EXCLUSIV "VL" / Institutul de Fizica Pământului, în fierbere. Cutremurele din Galaţi îi sperie şi pe seismologi

EXCLUSIV "VL" / Institutul de Fizica Pământului, în fierbere. Cutremurele din Galaţi îi sperie şi pe seismologi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şefa Colectivului de Studii Teluricomagnetice şi Bioseismice, dr. Iren Adelina Moldovan, susţine că mişcarea seismică din zona Izvoarele îi sperie şi pe cercetători * "Ne temem de alunecări de teren", spune experta în seismologie * Echipa de cercetători se întoarce astăzi la Izvoarele


Am reuşit ieri să discutăm cu una dintre cele mai avizate voci în materie de seismologie, din cadrul Institutului Naţional de Fizica Pământului, dr. Iren Adelina Moldovan - şefa Colectivului de Studii Teluricomagnetice şi Bioseismice din cadrul acestei instituţii. Aceasta ne-a declarat din start că echipa de cercetători consideră că fenomenul seismic de la Galaţi este atipic şi sunt încă multe necunoscute legate de ceea ce se întâmplă în zonă.
„Aşa cum se poate vedea din raportul afişat pe site-ul nostru, zona este cunoscută ca fiind una cu activitate seismică. Însă numărul mare de cutremure într-o perioadă foarte scurtă, ne dă de gândit. În plus, e anormal că au fost mai multe roiuri de mişcări tectonice. De obicei un roi se termină în câteva zile. După cutremurul de pe 30 septembrie, cu magnitudine de 3,9 am crezut că s-a atins pragul final şi că se stinge şi activitatea seismică. Însă n-a fost aşa. Iată că astăzi dimineaţă (n. r. - ieri dimineaţă) am mai avut un şoc principal cu magnitudine de 3,8. Ciudat este şi faptul că seismele ar fi trebuit să aibă o poziţionare în lungul faliei Sf. Gheorghe, ori ele au fost perpendiculare pe aceasta, capetele fiind la Măxineni şi Tuluceşti. Iar noi n-am găsit încă explicaţii de ce se întâmplă aşa”, ne-a declarat cercetător dr. Iren Adelina Moldovan.

Specialiştii revin astăzi la Galaţi

După ce, la sfârşitul săptămânii trecute, specialiştii de la INFP au montat aparatură la Izvoarele, Costache Negri şi Negrea, astăzi aceştia se vor întoarce în teren pentru a monta alte tipuri de aparatură. „În principal, pe lângă cele trei seismometre, vrem să mai montăm un GPS care să monitorizeze variaţiile de mişcări mai lente ale solului, să vedem dacă au loc alunecări de teren. Am primit nişte oferte de la o firmă spaţială, care ne-ar putea da nişte imagini din sateliţii care monitorizează aceste mişcări mai lente, pentru a vedea dacă alunecă pământul. Dar toate acestea costă, iar noi nu avem, deocamdată, aceste fonduri”, mai spune cercetătoarea, care ne-a asigurat de faptul că toţi colegii săi de la INFP sunt interesaţi să descopere cât mai multe despre acest fenomen seismic atipic.

"Şi nouă ne este frică. Ne temem de alunecări de teren"

Dr. Iren Adelina Moldovan a mai precizat că specialiştii care se întorc astăzi în judeţul nostru au în plan să discute şi cu cei de la firma care extrage petrol în zonă, dar şi cu cei de la ISU, care fac aplicaţii militare în poligonul din apropiere. Nici cauzele care au condus la aceste mişcări seismice nu sunt încă elucidate. „Ar putea fi vorba de cutremure naturale sau de seismicitate indusă în principal de acumulările de ploi. Este ştiut că ploile puternice induc cutremure sau că acumulările de apă din bazinele râurilor ce apasă pe albie pot, de asemenea, induce seisme”.
Cercetătoarea de la INFP consideră că este puţin probabil ca aceste cutremure să fie cauzate de exploatările de petrol din zonă. „E adevărat că exploatarea gazelor de şist aduce cutremure. Am participat în vara aceasta la un simpozion la Viena, unde s-a explicat clar că  există o legătură între exploatarea gazelor de şist şi intensificarea activităţii seismice din zonele respective. Injectarea tonelor de apă sub presiune produce o fracturare a straturilor subsolului, care nu poate fi controlată. De aceea, austriecii au ieşit în stradă şi nici n-au vrut să audă de exploatarea gazelor de şist, chiar dacă firma venită în România este austriacă. Dar, din câte am aflat, exploatarea gazelor în zona Vaslui încă nu a început şi oricum e destul de departe de zona cu activitate seismică de la Galaţi. În legătură cu cutremurele produse de exploatarea petrolului, am căutat articole care să confirme acest lucru şi n-am găsit nimic. Nu ştiu dacă ar fi posibil acest lucru, dacă nu se vorbeşte nicăieri de aşa ceva”, spune dr. Iren Adelina Moldovan.
Situaţia pare destul de complicată şi întrebările rămase încă fără răspuns par a se înmulţi, în timp ce zguduiturile continuă să-i neliniştească pe locuitorii din zonă. „Şi nouă ne este frică. Ne temem să nu existe nişte goluri pe sub pământ care să declanşeze alunecări de teren”, a mai spus dr. Iren Adelina Moldovan.

