(VIDEO) Scenarii sumbre pentru Izvoarele/ Un sat întreg înghiţit de pământ

(VIDEO) Scenarii sumbre pentru Izvoarele/ Un sat întreg înghiţit de pământ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi specialiştii veniţi la Galaţi susţin că nu există pericolul unor alunecări masive de teren la Izvoarele, aceştia nici nu exclud categoric această posibilitate, dovadă fiind faptul că autorităţile se pregătesc pentru o posibilă evacuare. Despre ipoteza unor alunecări importante de teren vorbesc însă unii dintre seismologii de la Institutul Naţional de Fizica Pământului, care bănuiesc că sub satul Izvoarele, de la acumulările de la inundaţii, de la forările din apropierea zonei şi de la inundaţiile din ultimul timp s-ar putea afla goluri subterane pline cu apă. 

Fenomenul nu ar fi singular în România. În 2010, la Ocna Mureş, s-a format un crater cu o suprafaţă de 1.800 de metri pătraţi care înghiţit un întreg supermarket, câteva locuinţe şi o parte din şosea. Abia după această întâmplare, autorităţile au descoperit că galeriile formate sub oraş de exploatarea sării se umpluseră cu apă, iar solul, fiind erodat, s-a prăbuşit. Cum sub Ocna Mureş se află mai multe mai multe astfel de galerii, oamenii de acolo stau şi astăzi cu sufletul la gură că fenomenul s-ar putea  repeta.

Case înghiţite de pământ, despăgubiri - abia după 7 ani

Pe 6 mai 2006, satul Seciuri, din comuna Roşia de Amaradia, din judeţul Gorj a fost înghiţit de  o alunecare de pământ. Nu au fost victime umane, dar s-au distrus atunci peste 200 de case, adică peste 90 la sută din aşezarea respectivă. Unii oameni au primit bani de la guvern şi s-au strămutat în altă parte, alţii au fost nevoiţi să-şi repare vechile case, deşi sunt expuşi în orice moment unor alte alunecări de teren, deoarece de atunci şi până în prezent au mai fost astfel de fenomene în zonă. Nici la ora actuală nu se cunosc cu exactitate cauzele dezastrului. În principal, s-a considerat că vinovat ar fi fost Complexul Energetic Oltenia (CEO) care avea în zonă o exploatare de lignit. Anul acesta, o asociaţie condusă de fostul viceprimar al comunei a câştigat în tribunale bătălia cu CEO, care va fi nevoită să reconstruiască 31 din cele peste 200 de case dărâmate. În zonă nu s-au făcut exploatări de petrol, dar localnicii susţin însă că exact cu un an înainte de dezlănţuirea dezastrului, în satele comunei Roşia de Amaradia s-au făcut  lucrări pentru depistarea petrolului de către o firmă franceză în colaborare cu o firmă de prospecţiuni seismice.  

Cu doar un an înainte ca cele 200 de imobile să fie înghiţite de pământ după o alunecare de teren masivă, firma a făcut prospecţiuni seismice în zonă, pentru a da de urma petrolului. Au făcut lucrări nu doar în satul Seciurile, ci şi în celelalte satele vecine, Roşia de Amaradia şi Bustuchini, iar deplasări de teren au existat şi în aceste localităţi, culmea, exact pe traseul pe care se efectuaseră cercetări subterane.

 

 

Citit 3092 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.