Se taie căldura în Galaţi! Epoca de gheaţă, partea a doua

Se taie căldura în Galaţi! Epoca de gheaţă, partea a doua
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Electrocentrale a început să reducă de ieri cantitatea de agent termic livrat oraşului * Dacă populaţia nu plăteşte repede câteva milioane de lei, după jumătatea lunii s-ar putea să se pună de tot lacătul pe termoficare anul acesta


Galaţiul rămâne, treptat, începând de astăzi, fără căldură. Joi, conducerea Electrocentrale a decis să reducă semnificativ parametrii de livrare a agentului termic către Apaterm, astfel că în multe apartamente din Galaţi caloriferele ori s-au răcit de tot, ori sunt din ce în ce mai slab încălzite. Aşa cum "Viaţa liberă" informa încă de marţi, Galaţiul va suferi în perioada următoare o nouă criză a căldurii, existând chiar riscul ca termoficarea să fie oprită de tot. Asta chiar în plină iarnă. E drept, momentan, temperaturile de afară încă nu se situează sub zero grade, astfel că frigul de case nu va fi resimţit pe deplin. De luni, însă, odată cu răcirea vremii, situaţia ar putea deveni extrem de complicată în Galaţi. Ne aşteaptă, practic, două luni de îngheţ în propriile case.

Nu s-au făcut plăţi, se reduc parametrii

După ce a primit numai 550.000 de lei de la Apaterm dintr-un consum de 14 milioane de lei, conducerea Electrocentrale a decis să recurgă la măsuri drastice, reducând semnificativ parametrii de livrare a agentului termic către oraş. "Din cauza nivelului scăzut al plăţilor pe care asociaţiile de proprietari le-au efectuat către Apaterm în ultima perioadă, plăţi care nu au asigurat achitarea în avans a sumelor solicitate de Romgaz Mediaş, SC Electrocentrale SA este obligată să reducă parametrii de livrare a agentului termic primar până la debitul de 2.200 mc/ h, presiunea tur 3,6 bar şi temperatura maximă de 85 de grade Celsius. Măsura urmează să fie pusă în practică astăzi (joi, n.r.), începând cu ora 16,00", se arată într-o declaraţie de presă a directorului Electrocentrale, Octavian Graure.

Calorifere încălzite în funcţie de "zonele cu datorii"

Ce înseamnă asta pentru caloriferele gălăţenilor? Ei bine, Apaterm a decis să furnizeze căldură în Galaţi în trepte, în funcţie de datoriile asociaţiilor.

"SC Apaterm SA este obligată ca, pentru a diminua cât mai mult impactul acestei măsuri unilaterale luate de SC Electrocentrale SA asupra asociaţiilor de proprietari bun-platnice, să aplice următorul program de furnizare a agentului termic. Prioritar, în cursul zilei, se va asigura încălzirea unităţilor de învăţământ şi a celor medicale. Agentul termic pentru încălzire va fi furnizat cu temperatura de 42 de grade Celsius de la 59 de puncte termice care au arondate asociaţii de proprietari fără datorii, cu 38 de grade Celsius de la 46 de puncte termice care au arondate asociaţii de proprietari cu datorii şi cu doar 36 de grade Celsius de la punctele termice care au arondate asociaţii de proprietari cu datorii foarte mari", se arată într-un răspuns furnizat de departamentul de comunicare al Apaterm. Cu alte cuvinte, dacă aveţi neşansa să locuiţi într-o zonă în care asociaţiile au datorii mari, veţi avea calorifere abia dezmorţite. Calorifere mai călduţe vor avea doar cei care locuiesc în zone cu datorii mai mici sau în zone în care nu se înregistrează datorii.

Apă caldă doar pentru unii şi cu program

Veştile cu adevărat proaste vin la capitolul apă caldă. Apaterm a anunţat că va livra acest produs cu prioritate punctelor termice care au arondate asociaţii fără datorii, însă şi acolo doar pe timpul zilei. În plus, nu e sigur nici că va fi suficient agent termic pentru a se mai da apă caldă toată ziua. "Apa caldă va fi asigurată prioritar în intervalul orar 06,00 – 22,00, de la punctele termice care au arondate asociaţii de proprietari fără datorii. Dacă şi atunci când parametrii tehnici ai agentului termic livrat de SC Electrocentrale SA nu vor permite acest program de furnizare a apei calde, intervalul orar va fi 18,00 – 22,00", precizează Apaterm.

Dacă nu se fac plăţi, căldura va fi din ce în ce mai puţină

"Fără creşterea imediată a încasărilor reprezentând atât contravaloarea facturii curente, dar mai ales a datoriilor din anii precedenţi (...), va urma o nouă diminuare a parametrilor de livrare a agentului termic", se mai precizează în informarea Electrocentrale. Punctul de vedere al producătorului de agent termic este susţinut şi de reprezentanţii Apaterm. "Primăria Municipiului Galaţi şi SC Apaterm SA sunt în contact permanent cu SC Electrocentrale SA, pentru a găsi soluţii prin care să menţinem furnizarea de agent termic în parametri cât mai apropiaţi de necesar asociaţiilor fără datorii. În ceea ce priveşte asociaţiile cu datorii şi pe cele cu datorii foarte mari, reluarea furnizării agentului termic la parametrii necesari este condiţionată de plata acestor datorii (...)", se arată în declaraţia conducerii Apaterm.

Prognoză: Va mai fi cald doar câteva zile

Potrivit prognozelor meteo, vremea va mai ţine cu noi doar câteva zile. Până luni vor fi temperaturi cuprinse între 0 şi 8 grade Celsius, apoi de luni se răceşte uşor, cu temperaturi maxime de 5 grade Celsius. Problemele serioase vor apărea spre sfârşitul săptămânii viitoare, când temperatura va scădea sub pragul de îngheţ. Peste şapte zile vom avea temperaturi de minime chiar de -9, -10 grade Celsius.

Citit 10249 ori Ultima modificare Joi, 09 Ianuarie 2014 20:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.