Gorgonzola nu a mai ajuns pe rafturile gălăţene

Gorgonzola nu a mai ajuns pe rafturile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Notificările interne ale supermarketurilor i-au ferit pe consumatorii din Galaţi de infecţia cu bacteria Listeria Monocytogenes *

Produs specific italienesc, transportul de brânză gorgonzola suspect de a fi contaminat cu bacteria Listeria Monocytogenes ar fi trebuit să apară pe rafturile gălăţene încă de pe 12 aprilie. Însă datorită „notificărilor interne între supermarketuri, transportul ne-a fost semnalat imediat după intrarea în Galaţi, până pe data de 14 fiind gata şi actele pentru distrugerea alimentului”, explică Carmen Stroia, directoarea executivă adjunctă a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi.

Nicio secundă de pericol

„23 de pacheţele a câte aproximativ 150 de grame de brânză gorgonzola au intrat în Galaţi pe 12 aprilie”, explică directoarea DSVSA Galaţi: „Pachetele cu brânză nu au intrat nici un moment pe raft, pentru comercializare, deoarece supermarketurile - care urmau să le preia - au propriul sistem de notificări interioare şi ştiau de pericolul reprezentat de acest produs. Am fost anunţaţi imediat că transportul suspect a ajuns, brânza fiind retrasă de la comercializare”.

„De asemenea, până pe data de 14 aprilie, când a fost dată alerta, alimentul şi actele au fost trimise la Bucureşti, pentru distrugere. Într-adevăr, consumul acestui produs infestat ar fi afectat negativ starea de sănătate, dar trebuie subliniat faptul că gălăţenii nu au fost nici o secundă în pericol”, conchide directoarea executivă.

Produs contaminat cu Listeria Monocytogenes

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost notificată, miercuri, 15 aprilie, de către Comisia Europeană, că în Franţa, Malta, Olanda şi România a intrat produsul „Gorgonzola Dop Solo Italia”, contaminat cu Listeria Monocytogenes.

În consecinţă, Ministerul Sănătăţii a cerut tuturor direcţiilor de sănătate publică să ia măsuri, astfel încât populaţia să fie informată despre posibilitatea îmbolnăvirii cu Listeria monocytogenes în urma consumării brânzei gorgonzola şi despre comportamentul necesar în această situaţie.

Simptomele infectării sunt febra sau febra asociată cu cefalee, oamenii trebuind să se adreseze specialiştilor în boli infecţioase. Trebuie acordată o atenţie deosebită gravidelor, persoanelor vârstnice şi celor care au boli ce scad imunitatea, potrivit Ministerul Sănătăţii.

Consumul de alimente contaminate cu Listeria monocytogenes poate provoca boala numită „listerioză”. Perioada de incubaţie a bolii variază între trei şi 70 de zile, cel mai adesea înregistrându-se debutul bolii după 21 de zile de la consum.

Citit 814 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.