UPDATE/ Fierbe pământul la Galaţi/ În numai zece zile, în zonă au fost 59 de cutremure!

UPDATE/ Fierbe pământul la Galaţi/ În numai zece zile, în zonă au fost 59 de cutremure!
Sursa: INFP
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dintre evenimentele seismice produse în zona Negrea - Izvoarele în intervalul 23-30 septembrie, 44 au avut magnitudinea mai mică de 2,8 * Conform unui raport al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, zona Galaţi s-a cutremurat tot mai des din 1970 până în prezent


UPDATE, joi, 3 octombrie, ora 9.00: În ultimele 10 ore s-au produs încă şase cutremure în zona Galaţi-Izvoarele-Pechea. Citeşte amănunte pe www.viata-libera.ro.

x x x

Panica iscată în ultimele două săptămâni în centrul judeţului Galaţi de repetatele cutremure care au zdruncinat casele şi liniştea localnicilor din mai multe sate afectate de inundaţii are la bază un fenomen care nu este ceva neobişnuit pentru această zonă. Ne asigură specialiştii Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), care au emis recent un studiu al activităţii seismice special pentru zona Galaţi. Din analiză, un lucru reiese clar: Galaţiul se cutremură mai des decât ne-am fi imaginat, dar de foarte pune ori simţim acest lucru! Asta deoarece, majoritatea cutremurelor produse la intersecţia celor trei falii - Sf. Gheorghe, Dunării şi Peceneaga Camena, pe teritoriul aripii vestice a blocului Dobrogei de nord - care se întâlnesc pe teritoriul judeţului nostru, sunt de o intensitate mai mică de 3 grade.

Şase seisme pe zi

Relevante în acest sens au fost cele mai recente măsurători, efectuate în perioada 23-30 septembrie în zona Negrea - Izvoarele. Aparatele au arătat că aici pământul s-a cutremurat de nu mai puţin de 53 de ori, doar nouă seisme fiind însă suficient de puternice cât să fie resimţite. Din raportarea INFP, aflăm că pe 23 şi 25 septembrie au fost cutremurele de cea mai joasă magnitudine, respectiv 2,8 grade, în timp ce pe 29 septembrie, la ora 18.10, a avut loc cel mai puternic, de 3,9, acesta fiind resimţit inclusiv în municipiile Galaţi şi Brăila.

Numărul mare de cutremure, dar mai ales frecvenţa celor care au fost resimţite, a fost de natură să creeze panică, dar specialiştii ne asigură că activitatea seismică este ceva obişnuit pentru această zonă a ţării, în care sunt incluse şi judeţele limitrofe Galaţiului. Şi nu de ieri, de azi, ci de la 1900 există date conform cărora nu doar Vrancea este responsabilă pentru faptul că pământul se mişcă.

Unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în zona Galaţi - Brăila a avut epicentrul chiar între cele două localităţi. S-a produs tot toamna, pe 11 septembrie 1980, şi a avut o magnitudine de 4,6. Nici deceniile următoare nu au fost mai liniştite. Spre exemplu, din raportul INFP rezultă că o activitate seismică semnificativă a avut loc în zona Galaţi în preajma anului 2000, când au fost înregistrate cinci cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 3 grade, dar şi din 2005 până în prezent.

Citit 3166 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2013 10:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.