Citit 9978 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2013 17:28

22 comentarii

 • postat de Maria Ghiorghiu
  Vineri, 15 Noiembrie 2013 16:31
  92.85.249.***
  Intraţi pe http://mariaghiorghiu.blogspot.ro şi veţi afla ce se întâplă la Izvoarele ,şi de ce, precum şi vesti despre CUTREMURUL cel mare care va să vină.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mariana
  Duminică, 06 Octombrie 2013 11:43
  86.122.98.***
  Domnul Farcas se pare ca a avut dreptate cu ceea ce ne-a prezentat...dar s-a intamplat in dimineata de 6 octombrie orele 4.37, cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter din zona Vrancea resimtit si in Slatina destul de bine .
  Doamne ajuta sa scapam cu bine si pe mai departe !
  0
  1
  Raportează
 • postat de MARA
  Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 20:03
  82.137.15.***
  Si pe noi Barladenii ne asteapta acelasi lucru. :( Inca mai incercam sa ii ''alungam'' din zona prin proteste si demersuri. Va invitam Sambata 16 Octombrie in Barlad la un protest impotriva exploatarii gazelor de sist. Suntem impotriva Chevron. Ii vrem la ei acasa! CHEVRON GO HOME!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Aoleu
  Sâmbătă, 05 Octombrie 2013 00:09
  5.13.202.***
  @Da_Vinci dar ai fost tu sa stii? Si nu e vorba de asta, daca ar fi fost acolo vulcan erau urme, asa cum zice si Anonim. Ia o harta geologica si daca tu gasesti urme de vulcan sa ma anunti si pe mine. Plus de asta tu habar nu ai cum stau lucrurile cu anii geologici. 500 000? Cand vorbim de aparitia si apoi disparitia unui relief masiv cum este un vulcan vorbim chiar de un miliard de ani. Masivul Dobrogei de Nord este cea mai veche structura din tara (orogeneza hercinica) si are un miliard de ani si inca se mai vede. Si vezi ca precambrianul inseamna peste 4 miliarde de ani in urma. Ia o harta geologica a Romaniei si una geocronologica si mai citeste.
  1
  3
  Raportează
 • postat de kobra
  Vineri, 04 Octombrie 2013 21:17
  5.13.148.***
  Dar despre sondele din zona, de ce nu se spune nimic?
  Incepe nebunia cu gazele de sist. Scapa cine poate, sau trebuie sa ne obisnuim sa dormim in corturi si sa bem apa otravita, pentru ca vestul sa aiba gaze ieftine. Asta e viitorul Rromaniei
  0
  7
  Raportează
 • postat de JEG DE TARA,jeg de judet
  Vineri, 04 Octombrie 2013 20:52
  93.118.196.***
  hai lasati vrajeala, este de la sondele care au varat apa zeci de ani in sol, si acum iata consecintele, ATENTIE LA ROSIA MONTANA , ATENTIE LA CE FAC ACESTE CONSORTII INTERNATIONALE , PUSTIESC PAMANTUL CA NISTE LACUSTE , ORICUM SI ORICAT, RESTUL NUI NIMIC, NIMIC DIN CE SPUN NU-I ADEVARAT
  0
  4
  Raportează
 • postat de Iancu
  Vineri, 04 Octombrie 2013 19:34
  5.13.138.***
  O fi una dintre "gurile iadului" acolo. Nu mai e de mirare nimic la cat de rai suntem cu totii.
  6
  2
  Raportează
 • postat de Cred doar in Dumnezeu,nu in preoti
  Vineri, 04 Octombrie 2013 17:19
  79.116.104.***
