IATĂ câţi gălăţeni au IEŞIT ÎN STRADĂ pentru a PROTESTA, nemulţumiţi de CRIZA APEI CALDE şi TERMOFICĂRII (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

IATĂ câţi gălăţeni au IEŞIT ÎN STRADĂ pentru a PROTESTA, nemulţumiţi de CRIZA APEI CALDE şi TERMOFICĂRII (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Sindicaliştii intenţionează să organizeze o nouă acţiune de protest, dacă municipalitatea nu va anunţa când va relua furnizarea apei calde şi nu va rezolva criza termoficării


Doar aproximativ 300 de gălăţeni au răspuns apelului sindicatului Cartel Alfa de a ieşi în stradă pentru a determina autorităţile să ia măsuri urgente pentru ca oamenii să nu mai fie obligaţi să facă duşuri reci sau să se spele în lighean cu apă încălzită la aragaz. Semn că gălăţenii ori nu se simt reprezentaţi de liderii care i-au chemat să le arate edililor ce înseamnă presiunea străzii, ori locuitorii de la malul Dunării şi-au pierdut orice urmă de speranţă sau spirit civic şi nu le mai pasă prea mult de viitorul lor şi al oraşului în care locuiesc.

Oricum ar fi, protestul de miercuri după-amiază, la care liderii Cartel Alfa sperau să participe în jur de 1.000 de gălăţeni, a fost animat, în special, de o serie de membri ai PMP (tineri, în mare parte) şi PP-DD, dar şi de câţiva foşti salariaţi ai Apaterm, deveniţi şomeri, între timp, care s-au alăturat acţiunii organizate de filiala gălăţeană a Cartel Alfa.

De la Păpădie, în marş la Prefectură

Protestatarii şi-au dat întâlnire, miercuri, 13 mari, la ora 16,30, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, unde au scandat împotriva autorităţilor şi au afişat pancarte, timp de aproximativ o oră. Alături de Romică Gârneaţă, liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, pe treptele Casei de Cultură s-au aflat Cristian Ciubotariu, fostul lider de sindicat al Apaterm (societate aflată în faliment), Vasile Crişan (liderul Sindicatului Siderurgistul din cadrul ArcelorMittal), Lidia Antoniu (preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar), dar şi actorul Vlad Vasiliu, fostul director al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Cel din urmă a avut grijă să „întreţină” atmosfera, cu ajutorul unei portavoci, dintr-o maşină, şi în timpului marşului protestatarilor.

„Galaţiul o ruină/ Voi n-aveţi nicio vină”, „Copiii au plâns de frig în casă, vouă nu vă pasă”, „Spune STOP întoarcerii în Evul Mediu! Apa caldă nu este un lux”, „Cine vrea loc de muncă, la Brăila să se ducă” sau „Vrei căldură? La Dubai. Apă rece? În Hawaii. Apă caldă… Nici că n-ai” sunt câteva dintre mesajele de pe pancartele protestatarilor.

După aproximativ o oră petrecută pe esplanada Casei de Cultură, protestatarii au pornit în marş pe străzile Brăilei şi Domnească, trecând prin faţa Primăriei şi oprindu-se la Prefectură, unde au continuat să fluiere şi să scandeze.

„Am venit să protestăm împotriva oficialităţilor locale, a reprezentanţilor din Parlamentul României şi împotriva oficialităţilor centrale, care, de 25 de ani, scot, din ce în ce mai mult, Galaţiul de pe harta fizică şi economică a României. Am trăit într-un Galaţi care era principalul contributor la PIB-ul României, iar astăzi suntem din ce în ce mai neînsemnaţi pe plan economic (…) Prin acest protest, tragem un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă de şase săptămâni în oraş. Este o problemă foarte gravă, iar autorităţile sunt depăşite de situaţie. Trebuie neapărat intervenţia Ministerului Energiei şi a Guvernului, pentru că este clar că Galaţiul nu va avea apă caldă la vară, nu va avea căldură la iarnă, de aceea cerem ca autorităţile locale şi parlamentarii să-şi dea mâna să rezolve problema”, a spus liderul filialei locale Cartel Alfa Galaţi, care a anunţat că intenţionează să organizeze o nouă acţiune de protest, dacă în perioada imediat următoare municipalitatea nu va anunţa ce soluţii va adopta pentru rezolvarea crizei termoficării şi când va fi reluată furnizarea apei calde.

Printre protestatari s-au mai aflat consilierii judeţeni Simona Daniela Hapeci (independent), Ion Dumitru (PNL), dar şi Doru Resmeriţă (copreşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL) şi Cătălin Cristache (preşedintele PMP).

