Șeful de post din Movileni, reclamat pentru abuzuri/ Iată ce spun localnicii despre poliţistul acuzat că a ucis un om
Foto: Foto: Facebook

Șeful de post din Movileni, reclamat pentru abuzuri/ Iată ce spun localnicii despre poliţistul acuzat că a ucis un om
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Necazurile cu legea pe care şeful postului de poliţie din Movileni le are de câteva zile, odată cu acuzaţiile privind uciderea unui vânător, nu constituie o premieră * În două dosare în care a fost cercetat ca urmare a sesizărilor oamenilor din comună, şeful de post a fost găsit, oficial, „curat la lacrima”


Agentul şef Lucian Isabel Dobri este poliţist la Movileni, fiind, de aproape zece ani, şeful postului comunal. Istoricul omului în uniformă nu pare a fi unul din cale-afară de liniştit în ceea ce priveşte relaţionarea cu comunitatea a cărei linişte ar trebui să o păstorească. Oamenii din Movileni, care iniţial au respirat uşuraţi după ce fostul şef de post a fost mutat din comună ca urmare a unor abateri repetate soldate cu numeroase reclamaţii şi anchete, susţin că aveau să afle că au de-a face cu aceeaşi Mărie la scurt timp. Nemulţumirile vizavi de felul în care şeful de post Lucian Dobri îşi făcea datoria, dar şi de felul în care relaţiona cu oamenii au apărut rapid. Prin numeroase plângeri, unii săteni îl acuzau de abuzuri şi purtare necorespunzătoare.

Se vorbea despre faptul că reclamaţiile de furt, probleme destul de des întâlnite în comună, ar fi fost întâmpinate cu vorbe grele din partea poliţistului şi aveau o finalitate mult sub aşteptări. Omul legii, despre care sătenii susţin că ar avea protecţia unor persoane sus-puse din procuratură şi poliţie, avea să iasă însă învingător din războaiele birocratice. Oficial, totul era în parametri normali, datele şi probele certe căutate de anchetatori fiind, se pare, inexistente, iar acuzaţiile reclamanţilor trecute la categoria „patimi săteşti”.

De la vecină la minister

Una dintre cele mai vocale persoane din Movileni în războaiele purtate în ultimii ani cu şeful de post este o bătrână trecută de 80 de ani. Aneta David a ajuns chiar să fie acuzată şi cercetată pentru denunţ calomnios, în urma numeroaselor sesizări pe care ea şi fiul ei le-au făcut împotriva poliţistului. Cutia Pandorei s-a deschis odată cu o problemă juridică pe care femeia  avut-o cu o vecină care are casa alături de a ei. În 2011, octogenara s-a trezit cu gardul care despărţea proprietăţile distrus şi şi-a acuzat vecina de acest lucru. A urmat paşii fireşti, dar avea să afle că s-a băgat în gura lupului, intrând într-o luptă inegală cu vecina despre care susţine că ar fi protejata şefului de post, pe care l-ar fi găzduit de altfel în casa sa la începuturile acestuia ca poliţist la Movileni.

„Am sesizat Poliţia Movileni, dar pentru că nu am fost chemată să dau declaraţie, m-am adresat Poliţiei Tecuci, Acolo am aflat că plângerea mea la Movileni privind furtul şi distrugerea nu exista, nu fusese înregistrată. Tot la Poliţia Tecuci am făcut sesizare şi împotriva şefului de post. Dosarul a ajuns la Parchetul Tecuci, unde vecinei i s-a întocmit lucrare pentru distrugere şi furt, cercetările fiind ulterior date în sarcina Postului de Poliţie Movileni, adică agentului Dobri Lucian”, ne-a declarat Aneta David.

Aspectele privind comportamentul necorespunzător al poliţistului au ajuns pe masa Biroului de Control Intern al IPJ Galaţi. Ca urmare a verificărilor, lucrarea a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, sub forma dosarului 1017/P/2011, în care agentul şef Lucian Isabel Dobri era cercetat pentru purtare abuzivă. Ancheta avea însă să se termine prost pentru reclamanţi şi bine pentru poliţist.

Un alt dosar, aceeaşi soartă

Sperând că totuşi cineva le va face dreptate, Aneta David şi fiul său, Ionel David, au continuat reclamaţiile: conducerea MAI, cea a IGPR, şefii poliţiei Tecuci şi cei ai Poliţiei Judeţene şi chiar Direcţia Generală Anticorupţie au primit, pe rând, memorii din partea celor doi. Ofiţerii de la Control Intern s-au perindat pe la Movileni, dar, în mod repetat, nu i-au găsit poliţistului Dobri nicio deficienţă dintre cele reclamate. Doar sesizarea adresată DGA s-a soldat cu un nou dosar penal pentru poliţist. În dosarul cu numărul 308/P/2012, agentul şef Lucian Dobri era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, prin prisma vechilor relaţii de prietenie pe care acesta le-ar avea cu vecina bătrânei. Rezoluţia dată şi în acest dosar avea să îi fie favorabilă şefului de post, deoarece procurorii au apreciat că „nu există date sau indicii care, coroborate cu declaraţiile denunţătorilor, să conducă la concluzia existenţei vreunei infracţiuni în sarcina poliţistului”.

