Hoţii de capace lasă în urmă capcane cu bătaie lungă! Iată de ce este dificilă astuparea canalizărilor
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Hoţii de capace lasă în urmă capcane cu bătaie lungă! Iată de ce este dificilă astuparea canalizărilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Societatea care administrează canalizările din oraş ţine greu pasul cu infractorii care sustrag chiar şi zece capace într-o singură noapte


Mai multe capace de la gurile de canalizare aflate pe carosabil au fost subtilizate de hoţii de fier vechi în cartierele Micro 39 B şi Micro 13. S-a întâmplat în jurul datei de 15 septembrie, faptul fiind constat în premieră chiar de şoferii care au avut ghinionul să treacă prin zonele proaspăt „atacate”. Pe o porţiune de circa 200 de metri, strada Traian Vuia a fost curăţată de capacele grele de fier care acopereau canalizările amplasate în mijlocul carosabilului.

„Eu le-am văzut abia când am trecut cu maşina, veneam de la nuntă şi era încă întuneric. Era să intru într-o gură descoperită. Cred că a venit cineva cu o dubiţă şi le-a încărcat că prea le-a luat repede şi sunt multe”, ne-a spus Marian Stoica, un gălăţean care locuieşte în Micro 39 B. Oamenii care locuiesc la blocurile din vecinătatea străduţei sunt indignaţi de dispariţia capacelor, dar mai ales de pericolul are îi paşte nu doar pe ei, ci şi pe copiii care trec des prin zonă pentru a ajunge la şcoala din cartier. „E un pericol aici. Sunt şi maşini, şi oameni care merg pe carosabil. Dacă nu le vezi pe întuneric, chiar dacă au pus crengi în ele, îţi frângi gâtul. Asta se întâmplă pentru că nu sunt locuri de muncă. Oamenii fură!”, este de părere Gheorghe Miron.

Traseul hoţilor nu s-a limitat doar la strada Traian Vuia. În aceeaşi noapte, se pare, ei au atacat şi strada 13 Septembrie, de unde au mai luat încă două capace.

Înlocuirea capacelor furate durează

Timp de două săptămâni, până miercuri la prânz mai exact, sigurele elemente de siguranţă care ar fi putut împiedica vreo accidentare erau nişte crengi înfipte în gurile descoperite. Câteva ore mai târziu, echipele de muncitori au apărut în zonă şi au pus nişte capace provizorii, probabil urmând să le monteze pe cele din compozit. De ce durează atât de mult ca autorităţile să remedieze isprăvile hoţilor? Fabricarea capacelor durează.

„Nu există un depozit pentru aceste capace din compozit, ele trebuie turnate pe măsură ce este necesar. Numai anul acesta au fost furate 291 de capace, reuşindu-se remontarea a 228. Din tot ce s-a montat anul acesta, 82 la sută este din material compozit, un aliaj din plastic şi ciment foarte greu şi care nu poate fi valorificat”, a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

În municipiul Galaţi sunt, în prezent, 28.000 de guri de canalizare pe trotuare şi carosabile. Anul trecut au fost „atacate” de hoţi 311 dintre ele, cei de la Apă-Canal reuşind să pună capace noi la 296.

Citit 2317 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2013 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.