GALERIE FOTO/ Sindicaliştii gălăţeni au ieşit ieri în stradă. Lista revendicărilor şi a nemulţumirilor este lungă
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO/ Sindicaliştii gălăţeni au ieşit ieri în stradă. Lista revendicărilor şi a nemulţumirilor este lungă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cu fluiere şi zgomot asurzitor de tobe, organizaţiile afiliate la Confederaţia Cartel Alfa au pichetat ieri Prefectura


În locul pancartelor cu sloganuri şi revendicări, sindicaliştii afiliaţi la Confederaţia Cartel Alfa au ieşit ieri în stradă cu tobe şi fluiere pentru a protesta cât mai zgomotos posibil faţă de „politicile Guvernului, care, după aproape doi ani de guvernare, nu răspund nici pe departe aşteptărilor şi promisiunilor făcute cetăţenilor”, după cum a anunţat Romică Gîrneaţă, preşedintele filialei locale. Pichetarea Prefecturii de la Galaţi are loc în cadrul unor manifestări de protest ample, pe care Blocul Naţional Sindical, la care Cartel Alfa este afiliat, le organizează pe parcursul lunii octombrie în toate judeţele ţării.

„Şomajul capătă rang de sport naţional”

Revendicările sindicaliştilor ieşiţi ieri în stradă care proveneau din sectoare precum sănătatea, educaţia, siderurgia dar şi altele, au fost numeroase. În primul rând au cerut creşterea în 2014, a salariului minim la 1.000 de lei, aşa cum au promis guvernanţii că vor face, dar şi stoparea distrugerii capacităţilor de producţie pe bandă rulantă, motiv pentru care „şomajul capătă rang de sport naţional”.  Sindicaliştii le reproşează „celor aflaţi la guvernare, dar şi celor care au fost şi îşi aşteaptă iar rândul ca să repete ce au făcut” faptul că folosesc o politică salarială „în bătaie de joc, pentru a ascunde propriile capacităţi de a guverna”, salariaţii devenind astfel „vacile bune de muls, care au acoperit cu multă muncă şi bani puţini găurile bugetare”. Sindicaliştii au cerut, de asemenea, măsuri de protecţie în faţa exploziei preţurilor la utilităţi în condiţiile în care salariile au rămas tot mici.

„Politicianul român cu nărav de căpătuială”

Sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi şi de faptul că resursele naturale au fost vândute „pe nimic”, sistemul sanitar şi sistemul de învăţământ au fost „demolate”, sistemul social s-a transformat „în instrument de umilinţă şi tortură şi într-un mediu propice paraziţilor obişnuiţi cu sifonarea banilor publici”, nu s-a dezvoltat coerent agricultura şi s-a „maltratat legislaţia muncii”, astfel încât lucrătorul a devenit foarte vulnerabil în relaţie cu angajatorul.

„Politicianul român s-a născut cu nărav de căpătuială şi nu are poftă să schimbe nimic, însă ruşinea acestei ţări o poartă obrazul tuturor aleşilor din ultimii 24 de ani”, spun sindicaliştii în manifestul lor.

„Vrem reformă reală nu birocratizarea Educaţiei”

Printre protestatari s-au aflat şi membrii Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar cu revendicările lor specifice: acordarea a 6 la sută din PIB pentru Educaţie, renunţarea la finanţarea per elev, depolitizarea învăţământului, deblocarea posturilor, eficientizarea cheltuielilor privind investiţiile, plata drepturilor băneşti cuvenite prin sentinţe neeşalonat în zeci de tranşe. „Vrem o reformă coerentă. Vrem să fim evaluaţi şi plătiţi pentru munca noastră, nu pentru hârţogăraia inutilă pe care o facem şi zace în sertarele şefilor noştri. Profesorul aduce plus valoare dacă elevii săi sunt mai bine pregătiţi, nu dacă are teanc de hârtii mai mare. Să se introducă evaluarea iniţială şi cea de sfârşit de an la nivel naţional şi unitar, pentru a se putea vedea progresul real al elevilor într-un an de zile”, cere vicepreşedinta SIP, Lidia Antoniu.

Citit 1768 ori Ultima modificare Luni, 21 Octombrie 2013 23:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.