GALERIE FOTO: Vezi cum s-au sărbătorit la Galaţi 125 de ani de la NEMURIREA lui Eminescu

GALERIE FOTO: Vezi cum s-au sărbătorit la Galaţi 125 de ani de la NEMURIREA lui Eminescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În fiecare an, la 15 iunie, parfumul teilor devine un poem de chemare a admiratorilor lui Eminescu în jurul primei statui a poetului, amplasată în parcul care-i poartă numele. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi ieri, când s-au împlinit 125 de ani de la trecerea la cele veşnice a Luceafărului poeziei româneşti, iar Biblioteca „V. A Urechia” şi autorităţile locale au ţinut să marcheze cum se cuvine evenimentul.

Sărbătoarea a început cu muzică de promenadă interpretată de fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, după care a urmat o slujbă de pomenire, la care au participat şi elevi ai Seminarului Teologic. S-au depus coroane de flori, s-au rostit cuvinte frumoase, punctate de versurile lui Eminescu, recitate de actorul Vasile Dănilă, dar şi de studenţii la Facultatea de Teatru de la Universitatea „Dunărea de Jos”. 

„Între naşterea lui Eminescu şi trecerea s-a la ceruri s-a creat o eternitate. O eternitate în care s-a născut poporul român. Eminescu este împăratul, voievodul şi întemeietorul limbii române”, a spus scriitorul Corneliu Antoniu, preşedinte al Filialei Uniunii Scriitorilor Galaţi-Brăila şi fondatorul revistei literare Antares.

Biblioteca estivală la a doua ediţie

După intermezzo-ul liric susţinut de artiştii Teatrului Muzical, a urmat un alt eveniment important al zilei a fost redeschiderea Bibliotecii estivale, proiect unicat în ţară, aflat anul acesta la a doua ediţie. Pe toată perioada verii, copiii, dar şi adulţii sunt aşteptaţi să citească o carte, sau un ziar în aer liber, chiar lângă statuia lui Eminescu. De asemenea, se poate juca rummy, şah sau table în locul amenajat special, Biblioteca estivală fiind o oază unde oricine poate petrece timp liber de calitate. 

Tot aici se  vor derula şi cele două componente ale Clubului de vacanţă, a ţinut să precizeze managerul Bibliotecii „V. A. Urechia”, Zanfir Ilie,   pentru cititorii mici - „Clubul curioşilor” şi cea  adolescenţi - „Cafeneaua culturală”. Cluburile de vacanţă au tradiţie, intrând deja în cel de-al şaselea an de funcţionare. Tot la Biblioteca estivală se va desfăşura în această vară şi Tabăra de creaţie "Axis Libri", cu trei componente: desen-pictură, artă fotografică şi creaţie literară.

Ziua lui Eminescu s-a încheiat cu o altă iniţiativă curajoasă, care vine de data aceasta din partea Teatrului Muzical „N. Leonard” care a pus în scenă opera „Luceafărul”, de Nicolae Bretan, spectacol care nu a mai fost abordat în repertoriul teatrelor lirice de 20 de ani. Concepţia regizorală a aparţinut regretatului Emil Pinghireac, iar rolurile au fost interpretate de Adrian Mărginean, Adelina Diaconu, Florin Bărbuţă, Emilia Frigiou, Valentin Vasopol.

 

 

Citit 1636 ori Ultima modificare Duminică, 15 Iunie 2014 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.