Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
7 comentarii

Cele peste 220 de seisme înregistrate în satul Izvoarele, dar şi cutremurul simţit duminică dimineaţă şi la Galaţi au fost intens mediatizate. Acesta este motivul pentru care „Viaţa liberă”, cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, aduce, din nou, în atenţia publică regulile generale pe care orice cetăţean trebuie să le ştie pentru a se proteja în caz de cutremur.
Aceste fenomene nu pot fi prevăzute de către oamenii de ştiinţă, deşi tehnica a progresat enorm, motiv pentru care cetăţenii trebuie să ştie foarte bine cum să se comporte înainte, în timpul şi după cutremur.

Înainte de cutremur

Înaintea producerii seismului, trebuie luate o serie de măsuri, având caracter preventiv.
- Învăţaţi tehnicile de acordare a primului ajutor medical.
- Identificaţi la serviciu şi acasă cele mai sigure locuri unde vă puteţi proteja. De asemenea trebuie identificate şi căile de evacuare disponibile.
- Nu faceţi modificări care ar putea să afecteze structura de rezistenţă a clădirii. Este recomandabil să consolidaţi pereţii de rezistenţă pentru a evita prăbuşirea clădirii în cazul unui seism.

În timpul cutremurului

Specialiştii recomandă ca, în timpul cutremurului, toată lumea să îşi păstreze calmul, pentru că panica produce mai multe victime decât cutremurul însuşi.
Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri
- Rămâneţi în interior - de obicei, după primele mişcări seismice, pot urma replici, iniţial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. În aceste cazuri, oamenii se pot răni cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.
- Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Dacă nu există o masă solidă sau un birou în apropierea dumneavoastră, acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ al încăperii.
- Nu fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.
- Nu săriţi pe fereastră.
- Nu folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift, încercaţi să ieşiţi cât mai repede apăsând butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj.
- Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe, mobilier înalt.
- Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur.
- Dacă trebuie să ieşiţi, alegeţi-vă atent calea de evacuare.
Dacă sunteţi afară sau într-un autovehicul
- Dacă aveţi posibilitatea, îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi de electricitate, cabluri, copaci sau orice alt obiect ce ar putea să cadă.
- În autobuz, rămâneţi pe loc până mişcarea seismică încetează şi apoi urmaţi recomandările pe care le primiţi.
- În maşină, opriţi cât mai repede cu putinţă şi rămâneţi în interior. Evitaţi podurile şi tunelurile.

După cutremur

- Verificaţi dacă sunteţi rănit. La nevoie încercaţi să acordaţi primul ajutor celor din jur.
- Nu încercaţi să mişcaţi persoanele grav rănite decât dacă viaţa lor este în pericol sau starea lor de sănătate se înrăutăţeşte rapid. Dacă este absolut necesar să mişcaţi o persoană în stare de inconştienţă, mai întâi imobilizaţi-i gâtul, spatele şi membrele fracturate.
- Nu folosiţi liftul, chiar dacă acesta funcţionează.
- Verificaţi dacă sunt scurgeri de apă sau gaz. Verificaţi dacă a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică şi nu reporniţi dumneavoastră alimentarea. Lăsaţi companiile furnizoare să se ocupe de acest lucru.
- Este absolut necesar să lăsaţi liniile telefonice şi arterele de circulaţie libere pentru intervenţia echipelor de salvare.
- Participaţi la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor şi salvarea oamenilor. Nu acţionaţi pe cont propriu, ci doar urmând instrucţiunile autorităţilor.
Dacă sunteţi prinşi sub dărâmături
- Nu folosiţi focul deschis (lumânări, chibrituri), folosiţi o lanternă.
- Încercaţi să vă acoperiţi gura şi nasul cu o batistă sau cu orice alt material textil.
- Evitaţi să strigaţi.
- Loviţi ritmic într-o ţeavă sau în perete astfel încât echipele de intervenţie să vă poată localiza.