Soluţia de neîncepere a urmăririi penale nu era decât epilogul unei alte anchete, cea a Direcţiei de control Intern a IGPR, care concluzionase după vizita investigatorilor la Movileni că „nu au fost identificate probe sau indicii certe din care să rezulte că ar fi depus o plângere pentru distrugere şi furt împotriva unei vecine la postul de poliţie Movileni. Nu au fost identificate date certe care să confirme ca în cursul anului 2011 ag. şef Dobri Lucian ar fi consumat băuturi alcoolice în timpul programului sau că ar fi condus sub influenţa alcoolului. Nu s-a confirmat nici faptul că, în aceeaşi perioadă, poliţistul ar fi agresat persoane din comună şi că ar fi avut un comportament neadecvat statutului de poliţist. Nu s-au constatat date care să confirme faptul că poliţistul Dobri Lucian are relaţii neprincipiale cu conducerea Poliţei Tecuci”, se arată în răspunsul semnat de cms. şef Ion Popescu, directorul Direcţiei de Control Intern din cadrul IGPR.

Motivat de soluţiile parchetului, agentul Dobri a întors foaia şi le-a făcut celor doi, mamă şi fiu, plângere penală pentru denunţ calomnios. Doar bătrâna a fost pusă sub urmărire penală la propunerea ofiţerului care a făcut ancheta şi cu aprobarea procurorului Carlo Gabriel Ilieş, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, care a supervizat ancheta.

„Noi nu am fi vrut decât să îl mute din comună, pentru că prea multe probleme erau. I-am spus asta şi domnului Balcan, de la Tecuci, şi când am fost în audienţă la şeful IPJ. El (n.r. şeful de post) ne-a avertizat că nu avem că să-i facem, că are prea multe relaţii”, concluzionează Ionel David.

Fostul primar, în furcile şefului de post

De tras de pe urma şefului de post din Movileni a avut şi un localnic care în urmă cu mai bine de două decenii a fost primarul comunei. Ioniţă Mărgărit s-a trezit chemat la post anul trecut, prin primăvară, după ce soţia cu care era în prag de divorţ a plecat de-acasă.

„Soţia mea şi cu soţia şefului de post sunt din acelaşi sat, din Movilenii de Sus, iar cumnatul meu, consilier în comună, este vecin cu ei. Am avut nişte divergenţe cu soţia şi ea aplecat de acasă. M-am pomenit chemat la poliţie. Mi-a spus că a aflat că i-am aplicat nişte corecţii soţiei. Eu nu o lovisem niciodată. Am plecat. A doua zi am fost chemat cu citaţie. I-a spus ajutorului să îmi ia declaraţie că mi-am bătut soţia şi am alungat-o de la domiciliu şi să îmi dea avertisment. Eu l-am întrebat iniţial dacă există o reclamaţie, iar el mi-a zis că e doar o informaţie. A doua zi, abia, a apărut şi reclamaţia scrisă. A treia zi, m-a chemat un alt agent, Botaş, dar tot la ordinul şefului de post. Mi-a luat şi el declaraţie şi mi-a dat şi o amendă de 500 de lei, pentru acelaşi lucru”, afirmă Ioniţă Mărgărit. Fostul edil a găsit de cuviinţa ca după această păţanie să îi facă şi el o sesizare poliţistului, tocmai la MAI. „Nu i-am făcut la Judeţ, că se acoperă între ei. Oricum, nu cred că se va rezolva ceva”, crede bătrânul.

Ameninţat cu bătaia în postul de poliţie

Un alt localnic din Movileni a trecut în urmă cu mai bine de un an printr-o experienţă care întăreşte într-o oarecare măsură ideea că în unele posturi de poliţie se mai practică metode de „convingere” de pe vremea Marii Naţionalizări. Radu Constantin are 77 de ani şi doar frica l-a făcut să se mişte destul de repede ca să nu suporte, spune el, furia omului legii.

„Acum un an, nişte vecini de aici au intrat pe locul meu cu plugul şi mi-au stricat din recoltă şi eu le-am interzis. Atunci ei au mers la poliţie şi m-am trezit chemat. La poliţie m-au pus forţat să semnez un proces verbal, o declaraţie făcută de ei, în care nu ştiam ce scrie, că nu văd bine, şi nici nu mi-au zis despre ce e vorba. Eu nu am vrut. Pentru că nu am vrut, domnul Dobri s-a ridicat de pe scaun să mă lovească. Eu am ieşit afară din post şi mi-a zis: bă, te aranjez eu pe tine, o să te mai chem de multe ori. Mi-a fost frică”, ne-a relatat bătrânelul.

În ziua vizitei noastre la Movileni, în cadrul căreia oamenii ne-au adus la cunoştinţă aceste aspecte, am încercat să aflăm şi punctul de vedere al ag. şef Lucian Dobri. Acesta nu a fost însă de găsit la post, un alt poliţist comunicându-ne că era plecat la Tecuci, pentru o şedinţă. Agentul şef Lucian Dobri, despre care superiorii săi susţineau că nu a dovedit comportamentele şi abuzurile de care a fost acuzat, este acum pus la dispoziţia inspectorului şef, pe durata anchetei în care este acuzat de braconaj şi de uciderea din culpă a omului de afaceri Mircea Tanislav.

Citit 6190 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2014 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.