UPDATE/ Fierbe pământul la Galaţi/ În numai zece zile, în zonă au fost 59 de cutremure!

UPDATE/ Fierbe pământul la Galaţi/ În numai zece zile, în zonă au fost 59 de cutremure!
Sursa: INFP
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dintre evenimentele seismice produse în zona Negrea - Izvoarele în intervalul 23-30 septembrie, 44 au avut magnitudinea mai mică de 2,8 * Conform unui raport al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, zona Galaţi s-a cutremurat tot mai des din 1970 până în prezent


UPDATE, joi, 3 octombrie, ora 9.00: În ultimele 10 ore s-au produs încă şase cutremure în zona Galaţi-Izvoarele-Pechea. Citeşte amănunte pe www.viata-libera.ro.

x x x

Panica iscată în ultimele două săptămâni în centrul judeţului Galaţi de repetatele cutremure care au zdruncinat casele şi liniştea localnicilor din mai multe sate afectate de inundaţii are la bază un fenomen care nu este ceva neobişnuit pentru această zonă. Ne asigură specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), care au emis recent un studiu al activităţii seismice special pentru zona Galaţi. Din analiză, un lucru reiese clar: Galaţiul se cutremură mai des decât ne-am fi imaginat, dar de foarte pune ori simţim acest lucru! Asta deoarece, majoritatea cutremurelor produse la intersecţia celor trei falii - Sf. Gheorghe, Dunării şi Peceneaga Camena, pe teritoriul aripii vestice a blocului Dobrogei de nord - care se întâlnesc pe teritoriul judeţului nostru, sunt de o intensitate mai mică de 3 grade.

Şase seisme pe zi

Relevante în acest sens au fost cele mai recente măsurători, efectuate în perioada 23-30 septembrie în zona Negrea - Izvoarele. Aparatele au arătat că aici pământul s-a cutremurat de nu mai puţin de 53 de ori, doar nouă seisme fiind însă suficient de puternice cât să fie resimţite. Din raportarea INFP, aflăm că pe 23 şi 25 septembrie au fost cutremurele de cea mai joasă magnitudine, respectiv 2,8 grade, în timp ce pe 29 septembrie, la ora 18.10, a avut loc cel mai puternic, de 3,9, acesta fiind resimţit inclusiv în municipiile Galaţi şi Brăila.

Numărul mare de cutremure, dar mai ales frecvenţa celor care au fost resimţite, a fost de natură să creeze panică, dar specialiştii ne asigură că activitatea seismică este ceva obişnuit pentru această zonă a ţării, în care sunt incluse şi judeţele limitrofe Galaţiului. Şi nu de ieri, de azi, ci de la 1900 există date conform cărora nu doar Vrancea este responsabilă pentru faptul că pământul se mişcă.

Unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în zona Galaţi - Brăila a avut epicentrul chiar între cele două localităţi. S-a produs tot toamna, pe 11 septembrie 1980, şi a avut o magnitudine de 4,6. Nici deceniile următoare nu au fost mai liniştite. Spre exemplu, din raportul INFP rezultă că o activitate seismică semnificativă a avut loc în zona Galaţi în preajma anului 2000, când au fost înregistrate cinci cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 3 grade, dar şi din 2005 până în prezent.

Citit 3117 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2013 10:13

6 comentarii

 • postat de ROmanul
  Vineri, 04 Octombrie 2013 00:30
  85.186.165.***
  Nu stiam ca se pot pune linkuri.
  Iata linkul anterior corectat:

  http://www.realitatea.net/misterul-cutremurelor-dezlegat-de-vina-e-depozitul-submarin-de-stocare-a-gazelor-admite-madridul_1284981.html

  Si apropo:"Introduceţi cele două cuvinte pe care le vedeţi mai jos"
  nu vad nici un cuvant. Vad numere. De cand numerele sunt cuvinte?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ROmanul
  Vineri, 04 Octombrie 2013 00:28
  85.186.165.***
  Iata ca si in Spania se intampla ceva similar dar acolo s-a explicat ce se intampla:

  "Se pare că există o legătură directă între injecţia de gaze în acest rezervor subteran situat la 22 de kilometri de coaste şi microseismele produse în cursul ultimelor 15 zile", a declarat ministrul Industriei, José Manuel Soria, pentru postul privat de radio Cope.

