O ogradă juridic incertă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un sătean din Corni s-a chinuit şase ani să obţină dreptul de a ieşi normal din curte, nu doar cu elicopterul  * A reuşit! Acuma mai are doar de demonstrat că are ograda pe care o are…

În urmă cu patru ani, scriam despre un caz stupefiant. Potrivit unei hotărâri date de Judecătoria Târgu Bujor, un sătean din Corni, pe nume Dumitru Vasilache, trebuia să-şi ia elicopter pentru a putea ieşi din propria curte!

Ei bine, între timp dosarul a trecut pe la instanţele ierarhic superioare amintitei Judecătorii. Iar magistraţii au constatat, firesc, că prima decizie a Justiţiei este o caricatură.

Drept urmare, lucrurile au fost îndreptate, iar Dumitru Vasilache a primit dreptul la un drum de trecere pe proprietatea vecinului. Mai precis s-a stabilit să se facă un schimb de terenuri între cele două proprietăţi, vecinii lui Vasilache (soţii Talpău) urmând să primească o suprafaţă egală cu drumul. Un fel de regrăniţuire.

Din păcate - că aşa-i la noi! - ceea ce trebuie să fie extrem de simplu s-a dovedit al naibii de complicat. Cadastrul a refuzat să întabuleze proprietăţile în forma cerută de judecători.

Mai mult, Vasilache a fost trimis să mai facă o acţiune în instanţă, pentru constatarea noilor „frontiere” rurale. Zis şi făcut.

Din păcate, la deja celebra Judecătorie Târgu Bujor s-a rupt din nou firul logicii. Chemaţi de petent ca martori, soţii Talpău au fost citaţi de instanţă ca... pârâţi (!?), iar cererea a fost respinsă ca nefondată.

În perspectiva dată de eroarea instanţei, chiar era nefondată, câtă vreme nu era vorba de un litigiu, ci de o acţiune în constatare. Situaţie în care, procedural, nici nu există pârâţi, inculpaţi şi altea alea, ci doar martori şi experţi. Mă rog, asta-i Justiţia noastră...

Una peste alta, Dumitru Vasilache tot n-a rezolvat ce-l roade, deşi se chinuie de vreo şase ani prin Justiţie şi a cheltuit o traistă de bani. Ce-i drept, acuma nu-i mai trebuie elicopter ca să iasă din curte, însă delimitarea dintre proprietatea lui şi cea a soţilor Talpău este pe mai departe... juridic incertă.

În urmă cu 20 de ani, astfel de litigii le rezolva secretarul primăriei, în cinci minute, cu părţile de faţă, cu o foaie de hârtie şi o ştampilă. Ce vremuri am ajuns să trăim...

Citit 653 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.