Sindicaliştii discută, luni, pentru a 8-a oară cu Ministerul Muncii despre legea salarizării unice

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Muncii a convenit, miercuri, cu sindicatele să se reîntâlnească luni, pe 4 mai, într-un grup restrâns, în care să încerce să găsească răspunsuri la propunerile de echivalare a funcţiilor din sistemul public, a spus secretarul de stat din ministerul de resort Valentin Mocanu.

"Batem pasul pe loc atâta vreme cât Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul de Interne nu cooperează pentru legea unică a salarizării. Nu acceptăm legi separate de salarizare pentru sectorul bugetar", a declarat miercuri vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Miercuri a avut loc cea de-a şaptea întânire între reprezentanţii sindicatelor şi Ministerul Muncii pe problema legii unice de salarizare în domeniul bugetar.

"Această lege nu va fi niciodată realizată în acest ritm, iar dacă ea va fi vreodată făcută va fi o simulare de lege. Acum Ministerul Muncii ne propune funcţii întâmplătoare", a declarat vicepreşedintele Alma Mater, Hadăr Anton, şi a adăugat că Ministerul Muncii nu a pus la dispoziţie nicio grilă de salarizare.

"Poliţiştii nu sunt salariaţi de lux şi ne interesează să intrăm în această grilă de salarizare, însă soluţia este una de natură politică", a declarat vicepreşedintele Pro Lex, Vasile Lincu.

El a atras atenţia că până la sfârşitul lunii mai trebuie să se realizeze echivalarea funcţiilor, iar "Consiliul superior al Magistraturii (CSM), Ministerul de Interne şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu au adus nomenclatoare de echivalare a funcţiilor la întâlnirea de azi".

"Am convenit cu sindicatele să ne întâlnim într-un grup de lucru restrâns luni dimineaţă. Dacă nu vom primi răspunsuri la propunerile de echivalare de la ministere, vom încerca să le găsim în grupul de lucru", a declarat secretarul de stat în ministerul muncii, Valentin Mocanu.

El a precizat că "până la sfârşitul lunii mai am sarcina să finalizez această etapă a legii şi voi propune ca într-una din întâlnirile grupului de lucru fiecare minister să trimită reprezentanţi la nivelul secretarilor de stat".

"Ministerul de Interne a refuzat să pună la dispoziţia Ministerului Muncii grilele de salarizare sub pretextul că sunt secrete de serviciu sau, chiar mai mult, secrete de stat", a spus vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.

Premierul Emil Boc declara săptămâna trecută că Executivul a aprobat principiile Legii salarizării unice în sistemul bugetar, urmând ca proiectul de Lege să fie elaborat de Ministerul Muncii până pe 30 iunie 2009.

Boc a mai spus că legea salarizării unice va fi implementată pe o perioadă de trei ani, începând cu 2010, iar raportul dintre salariul minim pe economie şi salariul de bază maxim va fi de cel mult 1 la 15, prin creşterea salariilor mici şi medii, concomitent cu îngheţarea sau majorarea cu sume mici a salariilor mari.

Citit 828 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.