 • postat de liviu
  Luni, 23 Septembrie 2013 08:39
  82.137.14.***
  Unul dintre ei (cel cu Tico verde) este Dobritoiu, patronul Sherr. La cati bani are, indrazneste cineva sa se ia de el? Paradoxul e ca la banii lui si parcat Tico acolo :))), dar nu-i plangeti de mila, are masini de miliarde (2 bucati Touareg, Passat, Golf, Logan-uri, etc)
  0
  16
  Raportează
 • postat de cetatean platitor de salarii inclusuv celor care dorm
  Luni, 23 Septembrie 2013 08:23
  193.230.156.***
  Nici nu e nevoie de parcari ptr. ca barosanii care mituiesc desigur politia si care au cont in banci sau care lucreaza la institutiile publice parcheaza unde vor. Cel mai bun exemplu este la Tribunal unde cei care cotizeaza isi lasa masina oriunde. Asta este politia romana si asta este ordinea in oras, atata timp cat noi cetatenii care ii platim nu luam atitudine atat impotriva celor care parcheaza aiurea cat si impotriva celor care trebuie sa instituie ordinea.
  0
  14
  Raportează
 • postat de TOM
  Luni, 23 Septembrie 2013 08:16
  5.13.169.***
  EXISTA SI IN TIGLINA 1 ASTFEL DE PARCARI !
  1
  9
  Raportează
 • postat de Fum
  Luni, 23 Septembrie 2013 07:54
  5.13.221.***
  cind indivizii au de toate in casa le trebuie si masina ,apoi si un loc de parcare,apoi isi masora curu cu ata cind nu mai au ce face
  4
  6
  Raportează
 • postat de dum
  Luni, 23 Septembrie 2013 07:50
  5.13.221.***
  unde sa mai faca frate parcari sa ia din spatiul verde din jurul blocului ca x sau y si-a luat masina si nu are unde sa o parcheze atunci blocurile ar trbui inconjurate numai de parcari ,miros de gaze cind Gigel isi icalzeste motorul iarna si mult zgomot pe la geamuri ,ca Gigel al nostru si-a luat masina ca sa fie in rind cu lumea buna
  11
  6
  Raportează
 • postat de viorel
  Luni, 23 Septembrie 2013 07:21
  5.13.131.***
  DOMNULE PRIMAR.........CONSTRUITI PARCARI SI NU MAI LASATI OAMENII SA SE OMOARE PENTRU UN LOC DE PARCARE,,ASTA E SOLUTIA......DAR GALATENII AU UITAT PROMISIUNILE FACUTE,,,,,RUSINE SA VA FIE domnule primar(e mai corect scris cu litera mica cred)
  1
  21
  Raportează
 • postat de bum
  Luni, 23 Septembrie 2013 07:05
  5.13.221.***
  masuri nu se iau pentru-ca au pile si relatii peste tot ,dl Costache de la primarie a dat cu parerea si atit c-am cum ar sta treaba ,astia care au 2-3 masini sint bengosi rau de tot ,nu se poate atinge nimeni de ei
  1
  13
  Raportează
 • postat de pt. Macane
  Luni, 23 Septembrie 2013 04:29
  92.80.191.***
  Dar, cei de la fosta Agenție de Voiaj, sediul P. C. și multe alte locuri.
  Felicitări Marcane.
  0
  16
  Raportează
 • postat de Macane
  Luni, 23 Septembrie 2013 03:57
  5.13.147.***
  Ce va luati doar de cei de la LC 9? Sta vreun cunoscut acolo? Fac si ei ce pot!
  Dar aia de la VEGA viyavi de hotelul de pe faleza? Dar aia de la Curtea de Conturi tot pe Faleza? Dar aia de la Sectia 1 care se urca cu masinile in Centru Civic de-au distrus mozaicul? Dar toate restaurantele care-si baricadeaza locurile de parcare in Tiglina I dar n-au platit un leu la Primarie? Dar aia de la fosta cofetarie Laura? Dar aia de la banca de vizavi de Republica care parcheaza pe trotuar, pe gresie? Da aia din fata barului lui madam Stan? Dar aia de la PSD care au confiscat trotuarul? Dar aia de la Monarch care tot asa? Dar aia de la Tribunal care au confiscat juma de banda? Dar aia de la Vega care au confiscat terenul din fata sediului de la Inelul de Rocada si si+au facut parcare, dar si jumatate din parcarea din spatele blocului? Dar aia de la AFDJ si APDM si NAVROM care au confiscat parcarile din jur fara sa le plateasca? Dar tarcul de cauciucuri second-hand care a confiscat parcarea blocurilor de pe Cosbuc colt cu Doja?...
  2
  36
  Raportează
 • postat de x
  Luni, 23 Septembrie 2013 02:32
  89.136.185.***
  Despre parcarea de la LC9 s-a mai scris in Viata Libera cu vreo citeva luni in urma, si parca erau citate autoritati care ziceau ca situatia e aproape rezolvata.
  ACESTEA DIN URMA sint cele mai vinovate.
  1
  18
  Raportează
 • postat de Radical
  Luni, 23 Septembrie 2013 00:31
  109.166.138.***
  Mda... Pai si daca comunitarii nu reactioneaza in nici un fel, de ce nu li se aplica o corectie?:)
  Va pot oferi o solutie ieftina si la indemana oricui: un litru de ulei ars sau un pachet de margarina intins bine pe toate geamurile masinii. E priceless...credeti ma:)
  6
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.