VAMEŞ recidivist în contrabanda cu ŢIGĂRI, trimis în judecată

VAMEŞ recidivist în contrabanda cu ŢIGĂRI, trimis în judecată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Teodor Lupaşcu, lucrător vamal în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-Giurgiuleşti, a organizat, potrivit DIICOT, un grup infracţional


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Galaţi i-au trimis în judecată pe Teodor Lupaşcu, Ion Cojan, Ionuţ Marian Chioru, Mircea Ciortan, Ilie Iuncu, Tudorel Albuleţ, Rodica Turcu şi pe Ionel Cristian Oprişan, toţi fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări.

Anchetatorii gălăţeni au început cercetările în acest caz după ce au descoperit că inculpatul Teodor Lupaşcu, lucrător vamal în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi-Giurgiuleşti, a organizat un grup infracţional. „Grupul infracţional a fost iniţiat şi constituit, în septembrie 2013, de Teodor Lupaşcu, poreclit „Doru Vameşu”, Ion Cojan, Mircea Ciortan, poreclit „Gargamel”, Ionuţ-Marian Chioru precum şi alte persoane, respectiv Vasile Mîndra, Nicolae Brescan, Constantin Fridjoi, Igor Ghidu şi alte persoane, cetăţeni moldoveni sau cu dublă cetăţenie, care s-au sustras urmăririi penale, grup la care a aderat ulterior şi inculpatul Ilie  Iuncu”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

 

Membrii grupării aduceau în mod ilegal în ţară, prin Punctele de Trecere a Frontierei Galaţi-Giurgiuleşti şi Oancea – Cahul, ţigări de provenienţă Republica Moldova şi duty-free, iar apoi le vindeau în diverse locaţii de pe raza municipiilor Galaţi şi Brăila. „Ulterior, ţigările erau preluate de către inculpaţii Teodor Lupaşcu şi Ionuţ Marian Chioru şi transportate, în special, la domiciliul inculpatului Mircea Ciortan, de unde erau distribuite către diverşi cumpărători, identificaţi fiind ca principali beneficiari inculpaţii Tudorel Albuleţ, Rodica Turcu, Ionel Cristian Oprişan şi suspecţii Mihaela Ciortan, Florian Boldeanu şi Dumitru Dănciuc care achiziţionau diverse cantităţi de ţigări în vederea valorificării ulterioare a acestora”, se mai precizează în rechizitoriul procurorilor.

Prejudicii mari la bugetul de stat

În urma anchetei făcute de procurorii gălăţeni, s-a calculat un prejudiciu la bugetul de stat de 275.666 de lei, reprezentând taxe vamale, accize şi TVA.  Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Regională Vamală Galaţi s-a constituit parte civilă în acest dosar pentru suma de 275.666 de lei. Toţi cei opt inculpaţi au fost arestaţi în martie anul acesta, iar magistraţii gălăţeni le-au prelungit mandatele de arestare preventivă inclusiv după trimiterea în judecată. Trebuie menţionat faptul că Teodor Lupaşcu nu este la prima abatere de la lege. Acesta a fost trimis în judecată tot de procurorii DIICOT Galaţi, în 2009, pentru faptul că, în calitatea sa de controlor vamal, a permis pătrunderea ilegală pe teritoriul naţional a unor autovehicule în care se aflau ţigări de contrabandă. În acel dosar, în care prejudiciul calculat s-a ridicat la 1.224.082,96 de lei, magistraţii Curţii de Apel Galaţi l-au condamnat pe Teodor Lupaşcu la o pedeapsă de opt luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pentru un termen de doi ani şi opt luni.

 

Citește și: Poliţiştii contrabandişti au fost eliberaţi de Tribunal!

 

Citit 5359 ori Ultima modificare Luni, 23 Iunie 2014 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.