Fiind deosebit de fragil/ Cuptorul de la Negrileşti s-a DISTRUS

Fiind deosebit de fragil/ Cuptorul de la Negrileşti s-a DISTRUS
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cuptorul de ars ceramică din Negrileşti, descoperit de arheologi la începutul lunii, în urma săpăturilor, s-a prăbuşit, lăsând în urmă doar câteva mormane de pământ. Conform consilierului Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu, Marius Mitrof, echipa formată din arheologi şi studenţi ai Facultăţii de Istorie a făcut tot ce a putut pentru a proteja şi conserva cuptorul din secolul al IV-lea, dar, din păcate, cei aproape 1.700 de ani şi-au spus cuvântul, vestigiul istoric fiind deosebit de fragil. "A căzut de la sine, nimeni nu a intervenit. Bine măcar că l-am văzut şi că l-am fotografiat", a spus Marius Mitrof.

Citeşte şi: Începe Festivalul „Future movie”! Oscaruri şi filme studenţeşti, la Galați, cu INTRARE LIBERĂ

Citit 1774 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Iulie 2014 17:36

12 comentarii

 • postat de o carcotasa
  Duminică, 03 August 2014 10:35
  78.96.253.***
  Bine măcar că l-am văzut şi că l-am fotografiat", a spus Marius Mitrof, reprezentant al Directiei pentru Cultura Galati. Parerea mea este ca a vrut sa faca o gluma dar nu i-a iesit prea bine. Daca nu a fost o gluma, ar trebui sa-si ia mapa si sa plece de la institutia unde lucreaza. Si ar mai trebui sa-i fie rusine, pentru ca nu a invatat faptul ca rolul Directiei este acela de a proteja monumentele si operele de arta pentru a le transmite generatiilor urmatoare. Cu asemenea atitudine, peste 1700 de ani, urmasii nostri vor vedea doar fotografii, martori din zilele noastre. Asta, daca nu cumva un alt consilier va considera ca distrugerea lor e o bagatela, o nimica toata, "bine macar ca le-am vazut noi". Si dupa noi...potopul.
  Asteptam scuze de la consilierul Marius Mitrof pentru prestatia sa profesionala si promisiuni ca se va implica mai mult si mai serios in activitatile specifice locului de munca. Poate asa, vom mai recupera de pe la vreo sapatura, doua sau din vreo cladire istorica, eventual poate doua sau mai multe..
  Cat despre prestatia specialistilor de la muzeu....se putea si mai bine. Dar visul gloriei .......
  Cetateanul Tatu T. trebuie sa stie ca din vremuri vechi, seful este cel cu diploma si mapa. Probabil ca mediul in care traiti nu va permite sa vedeti vreun sef in actiune pentru ca altfel, nu ati face astfel de afirmatii. Luati -va ageamii, sticlele cu licori bahice si stati la umbra, ca soarele va face rau.
  0
  2
  Raportează
 • postat de marketglory
  Joi, 31 Iulie 2014 21:58
  92.84.40.***
  w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat
  (copiaza link-ul in browser fara spatii)

  http://www.marketglory.com/strategygame/Parmalat


  MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali.
  Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie.
  Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc.
  Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor.
  100 ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi.

