Cei patru români ţinuţi în Transnistria cu forţa au ajuns acasă

Cei patru români ţinuţi în Transnistria cu forţa au ajuns acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei patru şoferi români care au fost ţinuţi zece zile într-o fabrică de ulei din Bender, Transnistria, au ajuns în sfârşit acasă.

Sâmbătă dimineaţă, aceştia au fost anunţaţi chiar de directorul fabricii că pot pleca. ”Timp de zece zile, nici nu am ştiut că vorbeşte româneşte. Astăzi ne-a spus în limba română că putem pleca şi să terminăm o dată cu scandalul ăsta”, ne-a spus Paul Petrea, unul dintre şoferi.

Cei patru cetăţeni români au putut pleca după ce o echipă consulară a Ambasadei României la Chişinău s-a deplasat la fabrica din Bender pentru a le acorda asistenţă. ”S-a constatat că toţi cei patru sunt într-o stare de sănătate bună şi nu au fost supuşi unor rele tratamente. De asemenea, acestora le-au fost înmânate alimente de primă necesitate şi apă potabilă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Şoferii confirmă că în toate zilele în care au fost obligaţi să rămână în fabrica de ulei din Bender nu au fost ameninţaţi şi că au avut acces la duşuri şi la toaletă. ”Nu aveam voie să plecăm toţi odată din fabrică. Puteam ieşi câte unul sau maximum doi, câte 20 de minute, nu mai mult. Nu ne permiteam să întârziem. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung într-o astfel de situaţie”, ne-a explicat Paul Petrea.

Cei patru şoferi au ajuns în România după mai bine de 12 ore de drum. S-au arătat foarte emoţionaţi şi au mărturist că abia aşteaptă să ajungă acasă, la familii, mai ales că în cele zece zile au vorbit foarte puţin cu cei dragi. ”Vorbeam mai mult prin mesaje cu familia. Convorbirile sunt foarte scumpe acolo. Am ţinut legătura cu cei de la firmă şi pe cei dragi îi anunţam doar că suntem bine. Abia aşteptăm să ajungem acasă şi să uităm de acest coşmar”, ne-a declarat Stelea Paţilea.

”Mai am încă de mers până acasă. Cel puţin o oră şi jumătate. Primul lucru pe care îl fac când ajung acasă este să fac o baie. Am avut acces la duşuri, dar vă daţi seama cum ne-am spălat”, ne-a spus Valentin Istrate, şoferul din Focşani.

Ioan Olaru, consilierul juridic al firmei din Galaţi, cel care a ţinut legătura în permanenţă cu cei patru, a explicat faptul că şoferii au venit în ţară fără să mai ia marfă de la firma din Bender. ”Cei de la consulat au văzut că noi nu aveam datorii către firma din Bender şi că litigiul era de fapt cu o firmă din Republica Moldova. Noi vom apela la justiţie pentru a ne recupera banii”, a explicat Olaru.

Citit 4427 ori Ultima modificare Duminică, 16 Martie 2014 12:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.