Sfaturi utile din partea specialiştilor / Ce facem în caz de cutremur

Sfaturi utile din partea specialiştilor / Ce facem în caz de cutremur
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele peste 220 de seisme înregistrate în satul Izvoarele, dar şi cutremurul simţit duminică dimineaţă şi la Galaţi au fost intens mediatizate. Acesta este motivul pentru care „Viaţa liberă”, cu ajutorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, aduce, din nou, în atenţia publică regulile generale pe care orice cetăţean trebuie să le ştie pentru a se proteja în caz de cutremur.

Aceste fenomene nu pot fi prevăzute de către oamenii de ştiinţă, deşi tehnica a progresat enorm, motiv pentru care cetăţenii trebuie să ştie foarte bine cum să se comporte înainte, în timpul şi după cutremur.

Înainte de cutremur

Înaintea producerii seismului, trebuie luate o serie de măsuri, având caracter preventiv.

- Învăţaţi tehnicile de acordare a primului ajutor medical.

- Identificaţi la serviciu şi acasă cele mai sigure locuri unde vă puteţi proteja. De asemenea trebuie identificate şi căile de evacuare disponibile.

- Nu faceţi modificări care ar putea să afecteze structura de rezistenţă a clădirii. Este recomandabil să consolidaţi pereţii de rezistenţă pentru a evita prăbuşirea clădirii în cazul unui seism.

În timpul cutremurului

Specialiştii recomandă ca, în timpul cutremurului, toată lumea să îşi păstreze calmul, pentru că panica produce mai multe victime decât cutremurul însuşi.

Dacă vă aflaţi în interiorul unei clădiri

- Rămâneţi în interior - de obicei, după primele mişcări seismice, pot urma replici, iniţial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. În aceste cazuri, oamenii se pot răni cel mai adesea atunci când intră sau ies din clădire.

- Aşezaţi-vă sub o piesă de mobilier solidă sau sub o grindă de rezistenţă. Dacă nu există o masă solidă sau un birou în apropierea dumneavoastră, acoperiţi-vă faţa şi capul cu braţele încrucişate şi aşezaţi-vă într-un colţ al încăperii.

- Nu fugiţi pe scări. Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilaţiilor seismice este foarte periculoasă.

- Nu săriţi pe fereastră.

- Nu folosiţi liftul. Dacă rămâneţi blocat în lift, încercaţi să ieşiţi cât mai repede apăsând butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj.

- Îndepărtaţi-vă de oglinzi, ferestre, uşi şi pereţi exteriori, sobe, mobilier înalt.

- Dacă dormiţi, aşteptaţi câteva momente pentru a vă orienta şi apoi încercaţi să vă deplasaţi către un loc sigur.

- Dacă trebuie să ieşiţi, alegeţi-vă atent calea de evacuare.

Dacă sunteţi afară sau într-un autovehicul

- Dacă aveţi posibilitatea, îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi de electricitate, cabluri, copaci sau orice alt obiect ce ar putea să cadă.

- În autobuz, rămâneţi pe loc până mişcarea seismică încetează şi apoi urmaţi recomandările pe care le primiţi.

- În maşină, opriţi cât mai repede cu putinţă şi rămâneţi în interior. Evitaţi podurile şi tunelurile.

După cutremur

- Verificaţi dacă sunteţi rănit. La nevoie încercaţi să acordaţi primul ajutor celor din jur.

- Nu încercaţi să mişcaţi persoanele grav rănite decât dacă viaţa lor este în pericol sau starea lor de sănătate se înrăutăţeşte rapid. Dacă este absolut necesar să mişcaţi o persoană în stare de inconştienţă, mai întâi imobilizaţi-i gâtul, spatele şi membrele fracturate.

- Nu folosiţi liftul, chiar dacă acesta funcţionează.

- Verificaţi dacă sunt scurgeri de apă sau gaz. Verificaţi dacă a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică şi nu reporniţi dumneavoastră alimentarea. Lăsaţi companiile furnizoare să se ocupe de acest lucru.

- Este absolut necesar să lăsaţi liniile telefonice şi arterele de circulaţie libere pentru intervenţia echipelor de salvare.

- Participaţi la acţiunile de înlăturare a dărâmăturilor şi salvarea oamenilor. Nu acţionaţi pe cont propriu, ci doar urmând instrucţiunile autorităţilor.

Dacă sunteţi prinşi sub dărâmături

- Nu folosiţi focul deschis (lumânări, chibrituri), folosiţi o lanternă.

- Încercaţi să vă acoperiţi gura şi nasul cu o batistă sau cu orice alt material textil.

- Evitaţi să strigaţi.

- Loviţi ritmic într-o ţeavă sau în perete astfel încât echipele de intervenţie să vă poată localiza.

Citit 4635 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.