UPDATE/ Cine se joacă cu nervii gălățenilor? Alarmele pentru dezastre au pornit din nou la Galați

UPDATE/ Cine se joacă cu nervii gălățenilor? Alarmele pentru dezastre au pornit din nou la Galați
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE, ORA 15.30 - A fost doar un test neanunţat

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a oferit explicaţii cu privire la motivul pentru care sistemul de alarmare din Galați a fost pornit astăzi.

Potrivit instituției, cauzele sunt de ordin tehnic: echipamentul de comandă vechi a fost înlocuit cu unul nou, iar softul şi-a verificat automat legătura cu toate cele aproximativ 150 de sirene din oraş.

Purtătorul de cuvânt al ISU, Eugen Chiriţă a declarat că nu se aşteptau la un astfel de zgomot, cu atât mai mult cu cât conexiunea cu cele peste 100 de "maşinării" trebuia să dea un semnal slab care să nu fie auzit de populaţie. Ecoul creat însă de alarme a fost unul puternic şi s-a auzit în tot oraşul.

"Ne cerem scuze gălăţenilor pentru inconvenientele create, prima dată alarmele s-au declanşat din cauza echpamentului învechit, acesta a fost înlocuit şi a fost introdusă de la Bucureşti, ca o măsură suplimentară de siguranţă, o parolă, tocmai ca să nu se mai întâmple astfel de situaţii. Pe viitor dacă se mai aud sirenele, fără un anunţ prealabil, populaţia trebuie să ştie că alarma este una reală. Aceasta va fi însoţită şi de anunţ făcut de noi, atât în timpul, cât şi după avertizarea acustică", a mai spus Chiriţă. (Maria Fabian)

Comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

Pentru a nu se mai repeta incidente similare cu cel petrecut la Galaţi în data de 7 octombrie, la nivel naţional s-a luat decizia introducerii unei măsuri de siguranţă suplimentară prin introducerea unei parole de acţionare paralelă. Astfel, echipamentul nu mai permite transmiterea unui semnal accidental determinat de o funcţionare anormală a echipamentelor, dar nici de o eroare umană. Încărcarea noului soft a fost urmată de o autotestare care la Galaţi, datorită numărului mare de sirene (aproximativ 150), a fost mai bine auzit decât în alte localităţi cum ar fi Bucureşti, Ploieşti, Târgu Jiu.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate, informându-vă totodată de faptul că echipamentele de comandă ale sirenelor din Galaţi funcţionează în parametrii proiectaţi fiind exclusă practic pe viitor orice declanşare accidentală a acestora.

Ofiţer Relaţii Publice - Maior Chiriţă Eugen Marius


UPDATE, ORA 13.30: Primăria Galați a confirmat, printr-un comunicat, că nu a fost un exercițiu de alarmare și nici nu există un pericol care să presupună avertizarea populației. În aceste condiții, devine din ce în ce mai sigură ipoteza că sistemul de alarmare de la Galați are probleme tehnice ce impun o anchetă serioasă și măsuri urgente.


Sâmbătă, 12 octombrie, la ora 13.00, sistemul de alarme din municipiul Galați a pornit din nou, provocând panică în rândul populației. Este al doilea incident de acest gen petrecut în ultimele zile, și de această dată alarma fiind falsă.

Deocamdată, autoritățile nu au trasmis o explicație pentru acest incident, dar cert este că nu fusese anunțată niciun simulare de alarmare în caz de dezastre și, din sursele noastre, nici nu există niciun eveniment major care să necesite alarmarea populației.

Citit 6424 ori Ultima modificare Sâmbătă, 12 Octombrie 2013 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.