  emal: stanciuadrian33@yahoo.com
  YM: stanciuadrian33
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andreea
  Joi, 31 Iulie 2014 15:59
  86.127.208.***
  Măi dezamăgitule, pe cine "au vrut sa o taie in doua"? ... pe el cuptorul??????????? Mai învaţă lb. română şi apoi arheologie. Dacă participai la săpături ştiai adevărul şi nu veneai cu astfel de ipoteze. Apropo se numeşte secţionare.
  4
  3
  Raportează
 • postat de dezamagitul
  Joi, 31 Iulie 2014 15:25
  89.136.1.***
  Am participat la sapaturile din Negrilesti, si am vazut cu ochii mei incompetenta grosiera a sefului de dig, Costel Ilie (cel cu camasa si sapca alba in fotografie).
  Nu ma mira ca sa distrus cuptorul, era foarte fragil, si inchipuitiva ca ei au vrut sa o taie in doua pentru al transporta... sar fi sfarmat in mii de bucati. In orice caz, omul nu e perfect si invata pana la moarte, sper ca in cazul asta seful de dig si responsabilii esecului au dobandit de experienta si nu vor mai fii asa de incompetenti.
  3
  5
  Raportează
 • postat de Andreea
  Joi, 31 Iulie 2014 12:42
  86.127.208.***
  Oameni buni, aşteptaţi raportul de săpătura. Cât despre cunoştinţele mele, sunt la fel de autotizate ca ale tuturor postacilor.
  6
  1
  Raportează
 • postat de negonic
  Joi, 31 Iulie 2014 12:19
  5.13.129.***
  @ Anreea , Tatu T are perfecta dreptate in cea ce a spus . Solutii ar fi fost destule pentru a nu se deteriora acel cuptor . Cumva faci parte din marii specialisti arheologi actuali ? Sau poate in devenire ?O solutie ar fi fost turnarea in interior a unei compozitii pe care olarii sau matriterii din turnatorii o cunosc foarte bine .Dupa intarire , se sapa sub acel cuptor cate putin, si se introducea bile patrate de fag sau stejar , si acel cuptor putea fi transportat oriunde in tara .
  3
  5
  Raportează
 • postat de Anreea
  Joi, 31 Iulie 2014 10:52
  86.127.208.***
  Domnule Tatu, te rugăm sa-ţi vezi de pătrăţica dumitale. Nu te mai da mare cercetător şi istoric. Te pricepi şi la arheologie acum? Vezi sa nu-ţi crape capul de atâta deşteptăciune. Matale ca şi Băse te pricepi cel mai bine în ale lui Bachus.
  7
  4
  Raportează
 • postat de arheolog
  Joi, 31 Iulie 2014 10:08
  86.127.208.***
  Graba unora, probabil pentru notorietate, de a trimite in mass-media stiri neverificate, conduce la astfel de concluzii. Sa intelegem ca raportul de sapatura arheologica a fost intocmit si redactat de catre Directia de Cultura Galati. Poate il face public. Asteptam cu interes.
  1
  11
  Raportează
 • postat de Stefan
  Joi, 31 Iulie 2014 09:45
  83.103.238.***
  Inca o mostra de imbecilitate si incompetenta crasa a unor asa-zisi specialisti. Oare nu mai exista profesionalism nicaieri in tara asta jefuita si distrusa cum n-a fost niciodata in istoria ei?!
  3
  9
  Raportează
 • postat de mariusica
  Joi, 31 Iulie 2014 08:44
  89.122.189.***
  nici macar nu era cuptor, era o groapa pt conservare, un soi de beci :)
  2
  5
  Raportează
 • postat de furculision
  Joi, 31 Iulie 2014 08:35
  5.13.145.***
  La cati pseudo specialisti exista in Galati, nu-i de mirare! A fost cumva si Dedal Bahamat pe acolo?
  Acel "restaurator" de carton care a "restaurat" si Poarta turceasca!?
  ..."Bine măcar că l-am văzut şi că l-am fotografiat"... Grotescul la superlativ!!!
  1
  13
  Raportează
 • postat de Tatu T
  Joi, 31 Iulie 2014 08:01
  89.137.136.***
  Meseriasi nu gluma!
  Nu se putea asigura un acoperis, plus faptul ca ca interiorul acestuia dupa cercetare trebuia din nou umplut cu sol pentru a proteja peretii de la prabusire?!
  Nici nu era inalt!
  Ageamii - termenul venind din turca si insemnand "invatacei" in ale studiului la "geamie".
  Cine a fost seful de lucrari de la Negrilesti?!
  Unul cu diploma, cu mapa, fiindca pe cei cu sapa si lopata ii vedem.
  3
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.