Bătaie de joc la adresa bun-platnicilor / Cinism şi aberaţii în noua procedură de debranşare

Bătaie de joc la adresa bun-platnicilor / Cinism şi aberaţii în noua procedură de debranşare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Noua procedură de debranşare, "special concepută" pentru bun-platnicii din asociaţiile cu datorii, conţine cel puţin trei aspecte care pot fi catalogate drept dovezi de cinism


Apaterm a publicat procedura de deconectare de urgenţă de la reţeaua publică de termoficare, valabilă doar pentru consumatorii bun-platnici care fac parte din asociaţiile nominalizate pe lista celor blindate în această iarnă din cauza datoriilor. Astfel, cei care doresc să renunţe la serviciile (inexistente, de altfel) ale Apaterm, trebuie să treacă de două etape: eliberarea avizului şi deconectarea propriu-zisă.

Procedura conţine, însă, şi cel puţin trei aspecte care ar putea fi considerate aberante şi ironice la adresa consumatorilor cărora li se face "favoarea" de a fi lăsaţi să părăsească un sistem care nu îi mai încălzeşte cu nimic. Nici la propriu, nici la figurat.

Procedura propriu-zisă

Potrivit unei comunicări publicate pe site-ul Apaterm, etapa I presupune eliberarea avizului de deconectare. "Sunt necesare următoarele acte:

- Cerere de eliberare a avizului de deconectare (se va specifica clar adresa), cu acordul asociaţiei de locatari/proprietari semnată şi ştampilată de reprezentanţii legali ai acesteia;

- Referat tehnic de specialitate în original şi Adeverinţă tip în original (se obţin de la Ghişeu Avize, la depunerea cererii), care vor fi completate, semnate şi ştampilate de către Asociaţia de Locatari/Proprietari. Adeverinţa tip include următoarele: acordul vecinilor de apartament/spaţiu pe orizontală şi verticală (care au pereţi, planşee comune cu apartamentul în cauză) şi dovada achitării la zi a obligaţiilor de plată către S.C. APATERM S.A. Galaţi prin confirmarea de către reprezentanţii legali ai asociaţiei de proprietari/locatari;

- Dovada încălzirii apartamentului cu o sursă alternativă de producere a energiei termice, centrală murală, panouri radiante ori altă sursă electrică, etc. (copie xerox factura şi chitanţă sau bon fiscal);

- Dovada montării aparatului de măsurare individual al debitului de gaze naturale pe care le consumă (la intrarea în apartament);

- Documentaţie tehnică întocmită de un proiectant de specialitate autorizat (2 ex.)", se arată pe site-ul Apaterm.

În acelaşi document se mai precizează că emiterea avizului de deconectare se va face pe bani, tariful de eliberare a avizului fiind de 93,15 lei. Actele se depun de luni până joi, între orele 10,00 şi 15,00.

În etapa a II-a se va trece la deconectarea propriu-zisă. Potrivit documentului, deconectarea se va putea face numai de către Apaterm, evident pe bani. Pentru debranşarea propriu-zisă, este nevoie de o cerere în acest sens, pentru care este nevoie şi de acordul asociaţiei de locatari/proprietari (semnată şi ştampilată de reprezentanţii legali ai acesteia), plus copia după avizul de deconectare eliberat de Apaterm. "Costurile aferente acestor operatiuni se vor stabili de către Serviciul Inventariere, dupa efectuarea lucrărilor respective, în funcţie de situaţia din teren", se arată în documentul publicat pe site-ul Apaterm.

Prima problemă: nu toţi bun-platnicii pot pleca de la Apaterm

Procedura de deconectare elaborată special pentru bun-platnicii captivi în asociaţii cu datorii nu pare să aducă niciun beneficiu proprietarilor care locuiesc în "zona de protecţie" a furnizorului de agent termic. Confruntând lista asociaţiilor care nu primesc căldură cu cea a asociaţiilor din zona unitară, "Viaţa liberă" a descoperit nu mai puţin de 90 de blocuri pentru care nu se poate, practic, face nimic. Dacă am presupune că în aceste blocuri locuiesc câte 20 de familii (blocurile să fie formate din câte o singură scară, cu câte 20 de apartamente), rezultă că cel puţin 1.800 de familii aflate în asociaţii rău-platnice nu au nicio şansă să plece din sistem şi vor rămâne iarna aceasta şi fără căldură, şi fără posibilitatea de a se debranşa. Numărul lor este, în realitate mult mai mare, deoarece e clar că nu toate blocurile sunt formate dintr-o singură scară, iar pe unele scări sunt mai mult de 20 de apartamente (blocurile turn, de exemplu). Dacă ar fi să estimăm, am spune că cel puţin 2.000 de proprietari (din aproximativ 8.000 de proprietari cărora li s-a tăiat căldura în Galaţi) nu vor putea pleca de la Apaterm din cauză că blocul lor se află în zona unitară. Desigur, nu toţi sunt cu plata la zi, ceea ce înseamnă că nu toţi ar fi putut să se debranşeze.

