Avalanşă soldată cu cel puţin şase morţi în Himalaya. Echipa gălăţeanului Tiberiu Pintilie este în siguranţă

Avalanşă soldată cu cel puţin şase morţi în Himalaya. Echipa gălăţeanului Tiberiu Pintilie este în siguranţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O avalanşă a provocat moartea a cel puţin şase persoane, vineri dimineaţa, în Munţii Himalaya, probabil şerpaşi nepalezi care pregăteau accesul spre vârful Everest cu puţin timp înainte de începutul sezonului de ascensiuni, au anunţat oficialii, citaţi de AFP.

"Salvatorii au recuperat deja patru cadavre şi încearcă să extragă alte două, care sunt îngropate în zăpadă", a declarat Ang Tshering Sherpa, preşedintele Asociaţiei de alpinism din Nepal.

Avalanşa s-a declanşat la ora locală 06.45 (04.00 ora României), la aproximativ 5.800 de metri altitudine, într-o zonă supranumită "popcorn field", care duce la gheţarul Khumbu, a adăugat el.

Numeroşi alpinişti sunt răniţi, a precizat el, fără a oferi cifre.

Un oficial din cadrul Ministerului Turismului, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului că victimele sunt de origine nepaleză şi pregăteau accesul către culme înainte de vârful sezonului, care începe la sfârşitul lui aprilie.

"Ştim că 14 alpinişti nepalezi duceau echipamente şi bagaje în această zonă dar nu ştim deocamdată câţi dintre ei au fost afectaţi", a declarat el.

Un oficial din cadrul unei agenţii de alpinism americane a declarat pentru CNN că avalanşa s-a produs în timp ce şerpaşii pregăteau accesul pentru alpinişti.

Alpinistul gălăţean Tiberiu Pintilie şi ceilalţi trei membri ai echipei "Everest România", care se pregătesc să înceapă ascensiunea spre vârf, nu aflau în zona în  care s-a produs avalanşa. Cei patru români se află în siguranţă în tabăra de bază chineză.

Citit 2007 ori Ultima modificare Vineri, 18 Aprilie 2014 13:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.