Amendă pentru un pechinez fără lesă într-un cartier plin de maidanezi

Amendă pentru un pechinez fără lesă într-un cartier plin de maidanezi
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Autorităţile s-au pus serios pe sancţionarea proprietarilor de câini care îşi scot la plimbare animalele fără ustensilele cerute de lege * Ironia face ca multe dintre amenzi să fie aplicate în zone bântuite de haite de maidanezi care lasă în urma lor mizerie şi sperie oamenii


Adrian Robu este un gălăţean de 56 de ani, proprietar, de 12 ani, al unei căţeluşe din rasa Pechinez. Omul este şomer şi îşi umple ziua plimbându-şi animalul de companie, pe „Liza”, în cartier, respectiv Micro 40. Nu consideră că animăluţul pe care îl creşte de când era pui ar fi vreun pericol, de asta nici nu s-a sinchisit vreodată să îi pună zgardă şi lesă „fiarei” de-o seamă cu legea care le impune proprietarilor de câini să îndeplinească anumite condiţii atunci când îşi scot prietenii necuvântători la plimbare.

Norocul de a nu fi fost amendat a ţinut până săptămâna trecută, când plimbarea matinală a Lizei s-a finalizat într-un mod mai puţin plăcut. „Eram în faţă la Liceul 3 şi m-au oprit doi poliţişti locali. M-au întrebat de ce nu am lesă la câine şi pungă pentru dejecţii. Le-am zis că animalul nu este periculos. Pe cine ar muşca? E bătrân şi abia merge. Mi-au făcut proces verbal şi m-am trezit acasă cu amendă de 50 de lei. Puteau să îmi dea măcar un avertisment!”, ne-a spus gălăţeanul.

Oful bărbatului care trăieşte dintr-o indemnizaţie de şomer amărâtă n-ar fi atât de mare dacă în cartierul în care locuieşte n-ar fi zilnic întâmpinat de haite de maidanezi, fără lesă şi fără făraş după ei.

„Mie mi-e frică să plimb căţelul pe lângă haitele de câini, care sunt agresivi şi stau pe străzi şi în jurul blocurilor. Pe ăia de ce nu-i vede nimeni? De ce ne mai obligă să adoptăm câini dacă apoi ne amendează? Cred că nu am să plătesc amenda asta”, decretează Adrian Robu.

Legea nu face diferenţe

HCL 79 din 2002 şi HCL 307 din 2006 prevăd obligaţiile proprietarilor de câini şi sancţiunile aplicabile, fără a oferi circumstanţe atenuante în funcţie de talia, rasa sau agresivitatea animalului. Acesta aspect este lăsat la latitudinea agentului constatator, după cum reiese şi din sancţiunile date în ultima lună pe această linie. Peste 20 de gălăţeni, majoritatea trecuţi de 50 de ani, au fost amendaţi de poliţiştii locali pentru că nu îşi plimbau câinii în lesă şi nu aveau la ei făraş, măturică, pungi şi mănuşi de unică folosinţă. Valoarea sancţiunilor aplicare a variat între 20 şi 100 de lei.

Citit 7311 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.