Protestul nu a fost lipsit însă de incidente. În momentul în care sindicalistul Vasile Crişan a fost invitat să ia cuvântul, unul dintre protestatari l-a întrebat strigând, de câteva ori, „Aţi semnat protocolul cu USL în 2012?”, însă microfonul şi staţia l-au acoperit.

Protocolul CET - Primărie, discutat cu ministrul Energiei

Primarul Marius Stan s-a aflat miercuri, 13 mari, la Bucureşti, unde a participat la o nouă rundă de discuţii cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. În cadrul întâlnirii, ministrului i-a fost prezentat protocolul pe care Electrocentrale doreşte să îl încheie cu municipalitatea, în vederea achiziţionării şi montării cazanului pentru apă caldă.

"Se vor conveni paşii următori pentru adoptarea documentului şi parafarea acestuia", a precizat miercuri, în jurul prânzului, Emanuela Turcu. Protocolul agreat cu Ministerul Energiei va fi supus votului aleşilor locali.

"Primarul Marius Stan a solicitat Ministerului Energiei să urgenteze procedurile pe achiziţie, montaj şi punere în funcţiune a cazanului de abur fierbinte la CET Galaţi, astfel încât să se poată relua cât mai repede furnizarea apei calde către populaţie", a transmis ulterior purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.


CITEŞTE ŞI: La iarnă, DEZASTRU la Galaţi! Electrica AVERTIZEAZĂ: "Reţeaua nu poate face faţă mijloacelor de ÎNCĂLZIRE"

Citit 6351 ori Ultima modificare Vineri, 15 Mai 2015 08:44

12 comentarii

 • postat de APOCALIPSA BABUINILOR FARA PENSIE, MURITORI DE FOAME
  Joi, 14 Mai 2015 16:15
  78.96.254.***
  @MICKEY MOUSE:

  Pensionarii existenti astazi traiesc din munca lor de o viata, in conditiile de munca pe care comunismul le-a creat: ziua de munca de 10-12 ore, sambata si, de cele mai multe ori, duminica, toata iarna, pe frig si ploaie.

  Pensii mici in raport cu munca depusa, indeosebi personalului tehnico- ingineresc, de coordonare a locurilor de munca, in comparatie cu muncitorii care, in afara ca erau foarte dezmierdati, neavand decat singura obligativitate, aceea de a fi prezent ca numar la locul de munca obligatoriu,raspunderea fiind a mult trambitatului consens comunist, personal tesa, cu ani pierduti pe bancile scolilor, iar acum bataie de joc la pensie!

  Cu toate acestea, generatia care se vede acum, pensionarii, care le stau in gat multora, fiind aproape singurii capabili in actuala societate, sa-si cumpere cele trebuitoare, avand in sange gestionarea corecta a banului obtinut cu sudoare prin munca depusa o viata, 40-50 de ani...

  Da, uitati-va bine la acesti pensionari, care trag carucioarele dupa ei prin piete, supermarketuri,magazine, caci urmatoarea generatie de pensionari nu va mai exista, la fel de fericita ca cea existenta.Cine va mai avea o pensie, stiind ca dupa 89 s-a muncit la negru fara carte de munca, multi oameni au lucrat zilieri, desi aveau studii superioare, o calificare.... O SA FIE UN LUX, SA FII PENSIONAR!

  Inca nu s-au trezit aceasta generatie de babuini, care, la varsta pensionarii, nu vor avea drept de pensie ca in cartea de munca au file goale,BABACII vor fi de mult la Eternitatea, neavand cine sa-i mai ajute.

