Interviu cu şeful Jandarmeriei Galaţi: "Nu au fost violenţe în Galaţi pentru că am vorbit cu oamenii!"

Interviu cu şeful Jandarmeriei Galaţi: "Nu au fost violenţe în Galaţi pentru că am vorbit cu oamenii!"
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colonelul Dănuţ Vasilică ne-a explicat felul în care au evoluat manifestările publice în stradă. De la cel care conduce forţele abilitate să menţină şi să restabilească ordinea publică am aflat că acum gălăţenii s-au emancipat şi protestează ca în Occident. Şeful jandarmilor gălăţeni explică şi de ce unitatea nu se va muta prea curând aproape de cei pe care îi deserveşte, dar şi cât de sigure sunt străzile Galaţiului.

- Cum caracterizaţi anul 2013 pentru activitatea Jandarmeriei?

- Am avut multe misiuni de asigurare a ordinii publice şi acţiunile de protest şi-au schimbat puţin natura. Modul de a protesta a devenit altfel, cu inspiraţii din Occident, şi nu ne mai confruntăm cu problemele de acum 5-6 ani. Acum, oamenii când sunt în stradă, speculează prevederile Legii 60/1991 şi, sub protecţia unor lacune legislative, acţionează în aşa fel încât noi suntem în imposibilitatea de a aplica sancţiuni. Acum, oamenii nu îşi mai asumă responsabilitatea pentru organizarea unor adunări publice, ies pur şi simplu într-o piaţă, nu se poate stabili un nucleu, un organizator. Pe de altă parte, este vorba de mentalitatea noastră, a jandarmilor, ceva mai rigidă, conform căreia dacă cineva iese în stradă şi protestează este duşmanul nostru. Trebuie să ne schimbăm şi noi treptat mentalitatea. Atâta vreme cât omul îşi exprimă opinia într-un mod paşnic, trebuie lăsat să şi-o exprime.

- Cum aţi reuşit să preveniţi degenerarea în acţiuni violente la manifestările publice?

- Am învăţat foarte mult din experienţa din 2012. Atunci, în ianuarie, au fost foarte multe şi neautorizate. Am discutat foarte mult cu cei care le-au organizat, i-am sfătuit că rolul nostru, al jandarmilor, nu este să îi pedepsim pe oameni, ci să asigurăm ca manifestaţiile să se desfăşoare într-un cadru legal. De multe ori, oamenii nu cunosc legea, dar ies să protesteze. Am mers pe această latură de conştientizare a oamenilor că trebuie să îşi scoată autorizaţie de la Primărie, trebuie să îşi asigure oameni de ordine, cu care noi să putem comunica. Lipsa de comunicare a generat de multe ori conflicte şi violenţe, pentru că noi îi ceream ceva cetăţeanului, iar cetăţeanul nu înţelegea. Interesul nostru nu este să nu protesteze, ci să o facă în cadru legal. Chiar şi cei mai recalcitranţi au înţeles până la urmă şi s-au conformat şi nu am dat sancţiuni la Legea 60.

- Cum se explică scăderea cu 20 la sută a numărului  de misiuni pe 2013?

- Din păcate, cifrele din bilanţ sunt nişte cifre seci şi care nu relevă în totalitate activitatea unui inspectorat. Aceste cifre ţin de dinamica situaţiei operative. Din punctul meu de vedere, relevant ar fi să fim apreciaţi după felul în care am gestionat adunările publice, pentru că este competenţa noastră exclusivă acolo. Nu întreabă nimeni ce se ascunde în spatele unei cifre, care reprezintă o misiune, ce emoţii sunt la un meci sau cât se munceşte, ce sacrificii se fac pentru un flagrant la o infracţiune, care în statistici apare cu o cifră - 1. Nu mai vorbesc de situaţiile de urgenţă.

- În urma misiunilor de menţinere la care aţi participat, aţi constatat o creştere a fenomenului infracţional?

- A crescut infracţionalitatea stradală, dar acest lucru nu se datorează neapărat creşterii numărului de tâlhării sau furturi. De exemplu, în vechiul Cod penal era infracţiune şi dacă găseai pe cineva cu cuţitul asupra lui. Pentru că au fost multe constatări de genul ăsta, în statistici a crescut numărul infracţiunilor stradale, dar asta nu înseamnă că omul nu a mai fost în siguranţă pe stradă.

