Preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, a declarat, la finalul discuţiilor de la Cotroceni, că preşedintele Traian Băsescu a oferit ONG-urilor o ofertă care le-ar permite participarea la dezbaterile din Parlament pe cele patru coduri pentru a-şi prezenta amendamentele.
Toma consideră că oferta şefului statului demonstrează că Preşedinţia nu înţelege ideea de dezbatere publică: "momentul în care legea este încă proiect şi nu a intrat în Parlament".
"Concret, ni s-a oferit un interval care nu a fost precizat până la capăt, de aproximativ şapte zile din activitatea parlamentarilor în comisii să fie dedicată studierii sugestiilor din partea organizaţiilor din această întâlnire, lucru care nu ne satisface, şi o posibilitate de a continua o dezbatere mai largă – nu înţeleg mecanismul – în intervalul pe care îl are de aşteptat legea după ieşirea din Parlament până la promulgare", a explicat Toma oferta făcută de şeful statului.
La rândul său, preşedintele Transparency International, Victor Alistar, a arătat că viziunea preşedintelui a fost diferită de cea a societăţii civile, care a venit la Cotroceni să ceară oprirea codurilor şi crearea unei "ferestre" dedicate dezbaterii publice până la adoptarea pachetului legislativ în Parlament. "Ce ni se propune este eventual numai o consultare cu noi. Codurile trebuie să fie discutate cu opinia publică, cu cetăţenii, pentru că lor li se vor aplica aceste legi", a precizat Alistar.
Reprezentanţii Coaliţiei "Opriţi codurile" au explicat viziunea diferită a şefului statului prin nevoia unui raport de ţară pe justiţie favorabil României. "S-ar putea ca raportul să iasă mai prost decât se speră tocmai din cauza faptului că mentalitatea la noi, şi nu vorbesc numai despre preşedintele Băsescu, este că dezbaterea este un lucru peste care se poate sări. Practic, argumentul realismului înseamnă încălcarea legii în opinia celor cu care am stat de vorbă", a opinat Mircea Toma.
Preşedintele a admis, potrivit lui Toma, că, în vederea unui raport bun de ţară, a încercat să grăbească adoptarea celor patru Coduri şi că 15 mai, data până la care dezbaterea din Parlament pe Coduri ar fi trebuit să se încheie, a fost una de compromis. "Preşedintele a precizat că este vorba despre graba pe care o avem faţă de Comisia Europeană şi raportul de ţară", a precizat Mircea Toma, arătând că şeful statului şi-a exprimat, de asemenea, o preferinţă pentru varianta asumării răspunderii guvernamentale după încheierea dezbaterilor din Parlament.
"Preocuparea Preşedinţiei este foarte clară, ca pachetul legislativ care este în pregătire acum să arate aşa cum şi l-a dorit Guvernul, iniţial. Riscurile ca în Parlament intervenţiile să fie majore şi să deturneze intenţiile autorilor ar simpatiza, am dedus, cu o soluţie de asumare a răspunderii guvernamentale. Punctul de vedere al Preşedinţiei e clar că ia în calcul nişte subiecte care sunt reale, dar care nu includ problema noastră", a explicat Toma.
Reprezentanţii ONG-urilor au precizat că nu au luat încă o decizie referitoare la oferta preşedintelui, arătând totuşi, că nu înţeleg cum s-ar putea materializa aceasta din punct de vedere tehnic. De asemenea, aceştia au ţinut să sublinieze că au cerut să discute cu şeful statului nu pentru a-i cere să medieze conflictul dintre Coaliţia "Opriţi codurile" şi Guvern, ci în baza articolului din textul fundamental care prevede că preşedintele mediază între structurile statului şi societate.
Mai devreme, în debutul reuniunii, preşedintele şi reprezentanţii alianţei amintite au avut o disensiune care a pornit de la refuzul reprezentanţilor alianţei de a-i prezenta şefului statului amendamentele în numele cărora aceste asociaţii cer oprirea codurilor care ar urma să înlocuiască reglementările care datează din perioada comunistă. Traian Băsescu i-a întrebat pe reprezentanţii Coaliţiei "Opriţi Codurile", în debutul discuţiilor de la Palatul Cotroceni, dacă au venit la întâlnire doar pentru a face o "poză cu preşedintele", contrariat de refuzul lui Mircea Toma de a-i prezenta amendamnetele ONG-urilor la coduri.
