Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, după întâlnirea cu reprezentanţii Projust, că presiunile nu rezolvă problemele şi că nu există fonduri pentru plata drepturilor salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti.
"Lamentările, conflictele, solicitările, care fac abstracţie de contextul în care ne aflăm, nu pot aduce soluţii", a spus ministrul Justiţiei.
Cătălin Predoiu a mai declarat, luni, că ministerul a făcut toate demersurile legale pentru plata drepturilor reclamate de protestatari, dar că situaţia economică generală a impus rectificarea negativă a bugetului şi lipsa fondurilor pentru plata drepturilor salariale restante obţinute prin hotărâri judecătoreşti.
"Presiunile nu rezolvă, prin ele însele problemele, am fost şi rămânem deschişi discuţiilor, în ultima lună am avut patru întâlniri, astăzi (n.r. luni) este a cincea, iar joi va fi a şasea", a mai spus ministrul, reamintind că pe 15 şi 16 aprilie se va întâlni cu preşedinţii şi prim-grefierii curţilor de apel din ţară.
Ministrul Justiţiei a precizat că tranşa care trebuia plătită în 10 martie nu poate fi acordată în acest moment. "Orice măsură nu poate fi implementată în acest moment, decât cu concursul Ministerului de Finanţe şi al Guvernului", a mai spus Predoiu, precitând că rămâne "partizanul finanţării corespunzătoare a sistemului financiar".
Ministrul Justiţiei a informat, luni, că reprezentanţii Projust i-au spus că vor proceda la un protest mai larg şi că se vor adresa Ministerului Muncii. "Formal, grefierii vor proceda la declanşarea unui conflict, care nu va duce, însă, la rezolvarea problemelor. Nu e vorba că ministerul nu vrea să finanţeze sistemul judiciar, dar acum trecem prin acest moment psihologic, în care trebuie să ne păstrăm luciditatea, să dăm un exemplu întregii ţări", a afirmat el.
Pe de altă parte, preşedintele Projust, Ştefania Teleman, a declarat luni, pentru NewsIn, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, că "întâlnirea a fost paşnică, dar fără rezultate". În această situaţie, personalul auxiliar este hotărât să declanşeze greva de avertisment, începând cu 15 aprilie, iar în situaţia în care nu se va ajunge la o soluţie, va declanşa greva generală, începând cu 21 aprilie, a mai spus preşedintele Projust, pentru NewsIn.
Reprezentanţii Projust, care au organizat protestul desfăşurat, luni, în faţa Ministerului Justiţiei, au fost invitaţi să discute cu ministrul Cătălin Predoiu, a declarat luni, pentru NewsIn, preşedintele Projust, Ştefania Teleman.
Sute de persoane, reprezentând personalul auxiliar din mai multe instanţe din ţară, au început să protesteze, luni, în faţa Ministerului Justiţiei şi cer demisia ministrului Cătălin Predoiu, pe care îl acuză de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind plata drepturilor salariale restante.
Personalul auxiliar din Justiţie susţin că nu le sunt acordate drepturile câştigate în instanţă.
"Avem autorizaţie pentru 600 de persoane, însă avem semnale că vom fi mai mulţi pentru că vor veni oameni din toată ţara, având în vedere că problema noastră e şi problema grefierilor din celelalte oraşe. Protestăm pentru a ni se acorda drepturile pe care le-am câştigat în instanţă", a precizat, duminică, pentru NewsIn, Ştefania Teleman, grefieră la Curtea de Apel Bucureşti.
Teleman a mai spus că este posibil ca, luni, instanţele de judecată să nu soluţioneze decât urgenţele, având în vedere că şi judecătorii sunt în aceeaşi situaţie cu grefierii, în urma emiterii unui ordin de către ministrul Cătălin Predoiu, în data de 9 aprilie.
Mai multe instanţe din ţară au suspendat temporar şedinţele de judecată în cursul zilei de luni.
Angajaţii din cadrul mai multor instanţe din ţară cer ministrului Cătălin Predoiu anularea ordinului din 9 aprilie, prin care doar o parte a personalului auxiliar primeşte sporul de 50% pentru risc şi suprasolicitare, sub sancţiunea contestării, în contencios administrativ, a ordinului.
Judecătorii din cadrul mai multor instanţe din ţară intenţionează să conteste, în contencios administrativ, ordinul ministrului Justiţiei din 9 aprilie, prin care personalul auxiliar primeşte sporul de 50% numai în baza unei hotărâri defintive, care prevede sintagma "şi pentru viitor", potrivit unui protest, semnat, vineri, de adunările generale ale judecătorilor din mai multe instanţe din ţară.
"Solicităm ministrului Justiţiei, în spiritul celor declarate public în mod repetat, cu privire la eliminarea de îndată, după adoptarea bugetului pe 2009, a discriminărilor salariale între magistraţi, anularea imediată a ordinelor din 9 aprilie. (...) În cazul în care răspunsul Minsterului Justiţiei, transmis, până, cel târziu, luni, 13 martie, ora 10.00, nu va fi în concordanţă cu declaraţiile şi angajamentele publice ale ministrului Justiţiei, judecătorii îşi rezervă dreptul de a acţiona în consecinţă", se precizează în protest.
Judecătorii din peste 40 de instanţe din ţară s-au solidarizat, vineri, 10 aprilie, cu personalul auxiliar din justiţie, care protestează de trei zile faţă de neexecutarea, de către Ministerul Justiţiei, a hotărârilor judecătoreşti definitive privind plata drepturilor salariale restante.