Citit 4272 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 18:05

7 comentarii

 • postat de Marinel Miercuri, 09 Octombrie 2013 22:04 79.116.101.*** Link la comentariu
  0
  1

  Pai ce sa facem?! Nu ne ramane decat sa strigam la Bunul Dumnezeu si la Maica Domnului ca sa ne scape de el.

  Raportează
 • postat de Miron Cosma Miercuri, 09 Octombrie 2013 21:14 206.241.31.*** Link la comentariu
  0
  1

  Articolul aminteste de o poveste spusa de un cunoscut ce a facut liceul pe vremea lu' nea' Nae in Petrosani, la un liceu de minerit. Un maistru ce preda vreo "tehnologie" anosta pune o intrebare "cu chichitz" amicului aflat la tabla: "Si ce faci tovarasu' elev daca se esti in tunel, in mina si spre tine se indreapta un vagonet ciu masa de 425 de kg cu o viteza de 18 metri/secunda?" Amicul, incercand sa desluseasca semnificatia acelor numere, a cazut in plasa si cauta un raspuns logic la intrebarea capcana? Dupa o tacere ce se prelungea penibil, tot maistrul da raspunsul, bubuind "triumfator": " pai ce sa faci, ma?!? b.lesti p.la, bai!".

  Raportează
 • postat de Alina Miercuri, 09 Octombrie 2013 21:07 79.116.97.*** Link la comentariu
  0
  0

  Buna,
  La mine in bloc vecinii au spart bereti, acum o vecina e in curs de a sparge peretele din bucatarie spre balcon, care, fara exagerare este un perete foarte gros 35-40 cm!!!

  Raportează
 • postat de oarecare Miercuri, 09 Octombrie 2013 14:12 5.13.210.*** Link la comentariu
  0
  14

  in toate blocurile din Galati exista cate un vecin(cel putin) care si-a spart ilegal peretii. Eu am un vecin deasupra mea care de 2 ani de zile a tot spart pereti... La scara alaturata stiu sigur un vecin care a spart un perete de sustinere, la et.1, intr-un bloc cu 4 etaje.
  Blocul a rezistat cutremurului din `77. Intrebarea e: VA MAI REZISTA ?!?!?
  Cine da acordul locatarilor sa sparga in prostie pereti ?!?!?!?!?!?! Cui ma pot plange, ca blocul meu e in pericol sa se prabuseasca chiar si fara cutremur ?!?!?? CIne va lua masuri ?!?!?!

  Raportează
 • postat de Ari Miercuri, 09 Octombrie 2013 13:45 95.83.253.*** Link la comentariu
  2
  2

  Serios??!! Noi mergem la protest in fata primariilor sa cerem sa intervina sa opreasca activitati de forare, explorare prin fracturare dupa gaze Petrom, Chevron si altii care-si iau avize!!

  Raportează
 • postat de TAC EARTHQUAKE Miercuri, 09 Octombrie 2013 11:14 81.196.96.*** Link la comentariu
  3
  1

  Urmariti si...

  http://www.youtube.com/watch?v=9T4n7kQ9ffo&feature=youtu.be

  Raportează
 • postat de CUTREMURELU Miercuri, 09 Octombrie 2013 09:55 193.230.156.*** Link la comentariu
  2
  7

  orice sfat ar trebui sa inceapa cu "DACA MAI AVETI TIMP, DACA MAI PUTETI..."ca in bancul ala cu radio erevan- intrebare:CE FACETI IN CAZ DE ALERTA NUCLEARA? raspuns- NE LUAM CEARCEAFURILE ALBE SI INCOLONATI, FARA PANICA, NE INDREPTAM SPRE CIMITIR......asa ca, incercati sa o mai slabiti cu retele de supravietuit in caz de una sau alta....normal, nu te apuci sa sari pe geam sau sa iesi ca tembelul pe scari....cineva avea o vorba CAND E SA TE IA DRACU, TE IA SI DIN BRATELE POPII....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.