Preşedintele Traian Băsescu le-a spus celor 25 de reprezentanţi ai Coaliţiei "Opriţi Codurile", cu care s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Controceni, că le stă la dispoziţie pentru 55 de minute pentru a discuta despre cele patru coduri aflate, în acest moment, în dezbatere publică în Parlament.
"Coaliţia "Opriţi codurile" s-a născut din îngrijorare şi din credinţa că aceste legi care ne vor influenţa vieţile mie, colegilor mei şi dumneavoastră merită respectat şi acest respect nu poate fi asigurat decât printr-o dezbatere publică reală", a deschis discuţia preşedintele CRP, Indira Crasnea. "Noi suntem îngrijoraţi că legi atât de importante au făcut drumul de la iniţiator până la Parlament ca nişte pasageri clandestini în cala unui vapor, când de fapt li se cuvenea un bilet pe puntea superioară", a mai spus Crasnea.
Şeful statului a cerut, înainte ca un alt reprezentant al Coaliţiei "Opriţi Codurile" să ia cuvântul, lista cu amendamentele propuse de asociaţiile reunite în această alianţă. Băsescu le-a spus că va face tot posibilul ca Parlamentul să ţină cont de ele. "Vreau să vă prezint, dincolo de amendamentele pe care le-aţi ridicat...", a intrevenit în discuţie Radu Nicolae, reprezentant al Centrului de Resurse Juridice. " Eu nu am ridicat niciun amendament", a intervenit preşedintele. Apoi, Băsescu a continuat "Am o mare rugăminte! Eu primesc foarte mulţi oameni care vin pentru poză, vin să facă o poză la preşedinte după care să iasă şi să vorbească foarte urât. Uitându-mă la dumneavoastră, constat că sunteţi o grupare sau mai multe grupări reprezentate de foarte mulţi oameni tineri. Şi atunci întrebarea mea cinstită la demersul dumneavoastră, care sunt convins că este cinstit, este, sau rugămintea mea este: Daţi-mi o listă cu amendamentele la cele patru coduri şi vă promit că voi invita partidele la o discuţie şi le voi cere să ţină cont de amendamentele dumneavoastră. Este posibil? Daţi-mi un răspuns acum şi dacă îl avem continuăm într-o manieră discuţia, dacă nu avem observaţii, sigur, discutăm în general. Vreau să ştiu ce fel de discuţie urmează să facem", a replicat preşedintele Traian Băsescu.
Victor Alistar, preşedintele Transparency Internaţionat s-a plâns că, deşi există o serie întreagă de sugestii şi analize care au fost puse pe siteurile organizaţiilor româneşti , acestea nu sunt luate în considerare de autorităţile statului. Replica lui Alistar l-a făcut pe şeful statului să întrebe, retoric, dacă lui i s-a adresat vreo organizaţie non-guvernamentală, insistând, din nou, să primească o listă cu amendamentele propuse pentru cele patru coduri.
"Avem listă de amendamente pe care nu vrem să le dăm. Nu vrem să le dăm, asta încerc să comunic, pentru că sunt două puncte de vedere: unu, faptul că ceea ce se întâmplă acum în Parlament, din punctul nostru de vedere, este înafara legii. Au fost încălcate cel puţin două legi. Nu pot să intrevin cu amendamente pe un proiect care se dezbate înafara legii", a spus Mircea Toma, preşedinte al Agenţiei de Monitorizare a Presei. "Am o rugăminte. Dacă aveţi pretenţia să fiţi respectaţi, nu cred că puteţi veni la preşedinte să spuneţi: Avem amendamente, dar nu vrem să le dăm! Dar pentru ce aţi venit acum, pentru poză?", a răspuns, contrariat, preşedintele Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu a dat curs solicitării Coaliţiei "Opriţi Codurile", organizând, miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire la care au venit 25 de reprezentanţi ai ONG-urilor româneşti interesate de pachetul legislativ aflat, în acest moment, în dezbaterea Parlamentului. Cei 25 de reprezentanţi ai ONG-urilor au venit la Cotroceni îmbrăcaţi în tricouri negre, inscripţionate cu mesajul "Codul de la cap se-mpute".