Şcolile gălățene de elită sunt pedepsite de costul standard per elev

Şcolile gălățene de elită sunt pedepsite de costul standard per elev
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La unităţile cu mulţi profesori cu gradul I şi salarii de merit, banii nu ajung pentru plata lefurilor pe ultimele luni ale anului


Este pentru al treilea an consecutiv când directorii celor mai prestigioase unităţi de învăţământ din Galaţi se confruntă cu aceeaşi problemă: banii pe care statul îi alocă prin finanţarea standard pe elev nu ajung pentru achitarea salariilor din ultimele luni ale anului. Chiar dacă în 2012 şi în 2013 s-a găsit în final o soluţie ca dascălii să plece cu lefurile acasă, faptul că Guvernul n-a corectat nici anul acesta problema îi nemulţumeşte profund.

„E demoralizator”

Managerul unui gimnaziu cu ştaif susţine că unitatea pe care o conduce are profesori cu gradul I şi cu vechime mare, iar 70 la sută dintre ei primesc gradaţii de merit. „E demoralizator faptul că, de fiecare dată, constat că banii care ni se alocă anual sunt insuficienţi şi că trebuie să aşteptăm să primim la final firmiturile de la alte mese, când un lucru este clar: banii pentru salarii trebuie asiguraţi. Nu înţeleg de ce Guvernul nu a reglat după trei ani acest lucru, printr-un coeficient de corecţie. Am înţeles că vom primi la redistribuire, dar după ce vom avea un audit care să constate dacă fondurile s-au cheltuit în mod chibzuit. Cum aş putea să-i cheltuiesc nechibzuit, dacă salariile sunt stabilite prin grile standard?”, se întreabă directorul respectiv.

„Calitatea nu intră în costul standard”

În aceeaşi situaţie se află şi colegiile naţionale din Galaţi, unde numărul profesorilor cu vechime şi gradul didactic I este mare, la fel şi numărul gradaţiilor de merit. „Pentru ultima lună din an nu ajung banii. Îi vom primi de la redistribuire. Nu este deloc plăcut că nu s-a întreprins nimic în acest sens. E ca şi cum am fi pedepsiţi că facem învăţământ de calitate. Calitatea nu intră în costul standard. Situaţia se ştie şi la nivelul Inspectoratului Şcolar. Dar mai mult decât să semnalăm ceea ce se întâmplă, nu putem”, spune Andra Ionescu, directoarea de la Colegiul Naţional „C. Negri”.

Sindicaliştii susţin că toate aceste lucruri se întâmplă pentru că deciziile sunt luate unilateral, fără consultarea partenerilor de dialog social: „N-am fost chemaţi la discuţii când s-a stabilit costul standard per elev, altfel s-ar fi ştiut şi de această problemă şi s-ar fi stabilit un coeficient de corecţie”, spune preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Lidia Antoniu.

Citit 3250 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2014 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.