  Începând de miercuri şi până joi seara, pe coasta de nord-est a Spaniei au avut loc aproximativ 20 de seisme de mică intensitate, inclusiv două cu magnitudinea 4,1, potrivit Institutului geografic naţional, care a înregistrat peste 300 de cutremure de la începutul lunii septembrie în această regiune de pe litoralul mediteranean.
  Cel mai puternic cutremur a atins, marţi, magnitudinea 4,2.

  Începând de la 16 septembrie, societatea spaniolă Escal UGS, care exploatează complexul numit Proiectul Castor, a încetat injecţiile de gaze în rezervor, după care Guvernul a hotărât să oprească întreaga activitate.

  "Când s-a produs cutremurul de 3,6, în urmă cu o săptămână, ministerul a dat ordin să se oprească întreaga activitate până când se va afla exact ce s-a întâmplat", a adăugat ministrul, amintind că experţi în geologie au fost trimişi să inspecteze la faţa locului.

  Proiectul Castor a permis transformarea unui fost puţ petrolier, aflat la adâncime de peste 1.700 de metri sub nivelul mării, într-un rezervor de gaze naturale capabil să poată înmagazina echivalentul nevoilor pe trei luni ale regiunii Valencia, care numără peste cinci milioane de locuitori."

  realitatea.net/misterul-cutremurelor-dezlegat-de-vina-e-depozitul-submarin-de-stocare-a-gazelor-admite-madridul_1284981.html

  Poate ca si in Galati se folosesc puturile secate de petrol ca rezervoare de gaz pentru iarna.
  Intrebati si pe cei care lucreaza la sonde si echipamentele petroliere de acolo.
  0
  0
  Raportează
 • postat de bacaca
  Joi, 03 Octombrie 2013 21:22
  5.13.232.***
  -tinuta de avorton extraterestru-produce cutremure !
  0
  1
  Raportează
 • postat de Gicu Spider - Man
  Joi, 03 Octombrie 2013 16:16
  213.177.20.***
  Galatiul se zguduie din cauza inteligentei locuitorilor care l-au pus pe Bacalbaşa Presedinte de CJ! Aici se adaugă si inteligenta acestuia si veți vedea câte seisme se vor mai produce la Galati!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Om
  Joi, 03 Octombrie 2013 12:33
  89.136.184.***
  Putin mai devreme s-a simtit unul si in Galati.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Arkanu
  Joi, 03 Octombrie 2013 10:56
  85.204.33.***
  Pentru informarea corecta a autoarei (si a cititorilor):
  MAGNITUDINEA - se masoara in grade Richter, e o marime (fizica) relativ obiectiva
  INTENSITATEA - reprezinta masura in care se resimte/se observa efectele unui cutremur. Nu are grade!

  1) E o aberatie sa spui ca "a avut o intensitate de X grade Richter"
  2) Exista, intr-adevar, o oarecare corelare intre magnitudine si intensitate (oarecum logic, cu cat se misca mai tare pamantul, cu atat efectele-s mai distructive), cu obiectia ca un seism de 3.5 grade la 5 km adancime se simte cu o intensitate de 3, poate chiar 4 in zona epicentrala si deloc la distante foarte mici, unul de aceeasi magnitudine, la 120 km adancime se simte cu o intensitate de 2, poate 3. Diferenta apare la magnitudini si mai mari: 6 grade la 5 km adancime inseamna distrugeri masive in zona epicentrala (intensitate 6-7, poate chiar 8, vezi Italia sau Grecia) si efectele scad repede cu distanta fata de epicentru. Un cutremur de 6 grade la 120 km adancime aduce o intensitate de 4-5 pe o zona destul de mare, insa distrugerile sunt (aproape) inexistente - vezi Vrancea, 2004.
  Material de studiu: http://en.wikipedia.org/wiki/Mercalli_intensity_scale
  Succes!
  1
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.