Mănăstirea Adam: locul secetei, în lupta cu focul

Mănăstirea Adam: locul secetei, în lupta cu focul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Rugă pentru oamenii focului * Pompierii alimentau maşinile la 20 de kilometri depărtare * Chiliile au pierdut bătălia * Un coş de fum – cauza principală a marilor incendii din Galaţi – a fost la un pas să transforme şi aşezarea de maici în cenuşă *

Mirosul cozonacilor umplea vineri după-amiaza bucătăria mănăstirii gălăţene Adam. Nimic nu prevestea iadul care avea să se reverse în locul în care, în 1965, un călugăr ctitorea cel mai veche locaş din judeţul nostru.

Totuşi, la ora 16,30, pompierii erau alertaţi să intervină pentru stingerea focului care ameninţa să cuprindă întreaga aşezare mănăstirească.

Salvate – biserica, icoana, chiliile vechi

Căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al inspectoratului pentru Situaţiile de Urgenţă Galaţi: „Cauza flăcărilor a fost o fisură la coşul de evacuare a fumului, de deasupra bucătăriei, a aprins lemnele din pod, focul propagându-se spre chiliile noi”.

„Pentru stingerea focului au intervenit 5 autospeciale (din Galaţi, Tecuci, Bereşti, Bârlad – judeţul Vaslui) şi serviciile voluntare de pompieri (SVSU) din Drăguşeni şi Corod”.

„Intervenţia a fost condusă de inspectorul-şef al ISU Galaţi, acţiunea fiind una dificilă pentru că la Adam nu există apă. Astfel, autospecialele de pompieri trebuiau să meargă la 20 de kilometri depărtare pentru a realimenta”.

50 de metri pătraţi de acoperiş au fost mistuiţi de flăcări, precum şi chiliile din corpul nou şi bucătăria cu aparatele electrocasnice. Pompierii au salvat de la dezastru biserica şi obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă, ca şi icoana făcătoare de minuni, chiliile vechi şi atelierele de ţesătorie.

Binecuvântări

Prezent la faţa locului încă din timp incendiului, Înalt Prea Sfinţitul Casian, arhiepiscop al „Dunării de Jos”, i-a binecuvântat pe oamenii focului, invocând prezenţa divinităţii pentru ca misiunea pompierilor să fie încheiată cu succes.

După ore de luptă contracronometru cu flăcările, la ora 23, focul era stins. Rugăciunile fuseseră ascultate.

Citit 1097 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.