  Lumea buna a stiintei detine cu siguranta adevarul despre aceste fenomene ce-i drept foarte ingrijoratoare care au loc;ce nu inteleg este ce treaba au si popii cu aceste lucruri de se baga in seama atat,din Evul Mediu si pana acum lumea nu a stat in loc,nu mai sunt oamenii atat de creduli,stiinta i-a desteptat!Probabil ca frica ,mai ales cea din sufletul celor cu mai putina stiinta de carte poate fi speculata foarte usor si pe aceasta baza de ce sa nu se mai faca niste bani buni pentru slujbasii bisericii???!Din frica de necunoscut si fenomene greu de explicat au aparut speculatiile religioase,FRICA este principalul factor ce impinge lumea in biserici,DUMNEZEU este cu mult deasupra tuturor explicatiilor atat de puerile date de oamenii bisericii,DUMNEZEU nu poate fi cuprins de nicio minte ,nu poate fi inteles si explicat,asa cum un invatator rabdator ar explica copiilor tabla inmultirii etc!Dumnezeu ne apara si fara ravna atat de interesata a oamenilor cu sutana ,ne apara daca vrea si ne pedepseste daca vrea,indiferent de rugaciunile preotilor uneori atat de ipocrite,aducandu-ne aminte de credinta si Dumnezeu cateodata numai la nevoie si ,ce este mai dureros,de frica!
  5
  12
  Raportează
 • postat de Anonim
  Vineri, 04 Octombrie 2013 16:38
  5.13.218.***
  Nu va mai dati cu presupusul daca nu va pricepeti.
  Daca ar fi fost un vulcan in trecut formele de relief ar fi aratat asta, plus ar fi fost gasiti compusi specifici eruptiilor vulcanice in substraturile pamantului iar analizele geologice de pe o raza de zeci de kilometri ar fi evidentiat asta.
  Asteptati ca oamenii de stinta sa-si faca treaba, lasati teoriile cu omv, vulcani, noua ordine mondiala, extraterestrii si alte prostii care va trec prin cap.
  5
  7
  Raportează
 • postat de Da_Vinci
  Vineri, 04 Octombrie 2013 15:41
  86.124.200.***
  Pariezi tu că acum 500.000 de ani n-a fost la Izvoarele un vulcan? Să nu-mi spui că ai trecut tu pe acolo în precambrian si nu era!
  7
  3
  Raportează
 • postat de Aoleu !!!
  Vineri, 04 Octombrie 2013 15:35
  5.13.202.***
  Un vulcan in curs de reactivare? Voi ganditi inainte sa scrieti? Un vulcan care se reactiveaza exista deja. Putem de exemplu Vezuviul. Evident ca este o aberatie, dar in cazul nostru putem vorbi de o formare a unui vulcan, nu reactivare. Poti zice reactivare a unei falii, nu vulcan ca nu avem asa ceva.
  3
  3
  Raportează
 • postat de Asa este
  Vineri, 04 Octombrie 2013 15:27
  5.13.202.***
  @andrei asa este, am vazut si eu la stiri. Oamenii protesteaza din cauza valurilor de cutremure mai puternice din zona datorita unor exploatari la 22 km de tarm.
  1
  4
  Raportează
 • postat de taran
  Vineri, 04 Octombrie 2013 13:31
  69.196.151.***
  Ce ma mira e ca nici acum OMV Petrom n-a iesit sa faca nici o declaratie ori sa dezminta orice legatura cu exlorarile de gaze prin fractiune hidraulica. Si nici presa, nici organele autorizate nu i-am vazut deranjandu-i in vreun fel.
  Sau poate SRI ul considera ca locuitorii din Izvoarele sunt eco-anarhisti si au rezolvat problema. SRI stilor, treceti la treaba!
  1
  4
  Raportează
 • postat de andrei
  Vineri, 04 Octombrie 2013 11:50
  89.121.200.***
  1
  6
  Raportează
 • postat de cir
  Vineri, 04 Octombrie 2013 08:52
  83.103.186.***
  Din cate inteleg, zona aflata in pericol iminent trebuie evacuata.
  1
  10
  Raportează
 • postat de Ioan
  Vineri, 04 Octombrie 2013 08:20
  89.137.226.***
  Pe 30 sep 2013 postam comentariul: "Ce o fi asa de deosebit? E zona poligonului de la Cismele (Smardan) si, Pamantul, ca si "organism viu" dupa unii autori, reactioneaza acum cand se fac si detonarile pentru gazele de sist. Se misca acele "pungi" formate (deranjate) si alimentate (pe falii) si de precipitatiile din septembrie care au patruns in fracturile create. In curand vom asista la alunecari de teren de asemenea denumite "curioase" pentru aceasta guvernare."