A doua problemă: costurile

Teoretic, Apaterm percepe nişte taxe de debranşare în conformitate cu legislaţia în vigoare. Totuşi, păstrând aceleaşi tarife şi pentru cei aflaţi în situaţia de a se debranşa de nevoie (nu mai primesc agent termic), Apaterm dă dovadă de cinism. Cu alte cuvinte, te obligă să pleci din sistem, dar îţi cere şi bani ca să o faci. Din acest punct de vedere, noua procedură nu aduce nimic nou şi nici nu le oferă vreo facilitate clienţilor "alungaţi" de Apaterm.

A treia problemă: "dovada încălzirii cu o sursă alternativă", plus dovada de la gaze (!?)

Este un punct preluat întocmai din procedura obişnuită de debranşare. Din păcate, având în vedere condiţiile seciale în care se face acum debranşarea, păstrarea acestui punct devine absolut aberantă. Potrivit explicaţiilor Apaterm, această dovadă trebuie făcută de proprietarul care se debranşează tocmai ca nu cumva acesta să ţină apartamentul fără încălzire, afectând în acest fel căldura apartamentelor învecinate, branşate la reţeaua publică. Valabilă în cazul debranşărilor obişnuite, această prevedere este mai mult decât ciudată în cazul debranşărilor forţate, când restul apartamentelor din imobil nu sunt deloc încălzite. Mai mult, tocmai proprietarul care pleacă de la Apaterm ar trebui să ceară o dovadă vecinilor că îşi încălzesc cumva locuinţa, ca nu cumva să îi fie lui afectată puterea energetică.

Ca să nu mai spunem de "dovada montării aparatului de măsurare individual al debitului de gaze naturale pe care le consumă (la intrarea în apartament)", care, dincolo de faptul că ar întârzia nepermis de mult întocmirea dosarului, nu are nicio legătură cu posibilitatea încălzirii apartamentului prin intermediul unor sisteme electrice, variantă în principiu admisă.

Lista blocurilor fără căldură care nu pot fi debranşate

Micro 16

AS. 302 - B11, E7

AS. 323 - 4F, 4G

Micro 20

AS. 514 - E4, C1, C2, C4, C5

AS. 526 - A9 sc.1

AS. 515 - B5A, B6, F1, F2, F3

AS. 511 - A12A, A12B, A11

AS. 518 - Y5, Y6

Micro 38

AS. 703 - N9, N10, N15, N16, O3

AS. 710 - Y6, N17, N18, K1, K5

AS. 702 - T6, T7; Y3, Y4

AS. 706 - L6, L8

AS. 714 - N11, N12

AS. 751 - A1

AS. 755 - B3, C1, C4B

Port

AS. 126 - A

AS. 810 - Cămine SNG nr. 1, 2

AS. 246 - Cămin ILTG

Micro 39

AS. 809 - V5 sc.2

AS. 850 - J4, K10, Y22, Y23, K7, K8, T11, T12

AS. 851 - K9,Y20, Y21, Y24

AS. 853 - V3

AS. 855 - W 8

AS. 870 - Cămin B1

Micro 19

AS. 463 - L1

AS. 466 - L2

AS. 467 - L4

AS. 471 - F5

Siderurgiştilor Vest

AS. 328 - 9 D, 9G, 11 I

AS. 331 - 7A, 7B, 7C, 7D, 7E, 7H, 8A

AS. 332 - 11D, 11E, 9F, 9H

Micro 14

AS. 761 - S5A scara 2 , PM1, PM2, PM3, PM4, PM5, PM 7, M 6, M7

Citit 9035 ori Ultima modificare Marți, 26 Noiembrie 2013 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.