- De ce a fost bun anul 2013 pentru Jandarmerie?

- Am reuşit să ne dotăm adecvat din punct de vedere logistic cu echipamente pentru cei de la Detaşamentul Mobil, cei care acţionează în stradă. Le-am achiziţionat căşti de protecţie, protecţii pentru umeri şi coate, care le dau un plus de siguranţă şi implicit duc la îndeplinirea misiunilor în condiţii de siguranţă. Pe lângă asta, constituie în continuare o prioritate faptul că pregătirea colectivă se face în condiţii de performanţă. Pregătirea individuală îşi are rolul ei, dar noi suntem puşi în stradă în situaţia de a acţiona colectiv şi, dacă nu există coeziunea din grup şi spiritul de echipă, misiunea nu se va termina cu succes. În acest sens, avem instructori profesionali, care s-au pregătit la centrele de pregătire a Jandarmeriei, iar aici au venit şi au omogenizat acţiunile. Preferăm să scoatem oameni din stradă, cu riscul de a nu mai sprijini poliţia aşa cum şi-ar dori, dar să ne pregătim pentru misiunile noastre. Tot în 2013 am dinamizat puţin dispozitivele de pază şi protecţie instituţională. La multe obiective am instalat dispozitive de supraveghere, care ne-au permis să mai luăm din jandarmii din dispozitivele de pază şi să îi dirijăm spre ordinea publică.

- Ce nu aţi reuşit să realizaţi?

- Noi avem ca o prioritate să ne mutăm de aici pentru a fi în mijlocul evenimentelor, dar problema este de ordin legislativ. Clădirea de la fostul Liceu Traian a fost cedată prin comodat de Ministerul Educaţiei către Consiliul Local Galaţi pentru o perioadă de 20 de ani, iar noi nu avem cum să facem investiţii acolo, pentru că nu ne permite legea. După această perioadă, clădirea va reveni ministerului. Noi, ca să funcţionăm, nu putem să ne luăm dulapurile şi să ne mutăm. Trebuie infrastructură informatică, mai trebuiesc multe chestii de logistică. Au fost iniţiate nişte demersuri pentru ca acea clădire să ne fie cedată pe perioadă nedeterminată. Doar aşa vom putea să facem investiţii legale.

- Ar fi de dorit să fie mai mulţi jandarmi pe stradă?

- Ar fi în primul rând în interesul cetăţeanului. E o dorinţă a mea, pentru că judeţul Galaţi este un judeţ greu din punct de vedere operativ, comparativ cu alte judeţe. Implicit, toate evenimentele de care răspundem cresc exponenţial faţă de alte judeţe. Aici amploarea evenimentelor este alta, suntem la graniţă, avem multe echipe sportive, iar asta implică un efort din punct de vedere al folosirii efectivelor. De multe ori, pentru că am fost depăşiţi din punct de vedere numeric, am fost nevoiţi să solicităm sprijinul Grupării Mobile de la Bacău. S-a întâmplat inclusiv la inundaţii, când am primit ajutor şi de la Brăila sau Vrancea.

Cine este colonelul Dănuţ Vasilică

În vârstă de 42 de ani, colonelul Dănuţ Vasilică este unul dintre cei care în ultimii ani au făcut parte din tripleta află la cârma Jandarmeriei Galaţi. După ce a fost trei ani prim adjunct al inspectorului şef, colonelul Vasilică a ocupat, în octombrie 2012, scaunul de comandant, ca urmare a desemnării generalului Mircea Olaru în fruntea Jandarmeriei Române. La data la care a intrat în stafful Jandarmeriei Galaţi, respectiv 2009, Dănuţ Vasilică avea o experienţă de şapte ani ca şef, el comandând, pe rând, un detaşament mixt şi Serviciul de Organizare Coordonare Misiuni. Actualul şef al Jandarmeriei Galaţi a absolvit Academia de Poliţie în 1995 şi are numeroase specializări în domeniul ordinii publice, managementului situaţiilor de criză şi pregătirea specifică jandarmilor.

 

Citit 3106 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2014 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.