Explicaţiile specialiştilor despre fenomenele de la Izvoarele: Sunt cutremure, nu "dosarele X"

Explicaţiile specialiştilor despre fenomenele de la Izvoarele: Sunt cutremure, nu "dosarele X"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La şedinţa Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit ieri dimineaţă la Prefectura Galaţi, a participat şi Mihai Diaconescu, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, care a făcut o prezentare a fenomenelor care i-au speriat pe locuitorii din Izvoarele. „Secvenţa seismică se întinde pe un aliniament de o lungime de 20 de kilometri, magnitudinea seismelor produse este situată între 0,1, pentru a putea fi măsurat, şi 3,9 grade, iar adâncimea variază între 2 şi 10 kilometri. Până ieri dimineaţă (n.r. joi) au fost înregistrate 77 de seisme, foarte multe peste 3 grade. Acesta este şi motivul pentru care acest fenomen este remarcat şi remarcabil, pentru că de obicei în zonă secvenţele seismice, cunoscute încă din 1887, sunt sub 3 grade. Noi nu am fost surprinşi la momentul în care a fost declanşată această secvenţă pentru că au fost şi vor mai apărea cutremure în zonă. Am început să ne punem probleme în momentul în care au început să apară cutremure peste 3 grade. Primele materiale care au venit prin intermediul autorităţilor şi primele discuţii pe care le-am avut cu oamenii în teritoriu nu ne-au dus cu gândul că acolo ne confruntăm cu fenomene datorate cutremurelor. Oamenii vorbeau de ceva care vine pe verticala locului, care vrea să urce şi nu mai ajunge la suprafaţă. Atunci am zis că avem parte de fenomene din „dosarele X”. Autorităţile locale au desemnat o persoană care a notat toate fiecare fenomen ce a avut efect asupra oamenilor şi construcţiilor, şi ora aproximativă. Tot ce ni s-a raportat a avut efect în cutremure, aşa că jumătate din efectul „dosarele x” a dispărut. A doua jumătate a dispărut în momentul în care am început să prelucrăm datele audio înregistrate de cele trei staţii montate. Înregistrarea este foarte clară: se aude un bum, o mică pauză, un bum mai mare şi apoi, imediat, zgâlţâituri, zgomote de geamuri şi de uşi şi efectul asupra animalelor. Primul bum corespunde undei sonore, al doilea bum corespunde undei ce anunţă venirea cutremurului. Între primul bum şi zgâlţâitura propriu zisă este o diferenţă de 1,1 secunde. Ştiinţific, explicaţia este următoarea. La interfaţa dintre solid şi aer, o parte din energia mecanică a undei seismice, care este caracterizată de nişte frecvenţe mai înalte, se transformă din energie mecanică în energie acustică şi atunci apare zgomotul, acel bum pe care ni-l descriau oamenii. Cutremurul este oricum însoţit de un zgomot. Toate aceste date ne-a edificat faptul că este vorba despre cutremure, iar zgomotele sunt datorate lor. Deci am terminat cu efectul „dosarele x”; toate fenomenele din Izvoarele sunt datorate cutremurelor”, a explicat specialistul.

Mihai Diaconescu a recunoscut că mai sunt încă nelămuriri cu privire la „faptul că numai asupra unei zone din satul Izvoarele se simt efectele astea atât de puternic. Avem diferite variante şi ipoteze de lucru, sperăm ca până la sfârşitul săptămânii care urmează să încheiem măsurătorile şi, după alte câteva zile, să venim în faţa lumii şi să dăm un rezultat preliminar, dar garantat în jur de 70 la sută”.

Cercetătorul a subliniat că, în opinia sa, este aproape exclusă existenţa unor caverne, date fiind straturile extrem de bine consolidate ale scoarţei în regiune, iar alunecările de teren sunt puţin probabile, întrucât zona este terasată corespunzător.

 

Citit 3390 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2013 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.