IATĂ câţi gălăţeni au IEŞIT ÎN STRADĂ pentru a PROTESTA, nemulţumiţi de CRIZA APEI CALDE şi TERMOFICĂRII (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

IATĂ câţi gălăţeni au IEŞIT ÎN STRADĂ pentru a PROTESTA, nemulţumiţi de CRIZA APEI CALDE şi TERMOFICĂRII (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

* Sindicaliştii intenţionează să organizeze o nouă acţiune de protest, dacă municipalitatea nu va anunţa când va relua furnizarea apei calde şi nu va rezolva criza termoficării


Doar aproximativ 300 de gălăţeni au răspuns apelului sindicatului Cartel Alfa de a ieşi în stradă pentru a determina autorităţile să ia măsuri urgente pentru ca oamenii să nu mai fie obligaţi să facă duşuri reci sau să se spele în lighean cu apă încălzită la aragaz. Semn că gălăţenii ori nu se simt reprezentaţi de liderii care i-au chemat să le arate edililor ce înseamnă presiunea străzii, ori locuitorii de la malul Dunării şi-au pierdut orice urmă de speranţă sau spirit civic şi nu le mai pasă prea mult de viitorul lor şi al oraşului în care locuiesc.

Oricum ar fi, protestul de miercuri după-amiază, la care liderii Cartel Alfa sperau să participe în jur de 1.000 de gălăţeni, a fost animat, în special, de o serie de membri ai PMP (tineri, în mare parte) şi PP-DD, dar şi de câţiva foşti salariaţi ai Apaterm, deveniţi şomeri, între timp, care s-au alăturat acţiunii organizate de filiala gălăţeană a Cartel Alfa.

De la Păpădie, în marş la Prefectură

Protestatarii şi-au dat întâlnire, miercuri, 13 mari, la ora 16,30, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, unde au scandat împotriva autorităţilor şi au afişat pancarte, timp de aproximativ o oră. Alături de Romică Gârneaţă, liderul filialei gălăţene a Cartel Alfa, pe treptele Casei de Cultură s-au aflat Cristian Ciubotariu, fostul lider de sindicat al Apaterm (societate aflată în faliment), Vasile Crişan (liderul Sindicatului Siderurgistul din cadrul ArcelorMittal), Lidia Antoniu (preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar), dar şi actorul Vlad Vasiliu, fostul director al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”. Cel din urmă a avut grijă să „întreţină” atmosfera, cu ajutorul unei portavoci, dintr-o maşină, şi în timpului marşului protestatarilor.

„Galaţiul o ruină/ Voi n-aveţi nicio vină”, „Copiii au plâns de frig în casă, vouă nu vă pasă”, „Spune STOP întoarcerii în Evul Mediu! Apa caldă nu este un lux”, „Cine vrea loc de muncă, la Brăila să se ducă” sau „Vrei căldură? La Dubai. Apă rece? În Hawaii. Apă caldă… Nici că n-ai” sunt câteva dintre mesajele de pe pancartele protestatarilor.

După aproximativ o oră petrecută pe esplanada Casei de Cultură, protestatarii au pornit în marş pe străzile Brăilei şi Domnească, trecând prin faţa Primăriei şi oprindu-se la Prefectură, unde au continuat să fluiere şi să scandeze.

„Am venit să protestăm împotriva oficialităţilor locale, a reprezentanţilor din Parlamentul României şi împotriva oficialităţilor centrale, care, de 25 de ani, scot, din ce în ce mai mult, Galaţiul de pe harta fizică şi economică a României. Am trăit într-un Galaţi care era principalul contributor la PIB-ul României, iar astăzi suntem din ce în ce mai neînsemnaţi pe plan economic (…) Prin acest protest, tragem un semnal de alarmă asupra a ceea ce se întâmplă de şase săptămâni în oraş. Este o problemă foarte gravă, iar autorităţile sunt depăşite de situaţie. Trebuie neapărat intervenţia Ministerului Energiei şi a Guvernului, pentru că este clar că Galaţiul nu va avea apă caldă la vară, nu va avea căldură la iarnă, de aceea cerem ca autorităţile locale şi parlamentarii să-şi dea mâna să rezolve problema”, a spus liderul filialei locale Cartel Alfa Galaţi, care a anunţat că intenţionează să organizeze o nouă acţiune de protest, dacă în perioada imediat următoare municipalitatea nu va anunţa ce soluţii va adopta pentru rezolvarea crizei termoficării şi când va fi reluată furnizarea apei calde.

Printre protestatari s-au mai aflat consilierii judeţeni Simona Daniela Hapeci (independent), Ion Dumitru (PNL), dar şi Doru Resmeriţă (copreşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL) şi Cătălin Cristache (preşedintele PMP).

Protestul nu a fost lipsit însă de incidente. În momentul în care sindicalistul Vasile Crişan a fost invitat să ia cuvântul, unul dintre protestatari l-a întrebat strigând, de câteva ori, „Aţi semnat protocolul cu USL în 2012?”, însă microfonul şi staţia l-au acoperit.

Protocolul CET - Primărie, discutat cu ministrul Energiei

Primarul Marius Stan s-a aflat miercuri, 13 mari, la Bucureşti, unde a participat la o nouă rundă de discuţii cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi. În cadrul întâlnirii, ministrului i-a fost prezentat protocolul pe care Electrocentrale doreşte să îl încheie cu municipalitatea, în vederea achiziţionării şi montării cazanului pentru apă caldă.

"Se vor conveni paşii următori pentru adoptarea documentului şi parafarea acestuia", a precizat miercuri, în jurul prânzului, Emanuela Turcu. Protocolul agreat cu Ministerul Energiei va fi supus votului aleşilor locali.

"Primarul Marius Stan a solicitat Ministerului Energiei să urgenteze procedurile pe achiziţie, montaj şi punere în funcţiune a cazanului de abur fierbinte la CET Galaţi, astfel încât să se poată relua cât mai repede furnizarea apei calde către populaţie", a transmis ulterior purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.


CITEŞTE ŞI: La iarnă, DEZASTRU la Galaţi! Electrica AVERTIZEAZĂ: "Reţeaua nu poate face faţă mijloacelor de ÎNCĂLZIRE"

Citit 6483 ori Ultima modificare Vineri, 15 Mai 2015 08:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.