Sindicaliştii de la Combinatul din Galaţi au avut, ieri, 13 aprilie, o nouă întâlnire cu reprezentanţi ai conducerii Arcelor Mittal Galaţi, întâlnire în cadrul căreia a fost reluată discuţia legată de modul în care se va face închiderea cocseriei şi redistribuirea salariaţilor de aici.
Potrivit sindicaliştilor, cei din administraţie nu au avansat propuneri şi date clare legate de modul în care se va face acest lucru. S-a vorbit însă despre elaborarea unei scheme de plecări voluntare care se va aplica doar pentru cocsari şi care va fi elaborată pe structura schemei generale în baza căreia se fac autodisponibilizări în acest moment, dar căreia i se vor aduce îmbunătăţiri.
În plus, oamenii care nu vor renunţa la locurile de muncă şi vor rămâne pe platforma siderurgică în alte posturi ar putea beneficia de acelaşi salariu şi există posibilitatea ca timp de şase luni să primească suplimentele şi sporurile pe care le primesc acum.
"Nu s-au semnat documente în legătură cu aspectele discutate în cadrul acestei întâlniri şi nu există nici asigurări foarte clare. Am primit, în schimb, garanţia verbală că activitatea de la furnale este garantată în perioada următoare, însă nici în ceea ce priveşte acest lucru nu au fost precizate termene clare", a declarat Gheorghe Tiber, liderul Sindicatului Solidaritatea al Metalurgiştilor.
Acesta a continuat spunând că nu s-a discutat nici despre o dată concretă de la care vor începe procedurile de închidere a Uzinei Cocso-Chimice, dar că s-a vorbit despre faptul că, în principiu, aici, activitatea ar putea continua atâta vreme cât mai există materie primă pe stoc.
Altfel spus, după estimarea reprezentantului Sindicatului Solidaritatea, UCC ar putea funcţiona încă aproximativ 60 de zile, cu condiţia să nu apară probleme legate de securitatea muncii.
Rămâne ca, în decursul acestei săptămâni, sindicatele şi cei din administraţie să se întâlnească din nou în cadrul unor discuţii similare.