Sondaj VL: 77,3 la sută dintre gălăţeni cer eutanasierea maidanezilor!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sondaj VL: 77,3 la sută dintre gălăţeni cer eutanasierea maidanezilor!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Câinii fără stăpân trebuie strânşi de pe străzi şi eutanasiaţi, consideră majoritatea zdrobitoare a celor care au răspuns într-un sondaj realizat de "Viaţa liberă" * Doar 14,8 la sută dintre respondenţi cred că ţinerea maidanezilor în padocuri ar fi o soluţie şi doar 7,2 la sută mai cred în soluţia sterilizării şi apoi eliberarea câinilor pe străzi


Eutanasierea este, în opinia a mai bine de trei sferturi dintre gălăţeni, principala soluţie prin care Galaţiul poate scăpa de câinii fără stăpân, relevă un sondaj de opinie realizat pe site-ul ziarului „Viaţa liberă”. Problema maidanezilor este una de larg interes pentru gălăţeni, o dovadă în acest sens fiind şi numărul mare de persoane – 705 – care au ţinut să răspundă, în perioada 29-30 martie, la întrebarea „Ce trebuie făcut cu câinii fără stăpân?”. Iar opinia generală este deasupra oricărui dubiu: 77,3 la sută dintre gălăţeni au votat ca maidanezii „să fie strânşi de pe străzi şi eutanasiaţi”!

{acepolls 11}

Acesta este răspunsul în condiţiile în care pe străzile Galaţiului sunt peste 16.000 de maidanezi, reprezentând o permanentă ameninţare la siguranţa cetăţenilor. Numai în cursul anului trecut, la nivelul municipiului Galaţi, 926 de persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase cu muşcături de câini. Asta după ce, de la gălăţeni, de-a lungul anilor, s-au colectat din taxa de ecarisaj peste cinci milioane de euro!

Alte soluţii, privite cu scepticism

Alternativele la eutanasierea câinilor vagabonzi sunt privite cu rezervă de gălăţeni. Mai exact, 14,8 la sută consideră că o soluţie ar fi „să fie strânşi de pe străzi şi ţinuţi în padocuri”. Surprinde, poate, procentul foarte mic al celor care cred că soluţia ar fi ca maidanezii „să fie castraţi şi apoi eliberaţi”. Doar 7,2 la sută dintre gălăţeni cred că asta este o soluţie viabilă, în ciuda faptului că ea a fost cel mai des invocată, mai ales de organizaţiile de ocrotire a animalelor, ca metodă de reducere treptată, „pe cale naturală”, a numărului de câini fără stăpân. Explicaţia ar fi că oamenii au remarcat lipsa de eficienţă de care a dat dovadă, în ultimii 24 de ani, administraţia publică în gestionarea problemei câinilor, dar şi faptul că unii dintre membrii unor aşa-zise asociaţii de „iubitori de animale” au transformat eterna sterilizare a maidanezilor într-un „modus-vivendi” care le justifică deopotrivă existenţa, finanţarea, iar, în anumite cazuri, chiar şi funcţii bine plătite în administraţia publică.

De la regulament la fapte

Un element deloc de neglijat în sondajul „Vieţii libere” este acela că, în ciuda unor voci care susţin că problema maidanezilor este una nesemnificativă, doar 0,1 la sută dintre gălăţeni au răspuns "nu ştiu" sau că "nu sunt interesaţi" de chestiunea câinilor fără stăpân şi doar 0,6 la sută au considerat că soluţia cea mai bună ar fi ca maidanezii „să fie lăsaţi liberi pe străzi”. Aceste rezultate sunt, de altfel, în rezonanţă cu sondajul privind principalele nemulţumiri ale  gălăţenilor, înmulţirea peste măsură a câinilor vagabonzi fiind considerată una dintre problemele cele mai grave cu care se confruntă comunitatea.

Desigur, recent, la nivelul municipalităţii a fost aprobat un nou regulament privind câinii fără stăpân, ce s-ar dori să fie mai eficient. În acelaşi timp, nu atât realizarea unui regulament este partea cea mai grea, cât voinţa de a-l pune în practică. Prin urmare, actuala administraţie publică, dacă nu vrea să fie asimilată cu ineficienţa celor care au fost până acum la conducerea Galaţiului, trebuie să vină în faţa cetăţenilor şi cu fapte, nu doar cu vorbe sau regulamente.

Citit 2948 ori Ultima modificare Luni, 31 Martie 2014 19:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.