  Iata ca astazi apar incet-incet suficiente elemente care sa ne conduca la concluzia unor prospectiuni de exploatare gaze sau petrol fie neautorizate fie secretizate poate chiar de guvernanti pentru ca firma vinovata sa o ia inaintea celor cu avans cunoscut de prospectiune. Aparent m-as bucura ca si romanii incearca sa fie mai activi in prospectiunile facute si sa realizeze o concurenta sanatoasa.
  Cum insa nimic legal nu poate sa apara pe un fundament ilegal iata ca acum vor fi si acele alunecari de teren despre care comentam fiindca fenomenul de "acvaplanare a rocilor" este accentuat de loess-ul dealurilor Covurluiului.
  Mai reamintesc ca zona de curbura de la noi este cam cu 3-5m sub nivelul marii (ca o groapa) si dupa prognoze aici ar putea fi o inundare de proportii si din cauza cresterii nivelului marilor.
  Asemenea cutremure "ca o explozie" au mai fost in trecut mai atent monitorizate dupa cutremurul din 4 martie '77 dar explicatia era pasata unor explorari ucrainene in apropierea granitei noastre dar si mai la sud in zona Insulei Serpilor.
  Teama REALA este de o afectare mai profunda a tectonicii prin aceste prospectiuni pentru identificare zacamantului si rezervelor totale a gazelor, evaluare necesara calculelor investitionale.
  Asadar totul se invarte, cauzal, in jurul banilor chiar si pentru masurile ulterioare de protectie a populatiei.
  Cercetati mai profund si veti gasi si aceste concluzii ca fiind corecte. Important e sa se doreasca o solutie la aceste erori de prospectare ce au declansat fenomene "neobisnuite". PAMANTUL E VIU - spun unii, si poate au dreptate.
  3
  12
  Raportează
 • postat de FARCAS MARIAN
  Vineri, 04 Octombrie 2013 07:46
  46.214.136.***
  In data de 19 septembrie 2013, a fost trimisa catre ANM si INFP, COMUNICAREA STIINTIFICA marcata cu titlul MAXIMA IMPORTANTA, unde la pagina 4,se afla prognoza seismica si meteorologica a acestei perioade,pana in 5 octombrie 2013. Aveti in acea comunicare toate explicatiile pe care seismologii si meteorologii nu vi le pot oferi... COMUNICAREA STIINTIFICA pune in atentia Institutului National de Fizica Pamantului, absolut toate datele necesare interpretarii corecte a cutremurelor din zona Romania-Galati. Au fost anuntate din 19 septembrie 2013,urmatoarele evenimente seismice si meteorologice: 1/ SEISME MAJORE pe emisfera nordica sui au fost seismele de 7,8...7....6,9grade Richter in Pakistan si Peru. 2/ SEISME ,in lant pe toata emisfera nordica,zona temperata...3/ FORMAREA DE TAIFUNURI -si au fost supertaifunul USAGI,taifunul WITUP. 4/ PLOI TORENTIALE -si cunoasteti situatia creata in Bucuresti...5/ FURTUNI DE MARE INTENSITATE- si cunoasteti informatiile despre cei 180 de copaci doborati de vant in Bucuresti,precum si furtunile de la tarmul litoralului romanesc al Marii Negre. 6 / SCADERI DRASTICE DE TEMPERATURA pe toata emisfera nordica. Toate aceste informari cu aspect de avertizare au fost puse la dispozitia ANM si INFP in ziua de 19 septembrie 2013,dar din pacate nu au inteles importanta COMUNICARII STIINTIFICE sau poate nici nu au studiat-o asa cum se cuvine ,mai ales ca exista si titlul MAXIMA IMPORTANTA. Si acum,pentru dv-stra, EXPLICATIA SEISMELOR DE LA GALATI : 1/ Actualmente,din 25 septembrie 2013,Terra trece printr-o conjugare de forte gravitationale extrem de devastatoare, similare cu situatiile petrecute in 1 septembrie 1923-cutremur in Japonia cu 142.000 morti si 380.000 case distruse....23-24 august 2005-uraganul KATRINA....25 septembrie 2013-iau amploare fenomenele seismice de la Galati si din intreaga emisfera nordica. 