  Aceea va fi plangerea de pe urma....
  0
  0
  Raportează
 • postat de MacAddy
  Joi, 14 Mai 2015 14:54
  82.176.162.***
  asta e plimbare prin natura si circ. se vor promite multe si se vor face la fel de putine. ar trebui sa iesim in strada pana chiar se fac acele promisiuni.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lenuta
  Joi, 14 Mai 2015 11:02
  Domnisoara Corina, nu credeti ca au fost mai mult de 300 de manifestanti ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Joi, 14 Mai 2015 10:03
  Mai lasati naibii partidele politice,aici si acum e vorba de incompetenta unor oameni,alesi prin votul vostru in functiile cheie ale administratiei unui oras care se duce de rapa si la propriu si la figurat.Cel mai incompetent primar in fruntea celui mai incompetent Consiliu Local,basca un sef de CJ in fruntea unui la fel de incompetent Consiliu Judetean. Va vindeti voturile politic, oamenii care vizeaza o functie la fel se prostitueaza politic,la Galati nu exista o clasa sociala cu coloana vertebrala care sa alunge haita de sacali care s-au aciuiat in functiile de conducere ale orasului si judetului cu scopuri de jefuire a banului public. D-aia si somajul e in floare, oamenii muncitori pleaca sa munceasca afara iar orasul e plin de pensionari,asistati sociali,proxeneti,interlopi si prostituate.Ca sa se intample ceva in acest oras amortit trebuie sa ajunga cutitul la os,fiindca majoritatea traiesc acum mai rau ca inainte de 1989.
  0
  0
  Raportează
 • postat de AVE TRANSURB
  Joi, 14 Mai 2015 09:38
  Lasa ca,aveti gratuitati la TRANSURB. NU va mai trebuie altceva.......
  0
  0
  Raportează
 • postat de panseluta
  Joi, 14 Mai 2015 09:03
  ar trebui sa nu mai fie nici un spectacol si nici abundenta de panselute de la firmele de partid, orice resursa financiara trebuie folosita pentru a rezolva problema caldurii si a apei calde.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Joi, 14 Mai 2015 09:02
  Laudabila ACTIUNE...! Am numarat la Trei Star, ins cu ins, si au iesit la numar 960- poate + sau - 10-15.Dar, nu ne trebuie alta lumina decat cea a intunericului ca sa bagam de seama ce si cum. Am uitat sau nu vrem sa pretuim, sa aparam si sa celebram zilnic ceea ce avem mai de pret: SINCERITATEA. Radicalismul nu este o solutie. Populismul nici atata.Trebuie urgent sa treceti de la starea asta de adolescenta egocentrica la o stare de maturitate responsabila.USL are o seri intreaga de buni politicieni.Spuma, mugurasii nu sunt numai la PMP,PDL sau PNL, sunteti oameni seriosi...!?
  0
  0
  Raportează
 • postat de George
  Joi, 14 Mai 2015 09:01
  Foarte bine dar preaputini. Sa iasamai multi in strada. Sa iasa tot orasul in strada. In Galatisunt interese obscure. Apa Canal fura apometrele,Electrica refuza sa dea electicitate la iarna. Vor sa opreasca cuentu ca asa vor muschii lor si invoca ca nu suporta reteaua. Ei vor sa va insele de fpat sa va dea mai putin curent decat platiti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de manager de romania
  Joi, 14 Mai 2015 06:46
  e trist pnl-istii ar trebui sa scape de paul ichim care in continuare accepta bani sub forma de mita pentru functia de chirurg pe care o detine, cat despre cazane si marius stan porecla de "fundasul porno" se potriveste de minune, isi bate joc pur si simplu de lume sfideaza pe toti cu prostiile lui banii se scurg in lucruri fara valoare: autobuze vechi si urate, glastre cu copaci pe domneasca, asfaltatul trotuarelor, visuri neacoperite economic gen poduri tunele si alte prostii, amintit pe toata lumea ca va izola blocurile e trist, e jalnic, a daramat garaje sa construiasca parcari ...are probleme grave personajul asta
  0
  0
  Raportează
 • postat de Acum v-ati gasit ,sa protestati
  Joi, 14 Mai 2015 06:29
  Dati-le-n cap , pana nu dispareti ca natie , asta e genocid , nu ce-a facut Ceausescu , la iarna veti vedea ce inseamna cu adevarat genocid ,,,,ati dormit pana acum , ehe acum e prea tarziu ,,,
  0
  0
  Raportează
 • postat de oraşul împuţit
  Joi, 14 Mai 2015 06:20
  "Cât mai repede" ăsta, al primarului, va fi pe undeva prin 2017, cred, si anume la sf\r;itul anului 2017
  0
  0
  Raportează
 • postat de Nu mai cred in miscarile din buric
  Joi, 14 Mai 2015 04:47
  De ce ati asociat protestul cu politica?Ce cauta (Doru Rasmerita cu tot respectful)acolo? Ce cauta PNL acolo.?Nici un partid nu ar trebui sa fie lasat sa se asocieze.
  De ce voi ,,Sindicatu" in general v-ati asociat ba cu administratia combinatului ba cu politicul.Nu faceti decat sa va cresteti VOI cota de piata.Nu faceti miscari sindicale pt NOI de fapt ci pt VOI.Vreti sa aratati cata putere aveti voi.Poate pacaliti o parte din populatie dar sunt foarte multi care gandesc ca mine.Lacatus ajuns Lider de Sindicat ,lider ajuns ministru.Cine naiba a mai auzit asta?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.