2/ Ceea ce se intampla la Galati este un fenomen perfect natural care se produce la mari intervale de timp. 3 / Cu caracter de avertizare, ETALONUL mentionat in COMUNICAREA STIINTIFICA se formeaza astazi 4 octombrie 2013 si persista pana in 5 octombrie 2013 cu influente seismice majore pe toata emisfera nordica. Acum o ora a fost seism 5 grade Richter in China centrala. Asta inseamna ca in jurul orelor 7,30 unda gravitationala a ETALONULUI ajunge in zona Europei sud-estice,unde se afla si Romania. Ca masura de protectie fiti pregatiti pentru orice eventualitate intre orele 7,30 - 14,00....astazi si maine 5 octombrie 2013. Iminenta seismica nu vizeaza in mod expres nici Romania si nici zona Galati. In egala masura ,un seism major poate lovi si in Bulgaria sau in Turcia....in Grecia sau Albania...deci in zona Europei de sud est. REPET : AVEM DE-A FACE CU UN FENOMEN PERFECT NATURAL,fara nici o legatura cu exploatarile petroliere sau exploatarea gazelor de sist. Pentru o perceptie cat mai clara a fenomenelor seismice din zona Galati, studiati urgent COMUNICAREA STIINTIFICA a "TAC EARTHQUAKES" aflata pe FACEBOOK si GOOGLE in retelele de internet. Vizionati pe YouTube filmul "TAC EARTHQUAKES PREDICTIONS" care va va facilita perceptia optima a fenomenului. Va doresc sa fiti optimisti si pregatatiti intre orele sus-mentionate. Cu mult respect, va urez tuturor o zi buna si DOAMNE-AJUTA.
  4
  21
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 04 Octombrie 2013 07:09
  109.166.140.***
  De tâmpit ce sunt mănânc numai kkt. Vulcan în curs de reactivare este furuncul din creierul meu intrat în putrefacție. Nu ma băgați în seama ca sunt atât de prost încât pentru a respira îmi trebuie instrucțiuni altminteri risc sa mor asfixiat.
  10
  12
  Raportează
 • postat de xxxxxxxxxxx
  Vineri, 04 Octombrie 2013 06:44
  92.80.183.***
  Aveti mare dreptate, domnule Fresnescu. Eu din primul moment de cand au spus ca apa din fantana are miros de sulf m-am gandit la un vulcan care s-a reaactivat.
  Sa dea Domnul sa nu fie asa, dar.............
  11
  2
  Raportează
 • postat de Fresnescu Ionel
  Vineri, 04 Octombrie 2013 06:01
  79.117.184.***
  Din cate stiu eu ,inainte de activarea unui vulca ,maiu intai apar cutremure frecvente ,apoi mari emanatii de vapori de sulf(pucioasa) , iar dupa un alt interval de timp apare si explozia vulcanului. Din cate imi aduc aminte si la activarea vulcanului Kracatao si cel din insula Santorini ,a fost la fel. Spuneti specialisti odata adevarul galatenilor,nu-i mai lasati asa in pom.
  10
  7
  Raportează
 • postat de Ari
  Vineri, 04 Octombrie 2013 02:53
  95.83.253.***
  4
  5
  Raportează
 • postat de Ari
  Vineri, 04 Octombrie 2013 00:44
  95.83.253.***
  Seismologii sa se mire mai putin si sa caute cauza unde trebuie: sa ceara guvernului sa obtina de la Chevron Romania Srl lista cu zilele/orele in care au facut forarile in Barlad si apoi sa compare cu inregistrarile seismologice. Eventual cu "recomandarile" pozitive din Raportul de imapct de mediu. Ma intreb cum poate da guvernul aprobari de mediu ptr forari intr-o zona ca Vaslui, Galati cu activitate sesimica de secole de la placile tectonice?!
  2
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.